Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Elegant surroundanlæg

BDS 870 fylder og koster ikke mere end en High-End soundbar-løsning, men du får en god 3D Blu-ray-afspiller og ægte 5.1-surroundlyd med i pakken.

Af Knud Søndergaard, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Harman Kardon er ikke blot et af verdens ældste hi-fi-brands. Gennem opkøb og fusioner er Harman International Industries også blevet en af de helt store spillere på audiomarkedet med navne som AKG, Infinity, JBL, Lexicon og Mark Levinson i stalden. Med de sidste tre mærker er det intet problem at skrue en 7-cifret hjemmebiograf sammen, så Harman bør også have ekspertisen til at bygge noget godt i mere humane prislag.

Valgfrihed
Harmans forholdsvis nye BDS x70-serie bygger på to Blu-ray-receivere med 2.1- eller 5.1-forstærkere, der kan købes separat eller kombineret med et højttalersystem med to til fem små satellitter plus en subwoofer.

Til denne test har T3 lånt en BDS 570 receiver på 5x 65 ærlige watt i 6 ohm. Dette kraftværk til 7.200 kr. kommer i et partnervenligt design med afrundede kanter, nul fremspringende knapper og slot-in disc-drev. Der er tre HDMI-indgange, kablet netværksopkobling til BD-Live, men ikke systemopgradering, og FM-tuner, men ingen internetradio. Den indbyggede afspiller understøtter cd, dvd og Blu-ray samt de fleste gængse filformater med SACD og FLAC som de mest markante undtagelser. En iGadget skal tilsluttes analogt eller via en separat dock til 800 kr.Til min store glæde er der forgyldte, banan-kompatible skrueterminaler, der gør det nemt at tilslutte ethvert ordentligt højttalersæt.

EISA-vindende højttalersystem
Harmans bedste matchende højttalersæt hedder HKTS 60BQ/230 og koster 6.000 kr. Det fik en EISA Award i 2010, og det er stadig aktuelt.
Systemet består af fire identiske satellitter til front- og surroundkanalerne, en voice-matched centerhøjttaler og en kompakt subwoofer med 200 mm enhed og 200 W forstærker.

De synlige højttalere er på størrelse med en Bourgogne-flaske, så de bør ikke kunne spolere husfreden. På afstand kan de minde om plastkabinetterne til langt billigere systemer, men Harman har kælet noget mere for detaljerne og brugt gode enheder – to 75 mm drivere med flade membraner til mellemtonen i hvert kabinet plus 19 og 25 mm dome-diskanter til henholdsvis satellitterne og centerhøjttaleren.

Lidt ærgerligt er det, at Harman ikke har kunnet få plads til ordentlige kabeltilslutninger på højttalerne, hvor vi må nøjes med klemterminaler, der ikke kan tage bananstik.

Automatisk opsætning
BDS 570 kommer med en lille målemikrofon til højttaleropsætning og rumtilpasning. Denne proces foregår ved et naboirriterende højt niveau, hvad der selvfølgelig gør det nemmere at få præcise målinger. Hvor præcise, får vi desværre ikke at vide, for – ligesom på flere andre Harman-produkter – er det ikke muligt at se en oversigt over de indstillede afstande og niveauer.
Fjernbetjeningen er en lille raffineret sag i modsætning til tidligere årganges storkantede klodser. Desværre er skriften på tasterne blevet så lille, at den er tæt på at være ulæselig i svagt lys.

Lækre billeder og fed lyd
BDS 570’s disc-afspiller er så god, at det med Blu-ray – også i 3D – er fjernsynet eller projektoren, som sætter grænsen for den opnåelige billedkvalitet. Dvd’er gengives også vældig godt, hvis der er data nok i kildematerialet til at klare en opskalering til Full HD, men motiver i hurtig bevægelse kan blive lidt uskarpe.

Også lyden er mere end godkendt. Receiver/højttaler-kombinationen kan ikke spille tordnende højt, så buksebenene blafrer, men de færreste brugere vil bede om højere lydtryk, så længe rummet ikke er større end ca. 30 kvm. Bas kan høres fra lige under 30 Hz, og klangbalancen er fin til film og rytmisk musik. I mere afslappede genrer som lounge og jazz kører sub’en mere sit eget løb, men det kan der korrigeres for med Level-knappen, når den grundlæggende opsætning er gennemført.