Du tager måske flere hundreder eller endda op mod tusind billeder på din ferie. Fotofingeren sidder mere løst hos nogle end andre …
Måske havner disse billeder i første omgang i mobiltelefonens eller fotokameraets hukommelse – eller bedre: i en skytjeneste. Men ofte sander de til og kommer aldrig rigtig videre, og så er der fare for, at dine sommerminder en dag forsvinder ud i det digitale blå.
Det første, du med fordel kan gøre, når du er vendt udhvilet og solbrun tilbage fra ferie er at grovsortere i dine billeder. Det kan du gøre på mange måder. Men en helt lavpraktisk løsning, hvis du er Windows-bruger, er at åbne dem i Windows-appen Billeder på din pc. Så får du dem op i stort format og kan fordele dem ud i mapper eller slette de billeder, som er utydelige eller dubletter.
Hvis du vil forbedre dine billeder på pc’en, kan det ske i gratisprogrammerne Gimp eller Paint.net. Du kan også købe den nedskalerede version af den professionelle Adobe Photo-shop, Photoshop Elements, der er et fint program til at finpudse feriens bedste billeder.
Men hvorfor ikke bare redigere billederne direkte i den mobiltelefon, som de jo ofte er taget med? Her findes der en række apps til både iOS og Android, som er en anbefaling værd.
Blandt de allerbedste er Adobe Photoshop Express, der er et nærmest professionelt værktøj udsprunget af ”branchestandarden” Adobe Photoshop. Express kan ikke helt det samme, men du kan gøre det vigtigste: beskære billeder, fjerne fejl i billeder, rette på eksponering og farvetemperatur (med simple skærmskydeknapper) samt lægge forskellige effekter på. Appen er gratis.
Hvis dit fly har været aflyst eller forsinket har du krav på kompensation efter ferien. Det bør du ikke glemme. Erstatningens størrelse afhænger af flyrejsens længde, men der kan være tale om flere tusind kroner, så det er umagen værd at klage.
Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har en ikke særlig brugervenlig vejledning på sitet Flypassager.dk, hvorfra du også kan søge kompensation. En række forskellige private tjenester kan også hjælpe dig – for eksempel Flypenge.dk, Flyhjælp.dk og Flyforsinkelse.dk. Tjenesterne klarer sagen for dig, og du skal blot vente på, at der går penge ind på kontoen. Men de tager sig som regel godt betalt for hjælpen.
Forbrugersitet Tænk.dk kan hjælpe dig på vej gennem kompensationsjunglen med denne fine guide: https://taenk.dk/raadgivning-og-rettigheder/rettigheder-ved-flyrejser.
Også Google har et interessant fotoværktøj, nemlig Snapseed. Denne app er ligeledes gratis, hvis du logger ind med for eksempel din Facebook-
kode. Her kan du med skydeknapper få adgang til alle de basale redigeringsfunktioner som lysstyrke, kontrast, beskæring osv. Men der er også en række gode effekter samt blur og mulighed for perspektivkorrigering.
Også VSCO (udtales visko) er værd at nævne for sine mange fine billedmanipulationsfunktioner. Appen har lidt karakter af at være et socialt medie i stil med Instagram, og du kan nemt dele dine atmosfæreskabende redigeringer. Fås i både en gratis og betalt version.
Canva har også sociale kompetencer. For her er det nemt at beskære fotos, så de kan uploades til Facebook og Instagram. Der er stort udvalg af redigerings- og effektværktøjer. Fås i en gratis og en betalt version.
Måske er papir den bedste måde at sikre de bedste, færdigredigerede fotos på, så eftertiden også får glæde af dem. Her skal du helst benytte en rigtig A4-fotoprinter og et godt fotopapir.
Men en sjov retromåde at gøre det på er at købe en Polaroid Mint fotoprinter, der ikke er større, end den kan ligge i en lomme, og som udskriver et enkelt lille billede ad gangen. Den koster cirka 1000 kroner. Printstørrelsen er 2 x 3”, dvs. 5,1 x 7,6 cm. Også andre leverandører har kompakte fotoprintere med samme udskrivningsformat – for eksempel står HP bag den lille Sprocket 200, der koster cirka 1150 kroner.
Du kan gemme dine fotos i skyen hos tjenester som OneDrive eller Dropbox. Men du kan også lægge dem på specialiserede sites, hvor de nemt kan deles med hele verden eller bare dine venner.
Den mest oplagte fototjenester er Flickr. Her kan du lægge 1000 billeder gratis. Skal du have mere plads, koster det 53,88 euro årligt (402,22 kroner). Du bestemmer selv, om andre skal kunne se dine billeder på Flickr-sitet – og hvilke af dem. Du kan nemt lægge dem på Facebook, Twitter eller andre sociale medier.
Hvis du alligevel er inde i Google-verdenen med Gmail og Google Drev, skal du overveje Google Fotos, der er gratis op til 100 GB, og hvor du kan lægge højopløste billeder. Fotodeling er også nemt her.
Vi må også lige nævne Instagram, selvom det ikke er et rigtigt fotolager, men en social tjeneste, hvor du kan vise og modtage likes plus kommentarer for dine billeder – nærmest billedsprogets svar på Facebook.
Også dine videoer kan finjusteres før lagring i forskellige mapper. Det myldrer med videoapps til både iPhones og Android-mobiler. Her er tre af de (med god grund) mest populære.
Adobe Premiere Clip kommer vi ikke uden om, når det handler om video på mobilen. Det er en gratis app til både iOS og Android. Det er en (meget) nedskaleret version af Adobes avancerede Premiere Pro CC, men alligevel ikke helt dårlig, hvis du kun har behov for at klippe optagelser sammen. Det sker ganske enkelt med træk og slip-metoden.
På iOS-enheder er iMovie lige for hånden. Og gratis. Her kan du supernemt klippe dine optagelser sammen. Du kan også indsætte tester, fotos, musik og tale.
På en Android-mobil kan du vælge PowerDirector, hvis du vil have samme enkelhed og brugervenlighed som med iMovie. Også her kan du redigere på en tidslinje. Der er mange effekter og mulighed for musik, tekst osv. Appen er godt nok gratis, men hvis du vil slippe for vandmærker i din film, skal du betale en lille smule.