Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

En glimrende løsning, men prisen er skyhøj

En kompromisløs computer i en absurd lille, men smukt udført boks.

Af Torben Okholm, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Det har lige fra begyndelsen været udgangspunktet for Intels NUC, der står for Next Unit of Computing. Og dette udgangspunkt har vi stort set sat pris på. Når det gælder pc’er, kan vi godt lide at gå til stregen, og derfor er lidenhed i sig selv synonymt med klasse for os. Det gælder navnlig, hvis de små proportioner bliver fulgt af få eller slet ingen kompromiser, når det gælder ydelsen.

Det lader sig ikke nægte, at Intel har langt flere ingeniørkræfter end de fleste pc-producenter. Og hvis der er nogle, som ved, hvordan man får mest muligt ud af en Intel Core-cpu i et meget lille kabinet, må det afgjort være Intel.

NUC har imidlertid fra begyndelsen haft et stort problem. Prisen. Umiddelbart ser bundpriserne på de forskellige NUC-modeller tålelige ud. Men når man oven i den pris lægger udgifter til hukommelse, et stort ssd og en Windows-licens, kommer det til at gøre ondt.

Det fører til en meget lidt smigrende sammenligning med Intels Core-laptop, der koster det samme. Her får man alt det, som NUC giver, plus en skærm, et dyrt litiumbatteri, et tastatur og alle de andre laptopfordele. Når man tager i betragtning, at Intel har adgang til sine egne cpu’er til en pris, som ingen kan hamle op med, er det svært at begribe den prisstrategi.

 

Set i det lys giver NUC mest mening, hvis man prøver at holde omkostningerne nede. Derfor har vi satset på en af de nyeste modeller, der bygger på en Core i3-processor. Det er en rigtig ‘Core’-cpu og ikke blot en sølle Atom-chip. Den bygger også på den nyeste 14 nm Broadwell-arkitektur. Bevares, Broadwell byder ikke på meget nyt, når det gælder cpu-ydelse. Den er primært blevet mindre. Men den leverer klare fremskridt inden for grafik, og her har NUC’s største svaghed altid ligget.

Grafikydelse

Umiddelbart er det ikke til at skelne denne NUC fra tidligere udgaver, men den rummer en Broadwell Core i3-5010U-chip. Det betyder dual core og en clockhastighed på 2,1 GHz, men ingen turbotilstand. Den har imidlertid Hyper-Threading. Og nok så vigtigt er det, at den har 24 Broadwell-agtige grafik-execution units. Resultatet er en 3D-ydelse, der ikke ligger langt fra den bedste Iris Pro-grafik fra den gamle Haswell-serie. Hertil kommer, at takket være dens displayport-output får man ingen problemer med at køre skærme med superhøj opløsning. Fornemt.

Imidlertid er det nok overkill blot at bruge NUC som streamingboks. Der er et overskud af muskler. Problemet er, at den ikke er et stykke officielt sanktioneret Nvidia-udstyr, og man må derfor i Windows ty til Steams lidt vaklende In-Home-streaming og ikke Nvidia GameStream. Naturligvis giver Moonlight uofficiel adgang til den mere driftssikre streamingteknologi fra Nvidia. Men Moonlight virker i øjeblikket langt bedre på Android og Linux. Man skal derfor opveje fordele og ulemper, hvis man vil droppe Windows til fordel for Linux. Ikke ganske nemt.

Som en regulær pc leverer NUC afgjort den bedste oplevelse her. Det er ikke nogen overraskelse, når man tager specifikationerne i betragtning, og når man husker, at vi har installeret et højtydende ssd. Man skal ikke bekymre sig om simple ting som browserydelse eller HD-videoafkodning.

Det virker bare. Set i det lys er den en sand orkan sammenlignet med den svage brise fra MSI’s tilsyneladende tilsvarende Wind. Og den er et klart vidnesbyrd om, hvor stor en indflydelse ssd-lager har på den generelle ydelse.

Konklusionen bliver, at NUC er mindre end optimal som streamingboks. Den er meget hurtig, men den er også et udslag af overkill til dette formål. Som alle hidtige NUC-modeller er den dyr, og den lægger op til nogen usikkerhed om valget af operativsystem, sådan som udvalget af platforme ser ud i øjeblikket. Man kan få bedre streamingsupport og mere omfattende funktionalitet andre steder – til færre penge.