Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

En epoke er slut, men nye muligheder skabt

Efter 37 år som selvstændig aktør i den danske it-verden, er det nu endegyldigt slut med det hæderkronede DSI-brand. Kompetencerne er det dog ikke slut med. DSI-NEXT – det tidligere Dansk System Industri – er nemlig fusioneret med IT Relation samt Front-data og er nu klar til fremtidens udfordringer. Alt om DATA fortæller her historien om en af Danmarks hæderkronede softwaresucceser. Vi begynder i de glade DOS-dage…!.

Af Henrik Malmgreen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Tro det eller lad være – men der var faktisk en gang, hvor Microsoft kun var en magtfaktor inden for pc-styresystemer og slet ikke havde set lyset inden for eksempelvis kontorapplikationer.

Det var dengang, hvor det danske marked for tekstbehandling blev domineret af amerikanske Word Perfect samt ikke mindst Danline og Dansk System Industri med henholdsvis Dantekst og DSI-SYSTEM. De to sidstnævnte udviklede endda stærke databaseløsninger, der blandt andet slog deres folder i den offentlige sektor.

Det var i de glade DOS-dage, og hvis man dengang havde vovet den påstand, at verdens førende tekstbehandlingssystem WordPerfect få år senere ville være tværet ud og stort set være forsvundet fra det danske marked, ville man være blevet anset for komplet idiot.

Ikke desto mindre, var det lige præcis det, der skete. Da Microsoft lancerede først Windows og siden den grafiske brugerflade, snublede WordPerfect fuldstændig i transformationen og blev med Windows-versionen blandt andet viklet ind i en større skandale med en af sine storkunder.

Sejlivet dansk softwareudvikling

Med mindre man befinder sig i USA, ved ingen blandt den yngre generation, hvem eller hvad WordPerfect er. Det eksisterer imidlertid den dag i dag, men kun som en skygge af sig selv. Firmaet blev siden opkøbt af canadiske Corel, der med stor dygtighed har formået at degradere alle de produkter, virksomheden har opkøbt.

Ud over WordPerfect kan eksempelvis også nævnes de grafiske programmer fra Micrografx og sideombrydningsprogrammet Ventura, som blev udviklet af Xerox. Set med nutidens it-briller på, hvor internationale brands dominerer softwaremarkedet, er det imidlertid lidt imponerende, at de to pæredanske softwarehuse Danline og Dansk System Industri, der siden midten af 90’erne har heddet DSI-NEXT, fortsat er aktører på det lokale marked.

Danline er i dag et reklame- og webbureau, men det er stadig firmaets stifter og udvikler af det oprindelige Dantekst, Mads Lund, der står i spidsen for virksomheden, og det er ligeledes egenudviklede databaseløsninger, der er det bærende element for de ydelser, man sælger til sine kunder.

37 år med DSI-brandet

37 år i den danske softwarebranche er det blevet til for Dansk System Industri, der blev stiftet i 1980. I 1984 blev tekstbehandlingsprogrammet DSI-TEKST lanceret på Kontor & Data messen i Bella Center.

Siden lancerede man DSI-SYSTEM, der desuden indbefattede databaseløsning samt rapportgenerator, og i DOS-verdenen var der øjeblikkeligt tale om en klar succes. Allerede tidligt fik man godt fat i den offentlige sektor. I 1984 fik Dansk System Industri således DSB som storkunde.

Det blev indgangen til en række andre offentlige institutioner såsom Justitsministeriet, Politiet, Domstolsstyrelsen, Højesteret, Forsvarskommandoen, Indenrigsministeriet, Flygtningestyrelsen og Statens Informations Tjeneste.

Gennem årene er der udviklet en lang række standardapplikationer, såvel af Dansk System Industri som af forhandlere og storkunder. Igennem tiden er DSI-SYSTEM blevet oversat til en række sprog, blandt andre svensk og norsk, men også spansk og tysk, da man forsøgte sig med en målrettet indsats mod det spanske og tyske marked.

Således havde man i 1992 egen stand på CeBIT. Desuden blev det oversat til engelsk, idet man i midten af 90’erne forsøgte sig med eksport til det amerikanske marked og i en periode på to år havde eget salgskontor i Dallas. En salgsindsats rettet mod markederne i Fjernøsten blev det også til.

I 1990 indgik Dansk System Industri et partnerskab med brødrene Preben og Erik Damgaard i Damgaard Data, idet man lancerede integration til regnskabssystemet Concorde. I 1996 besluttede man at bruge Microsoft og Oracle som fremtidig platform og konverterede alle løsninger.

Det skyldtes især, at de store offentlige kunder lagde sig fast på en Microsoft-standard. Den Windows baserede version af DSI-SYSTEM – DSI-OFFICE – kæmpede imidlertid forgæves mod Microsofts officeapplikationer.

Fra standard- til specialløsninger

Udvikleren af DSI-SYSTEM, Thomas Hejlsberg, er for længst ude af Dansk System Industri, der blev stiftet i 1980 af civilingeniør Anne Grethe Pind, hvis it-kompetence kom fra ansættelse hos Datacentralen, IBM og Regnecentralen.

Men hvis man trækker linjen tilbage til midt- og slutfirserne samt 90’erne, hvor de to danske softwarehuse havde deres storhedstid, er det givet Dansk System Industri, der bedst har formået at fastholde sit oprindelige afsæt.

Ikke inden for tekstbehandling, som helt blev skåret væk for år tilbage, men inden for specialløsninger, der stadig den dag i dag har en pæn markedsandel i den offentlige sektor.

I mange år var det danske politi en stor kunde, men også inden for eksempelvis tandplejesektoren, og ikke mindst skoletandplejen har man haft – og har stadig – en stor dominans. Faktisk på hele 70 procent.

I 1994 solgte Anne Grethe Pind Dansk System Industri til Jens Søgård, direktør i og ejer af Front-data i Århus, og senere blev virksomheden omdøbt til DSI-NEXT for lige som at trække en linje ind i fremtiden. Kernekompetencerne hed nu blandt andet sharepoint og .net-udvikling.

Yderligere satsning på it-outsourcing

Ud over fusionen har IT Relation opkøbt Softcom Solutions, som efter markant vækst de seneste år er blevet en væsentlig aktør på it-outsourcingmarkedet i Køben-havnsområdet og på Sjælland. Netop Softcom Solutions’ geografiske stærke positionering har medvirket til at bane vejen for konsolideringen.

Med den foreløbige udbygning i hovedstadsområdet og på Sjælland vil opkøbet af Softcom Solutions således gøre platform i den del af landet særdeles markant, lyder det fra administrerende direktør Henrik Kastbjerg.

Årsomsætning på 300 millioner

Disse kræfter har man nu samlet i virksomheden IT Relation, der er fusioneret med DSI-NEXT og Front-data, hvor software- samt løsningsudvikling og it-outsourcing udgør forretningsområderne. Dermed er det nu – efter 37 år – endegyldigt slut med DSI-brandet, lige som navnet Front-data er forsvundet.

Med den nordiske kapitalfond Adelis Equity Partners i ryggen har de tre virksomheder konsolideret sig i en – efter eget udsagn – ambitiøs fusion, hvor formålet blandt andet er at skabe en endnu mere attraktiv spiller på it-outsourcingmarkedet.

”Vi investerer et betydeligt beløb i det nye selskab for at skabe kontinuitet og sende et klart signal om vores vilje til at forsætte. Ambitionen er, at vi i løbet af de kommende år skal vinde betydelige markedsandele. Vi kommer forsat til at servicere samme type kunder – lige fra mindre til store virksomheder, og alle tre selskaber kommer fra en kultur med høj grad af fokus på kundeservice, kvalitet samt teknologisk knowhow”, siger administrerende direktør i IT Relation, Henrik Kastbjerg, tv., der her ses sammen med kommerciel direktør Stig Bundgaard.

”Ud af tre succesfulde og veldrevne virksomheder skaber vi et endnu stærkere fundament med synergier samt stordriftsfordele og dermed endnu mere værdiskabelse for kunderne”, siger Henrik Kastbjerg, grundlægger af og hovedaktionær i IT Relation.

Han fortsætter som administrerende direktør i det nye selskab med Stig Bundgaard som kommerciel direktør og Anders Kaag som teknisk direktør.

IT Relation kommer til at beskæftige 200 medarbejdere fra afdelingerne i Herning, Aarhus, Odense og København og vil omsætte for omkring 300 millioner kroner. Forhenværende administrerende direktør i KMD, Lars Monrad-Gylling, bliver formand for bestyrelsen i den fusionerede virksomhed.