Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Ekstranummer i Operaen

Opera 10 er den bedste version indtil videre– men er det for sent at komme op på linje med de andre webbrowsere?.

Af Redaktionen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Man får helt ondt af Opera. Hver gang de finder på en ny, spændende feature, kommer der firmaer med flere brugere og i særdeleshed større marketingsmuskler og stjæler ideen slet og ret.

Se bare features som »Speed Dial« som tydeligvis inspirerede til Apple’s Top Sites. På trods af deres mange år med opfindsomhed, ligger Operas andel af browser-forbruget under tre procent globalt set.

Internet Explorer sidder på 20 gange flere brugere og Firefox 10 gange så mange. Opera er nu også blevet overhalet af Safari og Google Chrome puster dem i nakken.

En kyniker kunne fristes til at sige, at hvis du ikke installerer Opera for at bruge det som browser, så installerer du det for at se, hvad andre browsere snart kommer med.

Evolution ikke revolution

Hvis kynikerne har ret, så ser det ud til, at det i fremtiden vil være de små ændringer vi vil se. Selv om den nyeste version da har nogle nye, spændende features, men de er altså ikke lige så spændende som »Speed Dial«.

Der er for eksempel »Opera Turbo« der, når du slår det til, automatisk skifter til low-res grafik og website-kompression, hvis du er på en travl Wi-Fi eller en lille mobilforbindelse.

Den har også en ny renderings-maskine, der kan prale med at have scoret 100 procent på Acid3 testen. Der er også en god ny brugergrænseflade, som gør det muligt at trække tabs rundt og gøre dem til thumbnails.

Opera 10 tilbyder også muligheden for at integration med andre netservices, så hvis du for eksempel bruger en webbaseret mailklient, vil du blive ført til din webmail, når du klikker på et mailto: link.

Der er også stavekontrol i browseren. Der er en integreret mailklient, IRC chatklient, RSS feed læser (RSS-læseren tager desværre ikke interfacet med fra »Feed Preview« til Operas læser, når du tilmelder dig et feed) og BitTorrent downloadmanager, som der også var i den gamle version.

Der er ydermere »Opera Link« til at synkronere data mellem flere pc’ere, ny mus-gestikulik, der gør navigationen lettere, og du får også en integreret indholds-blokker.

Der følger også en række rædsomme skins med og Windows Sidebare-lignende widgets til at muntre dig op eller hjælpe dig med at fordrive tiden på arbejdet.

En fin detalje er, at du også kan ændre »Speed Dial«-sidens udseende og opsætning og vælge fra 2×2 til 5×5 gitter og sætte baggrundsbilleder bagved thumbsnails’ne.

Det er alt sammen meget stærkt gået, men det er én ting, der brillerer ved sit fravær.

Forening af nettet

Helt ærligt – hvem bruger stadig integreret mail og IRC chat? Er der overhovedet nogen, der stadig bruger IRC? Det her kommer ikke til at revolutionere nettet – og får da slet ikke Mozilla, Microsoft, Apple eller Google til at tænde for kopimaskinerne.

Vi kan ikke lade være med at spekulere på, om Opera 10s største feature er forsvundet?

»Opera Unite« omdanner din pc til en filserver så du kan streame musik, dele fotos eller overføre filer. Det var oprindeligt planen, at det skulle være med i Opera 10 men er blevet udskudt til 10.10 udgaven af browseren – formentlig fordi det ikke er færdigt endnu.

Der er dog nogle bekymringer ved at omdanne alle browsere til filservere og Unite kunne blive vejen til en hulens masse sikkerhedshuller. Uanset hvad grunden er, ville vi gerne have set det i denne her version.

Konklusionen

Opera 10 viste sig at være langsommere end andre browsere til at loade JaveScript – det tog den 4 sekunder at gennemføre SunSpider benchmarks’ne, hvor Firefox klarer den på 1,6 sekunder og Google Chrome på 0,7 sekunder.

Det er dog stadig hurtigere end Internet Explorer, der brugte 5,5 sekunder på den samme opgave.

Til hverdagsbrug føles alle fire browsere lige hurtige, og du vil heller ikke spare alverden på ressourcerne – på vores testpc krævede Opera 22MB ram til at vise en enkelt side, hvor Chrome og Internet Explorer begge skulle have 26MB, og Firefox nøjedes med 21MB.

Hvad vi er endt med er en meget behagelig browser med en spøjs brugergrænseflade, der slet ikke minder om Windows – enten vil du elske eller hade det - og masser af ting, man kan lege med.

Nogle features er bedre end andre, og vi ville dog foretrække et decideret mailprogram, chatprogram, BitTorrent-klient og RSS feeds-læser, end dét som Opera byder på. Bevares, de klarer opgaverne, som de skal, men dedikerede programmer klarer dem altså bedre.

Browseroplevelsen med Opera 10 er rigtigt god og programmet leverer behageligt og ordentligt det, den skal. Men den har ikke nogen dræber-applikation, der kan få folk til at skifte browser.