Home » Stationær computer » En rejse tilbage til MSX-computerne
En rejse tilbage til MSX-computerne

En rejse tilbage til MSX-computerne

Share

Elsker du at pusle med gamle computersystemer, så skal du helt sikkert i gang med MSX, som i 1980’erne var en Microsoft-specifikation for 8 bit-mikrocomputere. Talløse producenter lavede deres egne MSX-maskiner, især i Østen og mest til spil, og MSX-æraen er en fascinerende periode i computerens historie. Bag systemet stod Kazuhiko Nishi, vicedirektør for Microsoft Japan. Forkortelsen står måske for Microsoft Extended, men Nishi mente, at navnet også refererede til MX-missilet!

Det skal du bruge

openMSX: Til denne guide skal du hente openMSX, der fås til Windows og Linux i både 32 bit- og 64 bit -versioner: https://openmsx.org/

Avancerede brugere, der ønsker Basic eller diskbrug, kan prøve fMSX: https://fms.komkon.org/fMSX/

1 Hardwareudvikling

Enhver MSX-maskine skulle som udgangspunkt have en Zilog Z80-cpu og en TMS9918-grafikchip fra Texas Instruments med 16 kB vram plus adskillige standardiserede I/O-chips. Ud over denne specifikation kunne producenterne gøre, som de ville, og alle de større japanske producenter lancerede maskiner, der kunne antage alle mulige formater.

>> Ram strakte sig fra 16 til 128 kB, mens 64 kB var det mest almindelige. Strømlinede chipsæt forekom tit i billige modeller, og der fandtes talrige patronbaserede add-ons. I stedet for chiclet-taster af gummi havde MSX-computere som regel rigtige tastaturer og piletaster, hvilket forøgede omkostningerne. Software fandtes i reglen på enten patron eller kassette. Selvom man kunne få diskdrev, blev de ikke almindeligt udbredt, før MSX2 kom frem. 

2 Gaming

MSX-gaming var en mærkelig verden af mellemting. Til trods for at spil ofte havde imponerende landskaber, der skulle leve op til spillekonsollerne, lignede maskinens enkeltfarve-sprites noget fra en billig britisk mikrocomputer.

Se også:  Her bliver din gaming kølet helt ned – og farten går op

>> MSX-computere havde også et konsolagtigt patron-slot, der i modsætning til vestlige mikrocomputere faktisk blev brugt af de fleste spil. Derfor kunne spillene ofte indlæses øjeblikkelig, og de kunne bruge en kombination af tastatur og joystick. 

>> De fleste japanske MSX-spil blev lanceret fra 1983 til 1987 – japanerne var hurtige til at gå over til MSX2 – og de lå som regel på spilpatroner. Europæiske og sydamerikanske titler holdt ud til begyndelsen af 1990’erne, og de var i reglen på bånd eller (mindre udbredt) på disk. 

>> Den underliggende MSX-hardware mindede om Sega SG-1000, og mange MSX-spil var porteret fra Sega. MSX kom frem før Nintendos Famicom (eller “NES”), og det var Japans foretrukne platform før Nintendos endelige dominans. 

>> Gaming-giganten Konami var navnlig udbredt på systemet, og serier som Bomberman og Parodius fik deres debut på MSX, længe før de kom til arkader og konsoller. Andre MSX-klassikere er Kung-Fu Master, Penguin Adventure og 1942.

Se også:  Kan du ikke skaffe it-folk? Løsningen kan være nye sikkerhedstjenester fra Microsoft

Vi holder især af Xyxolog: et interessant fysik-arkadespil med elementer fra Marble Madness.

3 Historie

Selvom MSX hverken blev populær i USA eller i dele af Europa, var det den foretrukne maskine i Japan, Sydkorea, Brasilien og Argentina. I Japan dominerede MSX-maskiner i 1980’erne, indtil pc’erne omsider blev så billige, at de kunne udkonkurrere MSX. Da MSX blev udfaset, var der blevet solgt mindst fem millioner enheder. 

>> MSX blev efterfulgt af MSX2 og af MSX2+ og MSX Turbo R. 

TAGS
Computere
Gaming
Microsoft

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S