Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

En syndflod af data

Vi er hastigt på vej mod så store datamængder, at vi ikke længere har plads til at opbevare dem.

Af Lars Bennetzen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

I dag snakker vi om gigabyte, terabyte og petabyte. Men vi nærmer os hastigt exabyte og ikke mindst zetabyte. Mængder af data der er så store, at det er svært at forestille sig dem.

James Held, Intel Fellow and director, Tera-Scale Computing Research, fortalte i dag på Intels Research Labs konference i Brussel, om, hvordan mængden af data vi skaber er ved at skabe en datamæssig syndflod.

"Kig bare på, hvor mange data der findes. På en almindelig computer findes der i gennemsnit 54GB data, som brugeren selv har skabt. På virksomheder ligger der data i størrelsesorden af 600TB, medicinindustrien har data, der overstiger 1PB, sociale medier som YouTube generere mere end 12EB data om året, og videnskaben skaber data i størrelsesorden af 300EB om året," fortæller James Held.

Men i følge James Held stopper det ikke her. For data har en tendens til at skabe nye data.

"Der er milliarder af nye datakilder på vej. Vi omgiver os med nye sensorer der alle skaber data, ikke mindst vores mobile enheder. Vores mobiltelefoner skaber data i form af billeder, sms'er, lyd og lignende, vore gps'er skaber data, og listen fortsætter. Hovedparten af disse enheder er endnu ikke forbundet til internettet,og når det sker vil datamængden endnu en gang eksplodere," siger James Held.

Data avler data

De nye datakilder er så heller ikke endestationen. James Held fortæller, hvordan datamængden breder sig. Vi bruger billeder til at skabe nye billeder ud af, videnskaben bruger målinger til at skabe modeller og lignende nye data og listen fortsætter.

Bundlinjen er, at der skal holdes styr på de enorme mængder af data, der hele tiden skabes.

James Held er dog langt fra nervøs. Han tager det helt stille og roligt, og siger at en syndflod af data slet ikke er så slemt endda.

"Katastrofer får os til at tænke på, hvordan vi kan gøre tingene anderledes. De får os til at finde nye teknologier og metoder, og derfor er denne eksponentielle stigning i data en god ting. For den tvinger os til at opfinde nye teknologier, så vi faktisk kan bruge disse data til noget fornuftigt."

I følge James Held er svaret ikke kun nye harddiske, men også nye teknologier der kan bruge disse data, behandle dem, opbevare dem, flytte dem og beskytte dem.

Hvad fremtiden bringer ved James Held ikke, men han er sikker på, at Intel vil spille en stor rolle i udviklingen af de teknologier der skal sikre, at vi ikke får så mange data, at vi ikke kan opbevare dem længere.