Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

En computer om armen er bedre end en i hånden

Armbåndscomputere og håndleds-PDA’ere har der været sagt og skrevet meget om i tidens løb, og der har været fremstillet forskellige. De fremstilles stadig, men i dag hedder de bare smart-ure.

Af Palle Vibe, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Små computere til at bære rundt om armen og håndleddet begyndte at dukke op i 1950’erne – om end kun i tegneserier som Mandrake mv. og science fiction-film som Star Trek. Men først omkring årtusindskiftet var teknikken så avanceret og miniaturiseret, at det var muligt at fremstille sådanne vidundere i virkeligheden. Enkelte af disse fandt også vej til markedet i første tiår af det andet årtusind, men så skete der det skrækkelige for en armcomputer, at det lykkedes for nogle producenter som bl.a. Samsung, Apple og startup-firmaet Pepple at krympe teknikken ind i et armbåndsur i stedet for.

En rigtig god og smart ide, når nu miniaturiseringen gjorde det muligt, og resultatet kom følgelig til at hedde smartwatch eller smart-ur. Dermed endte armcomputerne deres arme og korte liv. Vi mindes her nogle af de forgangne, der for så vidt slet ikke var så tossede, selv om de fleste vil vel nok vil mene, at efterfølgeren er lidt mere handy, diskret og praktisk og derudover nok også lidt mere bekvem og overskuelig – og kort sagt lidt mere smart.

Men der foregår en stadig udvikling, og hvem ved, om du ikke en dag vil kassere dit smart-ur for en blød bøjelig computerskærm, som du kan sno om din arm og med alle et smart-urs funktioner bygget ind?

Husk hvis du skal til Mars

Armbåndscomputere har for det meste ført den mest trygge del af deres tilværelse i litteraturen eller på filmlærredet. Denne armcomputer, som skuespilleren Mark Watney bærer i storfilmen the Martian instrueret af Ridley Scott på grundlag af en roman af Andy Weir ser nok både drabelig og effektiv ud, men i bund og grund består computeren blot af et påspændt hylster og en iPhone 5.

Apples første ur var et armbånd

Selv ikke Apple springer direkte ud med et produkt som et fuldt færdig designet iWatch. Der ligger adskillige tanker, streger og ideer på papiret først. Og i overensstemmelse med tidens tankegang omkring 2014, undfangede Apples designere først fabrikkens smart-ur som en armbåndscomputer.

Zypad: Håndledscomputer med Linux og Windows

Trods konkurrence fra smarte produkter i enhver udformning, produceres og markedsføres der rent faktisk stadig armcomputere om end til mere smalle markeder. Allerede i 2006 annoncerede det europæiske specialistfirma for minicomputerteknologi Eurotech en WWPC dvs. ”wrist-worn wearable computer” altså en håndledscomputer, som kunne køre både Linux og Windows CE.

Den blev (selvfølgelig) oprindelig udviklet til militær anvendelse af Parvus Corporation, men da de første prototyper reelt viste sig at fungere udmærket og anvendeligt i praksis, videreudviklede de computeren og sendte den på markedet under mærkenavnet Zypad.

Til salg den dag i dag

Den seneste udgave hedder WL 1500 og henvender sig i særlig grad til professionelle på diverse feltopgaver inden for forsvar, redning, konstruktion osv. Den yderst kompakte enhed giver stort set bæreren de samme muligheder og tilslutninger som enhver almindelig bærbar computer. 

Zypad WL 1500 arbejder med Windows CE 6.0 præinstalleret og har indbygget GPS, navigation og tracking foruden fuld mobilfunktionalitet med både GSM/GPRS/CMDA samt LAN, Bluetooth, infrarød kommunikation og Wi-Fi. Der er også indbygget mikrofon og højttaler. De tolv knapper på oversiden kan programmeres til hurtigvalg af forskellige funktioner, og den 3,5” store bagbelyste TFT-farveskærm med automatisk kontrast, så den er let at aflæse i alle lysforhold, er berøringsfølsom.

Til præcis indtastning af tekst og tegn leveres computeren med en lille pegepen. Det indbyggede genopladelige 2200 mAh Li-Ion-batteri kan holde en fuld 8 timers arbejdsdag bl.a. fordi, computeren automatisk går i dvale, når du sænker armen ned langs siden. Tilslutningerne omfatter to USB-porte, microSD-slot samt 2,5 ” minijack-lydindgang.

Kunststofkabinettet er vand-og støvtæt, og vægten ligger på omkring 500 gram. Det er selvfølgelig ikke helt billigt udstyr, vi har fat i her. Prisen i Europa på www.eurotech.com/ http://www.zypad.com er omregnet cirka 9000 kroner. Men så medfølger der også strømforsyning, microSD-kort og kabler.

Måske ligner Zypad noget fra en billig science fiction- film, men det er en sofistikeret minicomputer, designet til at blive båret om håndleddet.

Industrien synes ikke om smart-ure

Denne handy ”wearable solution for multi-modal, hands-free mobility”, som Motorola-armcomputeren model WT4190 blev betegnet, var til salg af firmaet Zebra for industrielle bærbare computere i 2012.

WT4190 var tænkt som et typisk arbejdsredskab for ansatte i industrien, så de bedre kunne koncentrere sig om deres arbejde og alligevel have adgang til al nødvendig computerfunktionalitet. Computeren var udstyret med en dual core-processor på 16 GHz og anvendte operativsystemet Windows Embedded Compact 7, der kunne udnytte denne forøgede computerkraft.

Blandt modellens features kan nævnes bagbelyst QVGA 320 x 240 touchskærm, 2 GB Flash memory og Bluetooth-understøttelse af trådløse netværk samt stemmestyring med både talegenkendelse og tekst-til-tale-generator. Størrelsen var med målene 14 x 92 x 25 mm relativt beskeden, og vægten på 320 g var også til at bære.

Modellen var ekstremt hårdfør og kunne tåle en hård arbejdsdags genvordigheder og en fredagsbajer uden at drukne. Det er stadig muligt at købe en Motorola WT4090 armcomputer via eksempvis eBay, hvor prisen ligger på omkring 4500 kr. Med en fingerringsscanner (ekstraudstyr) kunne brugeren tilmed aflæse 1D- og 2D-stregkoder. 

Men Motorola WT4090 er fulgt med tiden og efterfølgeren WT 6000 er om muligt endnu mere kompakt og modstandsdygtig, men også 100 % industrielt målrettet. Dimensioner og vægt er mindre, og ydelse er endnu bedre i kraft af quad core 1 GHz-processor og Android Lollipop 5.1 med Mobility Extensions (Mx) styresystem. Men så hedder prisen også næsten 17.000 kr.
Se mere på https://www.zebra.com/wt6000

Sno computeren om din lillefinger

I 2016 lancerede det engelske firma FlexEnable en bøjelig touchskærm med indbygget computerteknologi. I bund og grund er der tale om en tynd og bøjelig OLCD-skærm (Organic Liquid Crystal Display), idet LCD-bogstaverne henviser til den oplysning, at displayet angiveligt bruger samme beskedne strøm som et LCD-
display.

Prototypen benytter sig af plastiske transistorer, som du bogstavelig talt kan vikle om din lillefinger uden, at de går i stykker eller mister deres funktion. Dog er OLCD ikke et skærmmateriale, du kan bukke og bøje i det uendelige, men forskerne arbejder fortsat på de forbedringer, der stadig er plads til.

Glasedderkop med mikroprocessorer

Før iPhone-producenten Apple fik færdigudviklet og sendt deres navnkundige iWatch på markedet, var deres produktudviklere og designere også omkring andre udformninger om end, typisk for Apple, i noget anderledes og innovative designs. Det er svært at give deres første arm/hånd-bårne iPhone/iPod wrist-watch koncept-computer fra 2011 en passende betegnelse, men formgivningen er udtænkt af den italienske designer Federico Ciccarese, der er kendt for mange designkoncepter til Apple-produkter.

Den håndrygshvilende iOS-enhed af formstøbt glas og leddelte hæftearme af metal ville nok have vakt en vis opsigt, hvis apparatet blev båret af George Cloony (den passer ligesom ikke rigtigt til James Bond), selv om computeren vel i bund og grund er en iPhone i edderkoppeforklædning. Længere end til tegnebrættet kom den aldrig, og du kan så sige heldigvis eller det modsatte efter smag og behag.

Fikst smart-ur/armbåndscomputer hybrid

Omkring 2014 udtænkte designerne Saharudin Busri, Mohd Nizam Najmuddin, Mohd Rohaizam Mohd Tahar og Nuzairi Yasin konceptet WristPC. Dette koncept forener alle funktioner og fordele ved en traditionel pc, et smart-ur og en mobil kommunikationsenhed i en lille og umiddelbart enkel og egentlig ret gennemtænkt og alsidig armbåndscomputer, hvilket vel må være den rigtige betegnelse, selv om konceptet lige så vel kunne kaldes et smart-ur.

Enheden omfatter en 3,5” touchskærm plus en slags touchpad med karaktertaster på siden af ”urremmen”. Selve computerenheden kan let tages fri af remmen og benyttes ”i det fri”, idet skærmen kan vinkles for bedste betragtnings- og betjeningsvinkel, hvis du eksempelvis lægger enheden på et bord.

WristPC er fuldt udstyret med alle kommunikationsteknologier inkl. netadgang og mobiladgang, og du kan høre både musik og se videoer via den trådløse øreprop, der er let tilgængelig i en lille holder i remmen, der også med sin gummiagtige overflade tilbyder gamere et godt greb. Siden 2015 har der dog været stille omkring vidunderet, og i skrivende stund er det uklart, om konceptet nyder yderligere udvikling eller er skrottet og skrinlagt.