Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

En lille kraftkarl

HP Mini er et lille kraftværk. Lang batterilevetid, lynhurtig harddisk og god processor giver tidligere modeller baghjul.

Af Lars Bennetzen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

En netbook er vel en netbook. Sådan har vi tænkt gennem det sidste års tid her på redaktionen. Når vi har fået en ny netbook til test, har den ikke været ret meget anderledes, end alle de andre vi har kigget på.

Derfor var forventningerne heller ikke vildt store, da det kom til at teste den nye HP Mini 5501, men på så mange områder overraskede den os positivt, at vi var nødt til at udnævne den som en af de bedste netbooks, vi har testet på redaktionen.

Gennemført design

Det første, du bliver mødt af, er et gennemført flot design. En sort (men heldigvis ikke pianolak-sort) overflade giver et elegant udseende. Når du åbner låget, kommer der en flot 10,1” skærm i ægte 16:9-format med en opløsning på op til 1366x768 og et tastatur, hvor de enkelte taster er adskilt fra hinanden som på en Macbook eller en Vaio, til syne. En virkelig lækker detalje.

Det gør, at den bærbare er utrolig let at arbejde på, når der skal hamres i tasterne, og den lille touch-pad er let at betjene. Intet på computeren ser ud til at blive fedtet af brug, dog på nær touch-pad. Den bliver desværre meget hurtig fedtet, hvilket trækker en del fra i det eksklusive look. Og da 5501-serien er rettet mod det professionelle marked er det lidt ærgerligt, at den trods alt bliver lidt nusset.

Men en fornøjelse at arbejde på den – det er det godt nok, og nu var vi lidt mere interesserede i at kigge nærmere på, hvad den kunne yde.

Målinger tak – nu

Derfor gik vi så i gang med at teste og måle på dyret, og det første, vi satte til at belaste den, var HD Tune Pro. Hewlett Packard havde selv sagt, at den var udstyret med en hurtig disk, og det måtte vi jo efterprøve.

At den var hurtig, var der ingen tvivl om, faktisk havde den en gennemsnitshastighed på ikke mindre end 73,3MB/s, hvilket problemfrit gør den til den hurtigste netbook, rent harddisk-mæssigt, som vi endnu har testet.
Læsetiden var nu ikke hurtigere end andre harddiske, 16,1ms sagde den her, men det er stadig en forrygende hurtig harddisk, vi her har fat i.

Næste test, vi sendte computeren igennem, var SiSoftware Sandra Lite, hvor vi testede computerens evner til at regne. Igen blev dens hastighed cementeret godt og grundigt. Med ikke mindre end 4.08 GIPS i Dhrystone ALU testen og 3,45GFLOPS i Whetstone iSSE3 testen var det igen den hurtigste netbook, vi har set.

Endelig var vi naturligvis interesseret i batterilevetiden, og nu blev det så Battery Eaters tur til at knokle lidt for os.

Selvom vi også her blev positivt overraskede, så var vi dog ikke lige så ”blæst ud af vandet” som ved de andre test. Men 4 timer og 22 minutter i den klassiske (og hårdeste) test samt 4 timer og 58 minutter i den blide læsetest var nu alligevel ganske udmærket. Ikke det bedste vi har set, men også langt fra det værste.
Alt i alt er disse tal nok til, at vi kan udnævne denne netbook til at være en af de bedste, vi nogensinde har set her på redaktionen. Godt gået HP, sådan en ønsker jeg mig i julegave i år.

[themepacific_accordion]
[themepacific_accordion_section title="Fakta"]

Tekniske specifikationer

[/themepacific_accordion_section]
[/themepacific_accordion]