Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Edimax IC-6220DC: Smart udtænkt dørspion

Produktet er en elektronisk udgave af den klassiske dørspion, og da det går på internettet, er det fra ethvert opkoblet sted på kloden muligt at se, hvem der står ved døren, og tale med vedkommende.

Af Knud Søndergaard, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

At dette specielle overvågningskamera er kommet med i stortesten, skyldes en overbevisende demonstration på IFA 2017.

Produktet er en elektronisk udgave af den klassiske dørspion, og da det går på internettet, er det fra ethvert opkoblet sted på kloden muligt at se, hvem der står ved døren, og tale med vedkommende.

Producenten af dørspionen er taiwanske Edimax, som fremstiller et bredt udvalg af netværksprodukter til privat- og erhvervskunder. Firmaet har ingen officiel distributør i Danmark, men både Proshop og ComputerSalg fører et stort antal produkter fra Edimax’ sortiment.

Besværlig installation

Dørkameraet består af to sektioner – en udendørs og en indendørs enhed. Den første enhed indeholder selve videokameraet, en bevægelsessensor, infrarøde lysdioder til nattesynet og en optisk dørspion.

Idéen er, at man piller en eksisterende spion ud af døren eller borer et 12 mm hul, hvorefter man monterer udendørsenheden og forbinder den mekanisk og elektrisk til en batterikasse på indersiden af døren. Det bør ikke være noget problem, for Edimax skriver på emballagen ”Fits any door thickness”.

I stedet for ”any” burde der have stået ”op til 50 mm”. Her i huset er de nye yderdøre 60 mm tykke, men efter et uautoriseret indgreb i indendørs enheden er det lykkedes at spænde enhederne sammen.

overvågning13 Smart konstruktion! En optisk dørspion med en gennemgående messingaksel forbinder udendørsenheden med batterikassen, som også rummer den kortrækkende sender og den øvrige elektronik.

Kort kabelfri rækkevidde

En anden lækker detalje ved IC6220DC er, at dørkameraet strømforsynes af fire AA-batterier og ikke kræver nogen kabling. Det kan dog ikke kommunikere direkte med en router, og derfor er en såkaldt gateway med i pakken. Denne lille enhed skal kobles til husets router med et LAN-kabel, hvad der ikke ville være noget problem, hvis kameraet leverede et kraftigt trådløst signal.

På Edimax’ IFA-stand fik vi indtrykket af, at afstanden mellem kameraet og gatewayen kan være adskillige meter. Ikke hos os. På den hårde måde har vi konstateret, at enhederne bør kunne se hinanden på under 2 m afstand – og gerne mindre. Ellers tager det evigheder – og kan blive umuligt – at få et billede på skærmen.

App og web

Edimax’ softwareudviklere har ikke manglet ambitioner, da de skrev kode til IC6220DC. Appen rummer masser af information og indstillingsmuligheder, og hvis man virkelig vil ind og pille i opsætningen, er der et EdiView Finder pc-program. Her kan man blandt meget andet vælge, hvor man vil gemme optagelserne. Dette kan gøres lokalt på et microSD-kort i gatewayen, på husets NAS eller i skyen på Google Drive.

Af uforklarlige årsager er optagetiden for hvert videoklip begrænset til 10 sekunder. Det kan være et fortidslevn fra dengang, da båndbredde og lagerplads var knappere ressourcer end i dag.

Den medfølgende PDF-manual på 72 sider ser ud til at være en let redigeret udgave af en vejledning til en tidligere kameramodel. Ikke alene er der beskrivelser af features, som åbenlyst ikke findes på IC-6220DC. Man skal også prøve sig frem for at udføre så basale operationer som nulstilling og parring af kameraet med den tilhørende gateway.

Når det hele er på plads, fungerer dørspionen tilfredsstillende. Man skærer sig ikke på kameraets VGA-opløsning, men bevægelsessensoren er pålidelig, og det er rart at få video, når nogen står ved døren. Det er også godt, at man i appen kan vælge et andet lydsignal end mobilens standard til sms.