Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Eksperten: Sådan beskytter du din bolig

Med en privatalarm nedsætter du risikoen for indbrud i din bolig markant. Men hvilken alarm passer bedst til dit hjem? Vi taler med Anders Hess Christoffersen, butikschef i FONA i Aarhus. Han anbefaler to vidt forskellige løsninger.

Af Aksel Brinck, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Flere og flere danskere installerer alarm i deres bolig, fordi sådan en løsning nedsætter risikoen for ind-brud. Allerede i november sidste år var der opsat en alarm i 150.000 danske hjem, og tallet fortsætter op.

Men hvilken privatalarm passer bedst til netop din bolig? Quality Magasinet har talt med butikschef Anders Hess Christoffersen fra FONA på Ryesgade i Aarhus. Han peger på to vidt forskellige systemer, som dækker forskellige behov.

De kan begge medvirke til at skræmme tyvene fra at begå indbrud, eller de kan bruges i forbindelse med opklaringen, hvis tyvene alligevel har været på besøg.

FONA sælger to forskellige slags privat-alarmer. Den ene er SikkertHjem, og den anden er bygget op omkring et netværks-kamera fra D-Link. Hvor egner de sig hver især bedst?

SikkertHjem er den enkleste løsning, en såkaldt GSM-alarm. Systemet udsender nemlig en alarm via det mobile netværk, GSM-netværket, i form af en sms ved indbrud, brand, oversvømmelse og lignende. Denne løsning er perfekt til lejligheder, huse, sommerhuse osv.

Det smarte er, at du ikke skal betale noget løbende abonnement. Derfor er det ikke blot en god, men også en billig løsning. Det ene-ste, du skal betale for ud over selve alarmen, er det simkort der sidder i alarmsystemet.

Netværkskameraet fra D-link er et kompakt og smart kamera, der giver dig indblik i, hvad der foregår i dit hus eller mindre kontor, når du ikke er der.

Du kan via mydlink.com eller en smartphone-app se, hvad der foregår. Det kan være praktisk, hvis du vil overvåge et bestemt område. Du kan både se og høre, hvad der sker, da de fleste kamera-modeller har indbygget mikrofon.

Desuden har de fleste D-Link-kameraer en indbygget bevægelsessensor, som kan aktivere kamera-et. I tilfælde af bevægelse foran kameraet vil du få tilsendt en mail.

Hvordan sikrer man sig, at ubudne gæster ved, at er der alarm på boligen?

Når du køber SikkertHjem-løsninger følger der præventive vinduesmærker med, som synliggør, at dit hjem har alarm. Det er ikke muligt at erhverve sig disse mærker uden køb af alarmen. Derfor ved tyven, når han ser mærket, at der rent faktisk er et aktivt alarmsystem installeret i boligen.

Den sms-baserede SikkertHjem-løsning – hvordan fungerer den, og hvor sætter man den op?

Alarmsystemet fra sikkerthjem.dk er et system, der skræmmer tyvene væk. Alarmsystemet har flere funktioner. Blandt andet er det muligt at få sendt en sms til dig og fire andre, selvvalgte modtagere, hvis der skulle ske indbrud i det hjem. Det kunne være dine naboer.

Det er også muligt at få opkaldsalarmering. Så vil modtageren blive ringet op på fastnet eller mobiltelefon, hvor en besked vil blive afspillet. Modtageren har derefter mulighed for at afmelde alarmen eller sende alarmeringen videre til næste modtager. Dette kræver dog et simkort med opkaldsfunktionen aktiveret.

Da du selv kan navngive alarmsystemets detektorer og enheder, kan du modtage detaljeret information om, hvor i boligen alarmen er aktiveret – for eksempel ”Røgalarm i køkkenet” eller ”Bevægelsesdetektor i stuen”.

Alle enhederne kommunikerer trådløst med det medfølgende alarmpanel, hvilket gør, du undgår at skulle trække ledninger. Enkelte enheder skal dog tilsluttes elnettet. Alarmpanelet kan monteres på væggen i et bryggers eller en entré.

I tilfælde af at tyven klipper ledningen over eller prøver at rykke alarmboksen ned, vil alarmen gå i gang. Den larmer med 85 dB. Så det kan høres! Det er et nemt system, hvor alt er forprogrammeret og klart til brug, når du tager det ud af kassen.

Kan man med netværkskameraet følge med i, hvad der foregår derhjemme, mens man er væk?

Det er nemt at få adgang til netværks-kameraet. Du skal bare have en enhed med internetadgang. Det er også muligt at hente en app til sin smartphone.

Netværkskameraet kan vist også gemme sine optagelser på en harddisk. Er det en fordel?

Det er muligt at gemme på en harddisk. Fordelen er, at hvis du en dag får et indbrud, så har du på videooptagelsen dokumentation for, hvad tyven har foretaget sig.

For at få endnu større fleksibilitet kan du også optage til en NAS-server, hvilket eliminerer behovet for at en dedikeret, tændt computer.

Er der efter din erfaring mange, som i dag installerer privatalarmer?

Ja, det er i fremgang. Du kan dog forebygge indbrud nok så meget, men når alt kommer til alt, er det tyvens risikovillighed der i sidste ende afgør, om dit hus er værd at begå indbrud i.

Har du installeret tyverialarm, er den med til at gøre arbejdsbetingelserne for tyven svære. Undersøgelser viser, at seriøs alarmskiltning nedsætter risikoen for indbrudsforsøg drastisk.