Home » Andet » Elektronisk affald truer os på livet
Elektronisk affald truer os på livet

Elektronisk affald truer os på livet

Share

Elektronisk affald eller e-skrot er i dag samfundets hurtigst voksende affaldstype. Men nu er danske forskere ved at finde sammen om at udvikle en model for effektiv genbrug og genanvendelse af udtjente computere, mobiltelefoner og skærme

Alt i alt høvler vi 50 mio. ton brugte el-apparater ud om året på globalt plan eller cirka det samme som vægten af 5000 Eiffeltårne eller 455 blåhvaler. Alene herhjemme smider hver dansker hen ved 25 kg e-affald ud om året, hvilket summer sig op til så meget som 140.000 ton. Og bliver alt dette elektronikskrot bare brændt af, som det ofte bliver, kan det skade både miljøet og vores helbred.

Også selve produktionen af e-produkter belaster miljøet en hel del, da det kræver mange naturressourcer og metaller at producere printplader, batterier, skærme osv.

Myriader af mobiltelefoner

Mange køber den første mobil tidligere, og mange bruger den kortere og kortere tid, inden de falder for en ny og smartere model. Ikke mindst derfor er salget af mobiltelefoner steget kraftigt over hele verden. Det er svært at anslå, hvor mange mobiltelefoner, der findes.

Se også:  Der er penge i genbrug af computere

Til gengæld ved vi, at der i dag er oprettet over 2 mia. mobilabonnementer på verdensplan, og det er Afrika og Kina, der står for den største tilvækst. I dag genbruges imidlertid kun omkring 11 % af de mobiltelefoner, der bliver produceret. I gennemsnit lever en mobiltelefon kun 18 måneder, og hvert år bliver ifølge de amerikanske miljømyndigheder over 130 millioner apparater smidt på lossepladsen alene i USA, hvor der hvert år havner 65.000 ton mobiltelefoner.

Men kun 1 % bliver dirigeret til genanvendelse. Ud over mobiltelefon har langt de fleste af os også en computer på skrivebordet eller en bærbar eller en tablet med i tasken. Dertil kommer radioer, tv’er, digitalkameraer, musikafspillere, fjernbetjeninger, spillekonsoller og alt mulig anden forbrugs- og underholdningselektronik.

Det er ikke en holdbar tendens i længden. Derfor arbejder forskere fra forskellige sider på at udvikle procedurer, der kan give vores e-affald et nyt og aktivt liv. Jo bedre, vi bliver til at genbruge de elektroniske produkter, jo færre nye produkter behøver vi at producere.

Se også:  Der er penge i genbrug af computere

En af de forskere, der har specialiseret sig i netop genanvendelse af elektriske og elektroniske forbrugerapparater er Ph.D. Keshav Parajuly, der er ansat på SDU Livscykluscenter. Han er specialist i såkaldt ”cirkulær økonomi” og forsker bl.a. i, hvordan vi bedst kan udnytte og genbruge alle de elektriske og elektroniske produkter.

Din mobil er guld værd

Der går typisk 2 kg råmaterialer til at producere en mobiltelefon. Ud over plastik, silicium, glas og andet består din mobil af over 40 grundstoffer, der både omfatter ædelmetaller i form af guld, sølv, kobber og platin og en lang række mere sjældne stoffer som bl.a. indium, scandium, tantal og neodym. Og en god del af disse materialer kan genanvendes, hvis de bliver indsamlet.

Op til 85 % af alle de materialer, der anvendes til at opbygge en mobiltelefon, kan genbruges. De genindvundne materialer behøver ikke nødvendigvis at gå til elektroniske produkter. Metallerne kan genbruges af bil- og flyindustrien (kobber og aluminium) eller til smykkefabrikation (sølv og guld).

1 2 3 4Næste

TAGS
affald
e-skrot
genbrug

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S