Home » Stationær computer » Er 640 kB nok til alle?
Er 640 kB nok til alle?

Er 640 kB nok til alle?

Share

Alt om DATA forsøger at genoplive DOS og andre gamle programmer

Hvis du har brugt en computer før 1995, har du sandsynligvis stiftet bekendtskab med Disk Operating System (DOS) fra Microsoft. I den tidlige pc-æra var DOS styresystemet, som næsten alle benyttede. Den første udgave af DOS fra Microsoft udkom i august 1981, og indtil Windows 95 brugte så godt som alle pc’er DOS.

Godt 15 år med forskellige versioner af DOS! Godt nok har pc’er udviklet sig meget siden begyndelsen af 1980’erne, men en moderne cpu som Intel Core i7 kan stadig køre programmer, som er skrevet til Intel 8088. Det er utroligt, at software skrevet til en cpu fra 1979 i princippet stadig kan bruges den dag i dag. I denne artikel vil vi forsøge at genoplive DOS og måske få liv i nogle gamle programmer.

FreeDOS – lidt snyd

Det er svært at finde originale installationsmedier til DOS, og jeg tvivler på, at henvendelser til Microsoft vil bære frugt. Ikke et ondt ord om Microsoft i den forbindelse. Firmaet frigav den sidste version (6.22) i 1994. I midten af 1990’erne var pc’er så kraftige (hurtige cpu’ere, masser af ram gode grafikkort og store harddiske – med den tids øjne), at skiftet til et rent grafisk styresystem som Windows 95 var helt naturligt.

Se også:  Dengang da... disse produkter stadig levede

Heldigvis findes der programmører rundt om i verden med tid og virkelyst. Siden 1994 har en gruppe anført af Jim Hall arbejdet på en open source-udgave af DOS. Først under navnet PD-DOS (Public Domain) men i dag under navnet FreeDOS. FreeDOS-projektet er stadig aktivt, og det betyder, at DOS stadig udvikler sig.

Ideen med FreeDOS er at udvikle et fuldstændigt kompatibelt styresystem. Det betyder, at kernen i styresystemet skal have de samme funktioner. Endvide-re skal alle hjælpeprogrammer kunne det samme. Kernen i et styresystem har bl.a. ansvaret for at give adgang til filer, altså de basale funktioner som at åbne og lukke filer samt læse fra og skrive til dem.

At FreeDOS er et open source-projekt betyder, at alle skal have adgang til kildeteksten. Med al andet open source-software, kan du frit downloade FreeDOS og installere på dine computere.I skrivende stund er den seneste version af FreeDOS 1.2. Den er fra december 2016.

Virtuelle maskiner

Fra FreeDOS’ hjemmeside (se infoboks “Links” sidst i artiklen) kan du downloade forskellige udgaver af FreeDOS: USB-stick, cd-rom eller diskette. Jeg har foretaget to installationer af FreeDOS 1.2. Den ene installation er på en Dell XPS 13”-bærbar. Den har en Core i7 cpu og 4 GB ram. Det er mere end rigeligt til FreeDOS. Det er en computer uden diskette- eller cd-rom-drev, så her har jeg brugt en USB-stick.

Se også:  Dengang da fri software og hackere var et levn eller en livline

Min anden installation er en virtuel computer. Ved hjælp af VirtualBox har jeg installeret FreeDOS fra et virtuelt cd-rom-drev. VirtualBox virker under både Windows, Linux og macOS, så der er noget for enhver smag. Fordelen ved at bruge VirtualBox er, at du har mulighed for virtuelle enheder f.eks. netkort og lydkort. Min Dell-bærbar har kun Wi-Fi, og FreeDOS har ikke understøttelse af det.

Det er ikke svært at installere FreeDOS. Der er meget få spørgsmål at tage stilling til. Eftersom en FreeDOS-installation ikke fylder mere end 80 MB, tager den heller ikke lang tid. Desværre findes selve installationsprogrammet ikke i dansk oversættelse. Hvis du ikke vil installere selv, findes der disk images, som du kan downloade (se infoboks “Links”).
Se figur 1, 2, 3, 4 og 5

Figur 1: Er du klar til installation af FreeDOS?

Figur 2: Der er desværre ingen dansk oversættelse af FreeDOS.

Du skal være opmærksom på, at FreeDOS meget let kommer til at bruge 100 % af din cpu. På min Dell-bærbar kan jeg tydeligt høre blæseren køre. Den tekniske forklaring er, at FreeDOS (som Microsoft DOS) ikke gør brug af HLT-instruktionen. HLT slukker cpu’en, og den tændes først igen, når der sker et interrupt.

Figur 3: Formattering af C-drevet.

Figur 4: Dansk keyboard er understøttet.

Figur 5: Hvor meget skal installeres?

Et interrupt er et signal fra en enhed (tastatur, harddisk, osv.) om, at enheden har data til cpu’en. Indtil 1994 gav HTL-instruktionen ikke meget mening, idet strømforbruget forblev uændret. I en moderne cpu vil strømforbruget falde fra 100 W til 5 W og den mindre varme vil betyde, at cpu’en holder meget længere.

Har du installeret FreeDOS på en virtuel computer, kan du i VirtualBox angive, at den virtuelle computer bruger en brøkdel af en cpu. Du vil ikke mærke forskel i FreeDOS, men din computers cpu vil holde en del længere.
Se figur 6

Figur 6: Du kan med fordel tildele mindre end en hel cpu til din FreeDOS.

TAGS
DOS
Microsoft
retro

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

Alt om DATA

Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@altomdata.dk

Datatid TechLife

Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@datatid.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg / Prislister:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Medieinformation


Alt om DATA, Datatid TechLife  © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S