Home » Andet » En skolecomputer må man have
En skolecomputer må man have

En skolecomputer må man have

Share

Som elev i folkeskolen eller på videregående uddannelser kan man slet ikke klare sig uden en computer til lektier og skoleprojekter. Men hvordan ser den perfekte skolecomputer ud? Det undersøger vi her

Et nyt skoleår skal skydes i gang, og som elev i folkeskolen eller på videregående uddannelser – for eksempel gymnasiet – kan man ikke længere nøjes med at overveje, om skoletasken og penalhuset skal skiftes ud til en nyere og smartere model. Computeren kommer med ind i overvejelserne, for i dag er det svært at begå sig i det danske skolevæsen uden at have adgang til en computer, der kan kobles på nettet.

Mange opgaver i skolen forudsætter, at man kan skaffe oplysninger på internettet. Og allerede i dag findes der onlinebaserede opgavetjenester, som kræver, at man derhjemme har en computer eller en tablet. Emat er et af disse undervisningssystemer, som benyttes flittigt på mange grundskoler. Man må bare konstatere, at uden en computer er man mere eller mindre fortabt i dagens skolesystem.

Men hvilken computer skal det så være? Og skal der suppleres med en tablet og måske en printer og et digitalt kamera? Det er de overvejelser, mange forældre og skoleelever gør sig før skolestart.

Hvis vi først ser på computeren, kan man strengt taget nøjes med den mest skrabede model. Og som udgangspunkt bør du vælge en bærbar pc – for den skal jo kunne komme med hen på skolen, når der er gruppearbejde, eksamen osv. Når det drejer sig om Windows-pc’er ligger de mest prisskarpe, bærbare modeller omkring 3000 kroner, og de er bestemt brugbare. Typisk har de en 15-tommer skærm, 4 GB ram og en pænt stor harddisk på 350-500 GB. Dog er de ikke udstyret med tidens mest potente processor, computerens hjerne og hjerte.

Det har dog ikke den helt store betydning, når det handler om det helt basale skolearbejde. Processoren er næsten altid rigelig stærk til at ”trække” tekstbehandling, lettere billedbehandling, onlinetjenester og søgning på nettet.
Billige computere er sjældent bygget af de mest hårdføre materialer, så de er alt andet lige mere skrøbelige end dyrere modeller. Så her skal man ofre en egentlig computertaske eller i det mindste et beskyttende computersleeve, hvis computeren ofte skal med hen på skolen. Desuden har de billige modeller ikke touchskærm, hvilket er en fordel at have, hvis styresystemet er Windows 8.

[pt id=’2027452′ size=’large’ link=’file’]

 

Vælger du en lidt dyrere model, får du større soliditet, og især processoren bliver stærkere. Det betyder, at du kan begynde at redigere fotos og ikke mindst videooptagelser – uden at det ”hakker” – til for eksempel skoleprojekter. Du kan overveje at skifte til en bærbar med en af de nye ssd-diske i stedet for en traditionel harddisk. Det gør computeren hurtigere. Til gengæld er ssd-diske relativt dyre, hvilket enten fordyrer hele computeren eller betyder, at du får en forholdsvis beskeden mængde lagerplads.

Se også:  Bundkort [STORTEST]: Intel-bundkort der rykker

Du kan overveje en Apple MacBook i stedet for en Windows-pc. Mac’erne leveres med gode musik- og videoprogrammer, som du kan få stor glæde af i skolen. Et musikprogram som Garageband er et decideret hit og helt sikkert det bedste af sin slags til unge, der ikke arbejder professionelt med musik.

MacBooks fås i forskellige størrelser og konfigurationer, men det er ikke de billigste computere. Endnu dyrere er den superlækre iMac. Til gengæld er alle Apples computere meget smukke, velkonstruerede og nemme at bruge. Og så er det ikke til at overse, at de har noget ”show off-effekt” over sig.

Til Windows-pc’er kan du også få gratis software til redigering af musik, foto og video, men skal du have gode programmer til ikke-specialister som for eksempel videoredigeringsprogrammet Adobe Premiere Elements, så skal du regne en ekstraudgift på 1000 kroner pr. program.

Hvis du er vild med avancerede netværksspil, skal du ikke vælge Apple. Udvalget af spil er langt større til Windows-platformen. Du skal måske heller ikke vælge en bærbar pc, for kravet til ikke mindst brugerhukommelsen (ram) er stort. Over 6 GB ram er ikke nogen dårlig idé, og skærmen skal jo også være så stor så mulig. Desuden må der gerne være et kraftigt grafikkort indbygget.

Den mest korrekte løsning, hvis du er til gaming, er derfor at vælge en prisbillig bærbar til skolearbejdet og til spillene supplere med en stationær pc, der har masser af power. Nogen helt billig fornøjelse er det altså ikke at være bidt af avanceret gaming.

Her er nogle af de valgmuligheder, du har, når du skal vælge din skolecomputer – lige fra den prisbillige, basale løsning til avanceret grej, der kan en masse.

Den basale løsning
Windows-pc med skærm på 11-15”, 2-4 GB ram, 250-500 GB harddisk
Fordel:Lav pris. Kan det meste
Ulempe:Ikke god til videoredigering. Ingen touchskærm
Eksempel:Asus K56CA med 320 GB harddisk, 4 GB ram og 15,6”-skærm
Pris:Ca. 3300 kr.

Velegnet til projekter
Windows-pc eller MacBook Pro med 13-15” skærm,
4 GB ram, 500-1500 GB harddisk (eller hurtig ssd-disk)
Fordel: God til videoredigering
Ulempe: Højere pris
Eksempel: MacBook Pro med 500 GB harddisk,
4 GB ram og 13”-skærm
Pris: Ca. 9400 kr.

Men kan man ikke bare købe en tablet i stedet – for eksempel en iPad? Jo, til næsten alle formål er det absolut en brugbar løsning. Tablets har indbygget kamera og adgang til mere eller mindre gratis apps, som kan bruges til redigering af for eksempel videooptagelser. De kan gå på nettet, og du kan koble et tastatur til dem, så de kan bruges til tekster også.

Se også:  Netgear Nighthawk XR1000 [TEST]: Formel 1-router til de sejeste gamere

Det er med andre ord en dejlig handy løsning – men den kan sjældent stå alene. Skal der skrives længere tekster, laves præsentationer og tungere foto- og videoredigering, kan tabletten ikke klare sig. Den er heller ikke altid god til at arbejde sammen med Windows-pc’er, da de ikke i alle situationer kan dele filer, fordi de ikke har de samme programmer.

En god løsning kunne være at supplere tabletten med mors og fars stationære eller bærbare pc – eller både have en bærbar computer og en tablet, hvis der er penge til det.

En lille, trådløs blækprinter er også svær at undvære for skoleeleven, hvis ikke der i forvejen er en printer i hjemmet.

Hvis du lægger vægt på god kvalitet, skal du ikke købe en printer, som er alt for billig. De lidt dyrere printere kan også udskrive direkte fra smartphones og tablets, eller ved at du sender dem en mail. Printere er ikke dyre sammenlignet med det blæk, som du skal købe til dem, så selve printerprisen udgør en meget beskeden del af de samlede omkostninger ved at holde en printerløsning kørende.

Nogle vælger at købe en ny, superbillig printer, hver gang den løber tør for blæk. Det er billigere end at købe en ny blækpatron. Det er også tankevækkende, for miljøvenligt kan det ikke være. Til gengæld giver det økonomisk mening, og kvalitetsmæssigt er de meget billige printere tit gode nok til ukritiske udskrivninger, for eksempel tekst.

Det kamera, som er indbygget i en tablet kan bruges til skoleprojekter, men bliver du grebet af det kreative filmarbejde, skal du bestemt supplere med et godt digitalt fotokamera (der kan optage video i hd-kvalitet) eller måske endda et mindre, decideret videokamera.

[pt id=’2027449′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Pixma MP520 fra Canon er en prisfornuftig familieprinter der leverer print i god kvalitet.”‘]

Pixma MP520 fra Canon er en prisfornuftig familieprinter, der leverer print i god kvalitet.

Stationær eller bærbar pc med mindst 6 GB ram og et kraftigt grafikkort

Fordel: Kraftfuld maskine til gaming og andet
Ulempe: Høj pris. Store dimensioner
Eksempel: Lenovo IdeaCentre K430, stationær gamer-pc med 1000 GB harddisk og 8 GB ram
Pris: Ca. 5700 kr.

[pt id=’2027450′ size=’large’ link=’file’]

 

Tabletcomputer med op til 10” berøringsfølsom skærm

Fordel:Let og kompakt. Starter straks. Nem at betjene
Ulempe:
Lav kapacitet og datakraft. Ikke kompatibel
Eksempel: iPad med op til 128 GB lagerplads samt 9,7” Retina-skærm
Pris: Ca. 4800 kr.

[pt id=’2027451′ size=’large’ link=’file’]

 


TAGS
bærbar pc
Gaming
skolestart
stationær computer
Tablet

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S