Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: LG OLED55C8: Formidabelt billede – men betjeningsproblemer

Man mærker, at LG er på hjemmebane, når det handler om OLED.

Af Peter Hyldahl, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Opsætningen af dette tv er en langsommelig affære. Ikke på grund af en sløv processor, men på grund af en ret forvirrende guidning med små fugle og andet pjank. Flere gange oplevede vi også, at tv’et ikke ville tage imod vores kortlæser til Boxer TV.

Det skete midt i udsendelser. I et enkelt tilfælde fik vi endda midt i en udsendelse fejlmeddelelser om vores kort – flere kort, der vel at mærke ikke gav problemer hos de øvrige deltagere i testen. Vi fik heller ikke til testen den originale fjernbetjening med, men kender heldigvis fra andre test den fjernbetjening, du får med ved køb. Vi håber, det skyldes, at der her er tale om en tidlig model med mangelfuld opdatering.

Det er lidt ærgerligt, da LG’s smart-tv-system WebOS oftest fungerer fint, som vi har konstateret det i tidligere test. På dette nye tv fik vi dog stadig de gode direkte menuer i bunden af skærmen, så man har let adgang til sine tjenester, for eksempel Netflix, eller til at optage direkte fra tv.

Optimal billedkvalitet

De lidt dumme mangler glemmer du dog hurtigt, når alt er indstillet. For billedmæssigt er LG på toppen, og det er tydeligt, at netop denne producent har stor erfaring med at udvikle OLED-tv’er og sandsynligvis også har det bedste og nyeste panel blandt alle i testen. De står jo – modsat konkurrenterne selv for produktionen af OLED-paneler, så mon ikke …

OLED55C8 rummer en lang række forudstillinger, men som med mange andre moderne tv’er, er det filmindstillingerne, der fungerer bedst. De øvrige indstillinger griber for voldsomt ind i billedet, og du får tit for meget "farvelade". Med de professionelle ISF-indstillinger er billedet også ret godt. Der er god dybde i farverne og et naturligt billede.

Tv'et understøtter også Dolby Vision, og det giver endnu dybere og flotte farver. Det er imponerende ved nogle udsendelser, mens film og serier faktisk kan blive en anelse for kunstige. Med det mener vi, at billedet mister det filter, som faktisk klæder film og serier. Det skal jo ikke ligne en dokumentar, og dette tv har en tendens til at ryge over i den ”boldgade”, hvis du ikke vælger den rigtige billedindstilling.

Billedmæssigt er LG i toppen af testen, og det er uden tvivl det tv, som leverer flest detaljer. De står godt frem, og til dokumentarudsendelser er tv’et enestående. Men vurderet over et bredere udvalg af udsendelses-typer er det faktisk ikke bedre end testvinderen fra Panasonic. Og så koster det jo lidt mere.

Ser du det daglige flow af tv-udsendelser via antenne eller kabel, vil du glædes over de naturlige farver og det meget skarpe billede, der også kan fastholde hurtige billeder, så helheden fremstår roligt.

Taber med et par pixel

Samlet set er LG OLED55C8 altså et fremragende tv, der er tæt på at tage testens førsteplads. Billedkvaliteten bliver dog i vores optik overgået af Panasonic med et par pixel, når man kigger på blandet tv-indhold. Billedet er ultraskarpt.

Vores ankepunkter angående WebOS og de problemer, vi havde med tv'et ved opstart og undervejs kan skyldes, at der her er tale om et tidligt eksemplar. LG plejer ikke at lave den slags fejl.

Desværre lever det øvrige kvalitetsindtryk ikke helt op til den høje pris. Der er lidt for meget plastik. Lydmæssigt er der som hos de øvrige testdeltagere tale om en halvflad oplevelse (men som forventet med tv af denne type), så oven i den høje pris skal du lægge prisen til for eksempel en lydbar.

Alene på billedet vil vi anbefale LG OLED55C8 til enhver, men der er for mange skønhedspletter på andre punkter. En generel anbefaling kan tv’et altså ikke få, men vi giver topkarakteren 5 i ydelse for den detaljerede, flotte billedkvalitet.