Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Ekstremt grafikkort, også til prisen

LeadTek er kendt for gode og hurtige grafikkort, og selvom
GTX260 Extreme+ ikke er helt nyt, så imponerer det alligevel redaktionen.

Af Lars Bennetzen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Det sker ind i mellem, at et grafikkort forputter sig på redaktionens hylder, og derfor bliver testet lidt senere, end det fortjener. WinFast GTX260 Extreme+ er sådan et grafikkort, og det er faktisk en skam, for vi kan med det samme afsløre, at det er et godt grafikkort, der til prisen yder utrolig godt. Der er dog enkelte områder, blandt andet omkring den medfølgende software, der skuffer en del. Men det skal ikke tage noget fra, at kortet er et godt grafikkort til den inkarnerede spiller.

Fylder rigtig meget

Lad det være sagt med det samme – kortet er stort rent fysisk. Du skal have god plads i dit kabinet, og der vil klart være mange minikabinetter, hvor kortet ikke vil kunne passe ind. Med 896MB GDDR3-hukommelse er det nødvendigt med masser af køling, og da kortet samtidig skal strømforsynes af to styk 6-pins-forsyninger, skal du sørge for at tjekke, at der er sådanne to strømstik ledige i din computer.

GTX260 Extreme+ er et fabriksoverclocket grafikkort, hvilket betyder, at det kører 602MHz på kernen og 1107MHz på hukommelsen, hvor sidstnævnte bliver fordoblet på grund af den indbyggede Double Data Rate, så den reelt er 2214MHz.

Imponerende specifikationer, men det sætter også krav til strømforsyningen i computeren, så vi sikrede os, at vi havde en strømforsyning på 600 watt, inden vi gik i gang med testen.

Smertefri montering

Montering af kortet gik fint, og vi valgte at starte med at installere de medfølgende drivere, og inden vi selv bad om, at de skulle opgraderes via internettet, gik installationsprocessen automatisk på nettet og gjorde det for os. Nemt og elegant, og vi var nu sikret, at vi havde de nyeste drivere.

Vi var samtidig glade for at se, at kortet havde drivere til vores 64bit Windows Vista, hvilket heldigvis er blevet mere og mere standard.

Men træerne vokser desværre ikke ind i himlen. For det medfølgende stykke software, Winfox, der kan bruges til at overclocke kortet yderligere, kan ikke installeres på en 64bit-version af Windows Vista. Det var en bet for os, for vi måtte nu nøjes med de overclocking-indstillinger, som kortet var født med.

Selve testen

Vi testede så kortet i tre forskellige applikationer, samt vores benchmarkprogram 3DMark06. For at lade den sidste blive den første, så kom der nogle imponerende tal ud af den test. Ikke mindre end 13566 3DMark blev den endelige score, hvilket kun kunne imponere med et kort til 2.200 kroner.

Herefter fyrede vi op under grafisk krævende spil. World of Warcraft, Crysis og Quake Wars, samt Neverwinter Nights 2 der følger med kortet. For alle spil gjaldt det, at vi satte den grafiske opløsning samt indstillinger op til det maksimale. I WoW og QW fik vi under maksimal belastning en fps på 69 i gennemsnit, og i Crysis måtte vi se os nødsaget til en fps på 54 i gennemsnit. I Neverwinter Nights 2 var fps helt oppe på 121, men det er også et spil, der ikke kræver det store af den grafiske motor, så de målinger ser vi bort fra her.

Endelig skal vi lige slutte af med at sige, at kortet bruger meget energi på at køle, hvilket betyder, at der bliver relativ varmt i kortets omgivelser, og samtidig larmer kortet en del mere, end vi havde forventet. Det var tydeligt at høre, når køleren gik i gang, og selvom den ikke kører hele tiden, så kan det godt blive irriterende at høre på i længden.