Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Ecovacs Deebot T9 Aivi: Effektiv robotstøvsuger patruljerer dit hjem

Deebot T9 Aivi udmærket sig først og fremmest ved god sugekraft og fine navigationsevner. Indbygget kamera og mulighed for fjernstyring åbner samtidig for en række interessante funktioner.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Det burde jo blot være sådan, at man blot trykker én gang på startknappen, og så sker resten af sig selv. Virkeligheden er dog ofte en anden med en robotstøvsuger i hjemmet. Hvis ikke rummene er fuldstændig ryddede og gulvene fri af forhindringer, kan den hurtigt komme ud i problemer og få brug for din hjælp for at komme videre.

At gøre robotstøvsugerne mere intelligente, så de selv kan komme udenom forhindringer, er derfor et af de største fokus for producenterne for tiden.

Ecovacs er blandt de fremmeste på lige netop det felt og med Deebot T9 Aivi lover producenten større intelligens end nogensinde.

Smart kortlægning

Det udmønter sig først of fremmest i at den er bedre til at komme rundt i et lokale og i stand til at få gjort gulvet rent, selvom det ikke er ryddet for forhindringer.

Det første vi gjorde efter at have pakket Deebot T9 Aivi ud, koblet den på vores internet og på vores Ecovas-app var, at placere den i et lokale, som ikke blot var tæt møbleret, men også godt rodet til på gulvet, hvor en god blanding af ledninger, indpakningsaffald og andre småsager gav et udfordrende terræn for den stakkels robot. Vi satte den i gang og forlod lokalet.

Til vores overraskelse kunne vi hurtigt se i appen at den havde opregnet et ret præcist kort over rummet. Det endda uden at det er var muligt at komme til i alle hjørner.

Der er mulighed for at se kort over boligen i i 3D, og der kan gemmes op til tre kort, hvis man har flere etager. Robotten identificerer automatisk, hvilket rum den befinder sig i, og anbefaler den optimale plan for rengøringen. De rum, hvor der opholder sig mennesker, rengør den på et senere tidspunkt, så den ikke forstyrrer.

Kniber med finnavigationen

Da vi kiggede ind til den efter nogle minutter, var den kravlet under en pakkevogn. Selvom ladet var lavt og afstandene mellem hjulene kort, fik den rengjort under vognen og smidigt navigeret sig ud igen bagefter. Kringlede forhindringer som denne samt møbler og lignende er den således ret god til at håndtere.

Mindre forhindringer kniber det dog med. Da vi kiggede ind til den lidt senere var den kommet op at slås med en ledning, som den havde svært ved at få viklet sig fri af. Det lykkedes dog, også uden at vi måtte træde til. Men lave objekter, som ledninger, legetøjsklodser, sokker osv. er den ikke særlig god til at se, selvom det ifølge producenten skulle være en af dens stærke sider. Det er dog en svaghed vi også ser hos mange konkurrenter.

Da dette rum var rengjort, hvilket tog et lille kvarter, satte vi den i gang med det tilstødende rum, som allerede var delvist kortlagt i appen. Deebot T9 Aivi fik tumlet sig over dørtækslen uden de store problemer og samme vej tilbage til ladestationen efter endt rengøring.

Effektiv rengøring

Navigationens- og køreregensskaber fejlede således ikke noget, og det gjorde slutresultatet, som jo er det afgørende, heller ikke. Selvom det kneb med elegancen engang imellem, var gulvene imponerende rene efter Deebot T9 Aivi havde været over dem. Fnuller fra flamingo og papkasser var borte, og det endda over hele gulvoverfladen, selvom den havde havde haft sine kampe med diverse forhindringer undervejs.

Deebot T9 Aivi anvender AeroForce gummibørster, lånt fra iRobot, som er velegnede til stort set alle typer gulve og lader ikke så let hår filtret sig ind i dem, hvilket er et plus, hvis man har kæledyr.

Vi kørte vi på Standard sugekraft. Sætter du den på Max eller ligefrem Max+ får du betydeligt større sug. Støjniveauet bliver til gengæld ret voldsomt og batteriet ryger hurtigere. Sæt den på Quiet, hvis du ønsker en mere afdæmpet og strømbesparende kørsel, som dog vil have lavere effektivitet.

Deebot T9 Aivi er også i stand til at moppe gulvet, når du udstyrer den med det medfølgende tilbehør. Du skal ikke forvente en grundig gulvvask, men holder du dine gulve nogenlunde rene med en jævnlig kørsel af Deebot T9 Aivi, vil en tur med moppen være prikken over i'et, der gør, at der bliver betydeligt længere til hovedrengøringen trænger sig på.

Støvsugeren byder også på alle de sædvanlige muligheder for at tidsindstille og programmere rengøringen, så man så vidt muligt kan sikre sig at den sker, mens man ikke er hjemme.

Elektronisk vagthund

En smart feature, som adskiller Deebot T9 Aivi fra de fleste konkurrenter, er et indbygget kamera med omfattende udvalg af funktioner. Det giver ikke bare mulighed for, at du kan fornøje dig med at se verden fra robottens perspektiv, når den drøner over dine gulve, men gør også, at du kan bruge robotten som en sikkerhedsvagt. Aktiver Home Patrol-funktionen og robotten vil cirkulere rundt i boligen og skyde billeder med kameraet. Billederne gemmes i appen, så du kan se, hvis der eksempelvis har været indbrudstyve. Der er dog ingen alarm i Deebot T9 Aivi, så hvis du skal opdage et indbrud i realtid, må du have øjnene stift rettet mod appen.

I kamera-tilstand er der også mulighed for vælge et sted i boligen Deebot T9 Aivi skal køre hen, ved at klikke på kortet. Alternativt kan du fjernstyre robotten manuelt med et lille joystick, ligesom en fjernstyret bil. Takket være indbygget mikrofon og højttaler er muligt at føre en samtale med dem, der der måtte være i rummet. Laver teenagedatteren ikke sine lektier, kan du via robotten fortælle at det er på tide at komme i gang, selv om du sidder et helt andet sted.

Kameraet er en interessant og relativt velimplementeret funktion, dog er det værd at overveje om du nogensinde kommer til at bruge den. For hvis ikke kan du måske gøre et bedre køb på en robotstøvsuger, hvor funktionen er sparet væk.

Et godt køb

Kamera eller ej, så er DEEBOT T9 AIVI dog ikke rasende dyr, når man tager kvaliteten af rengøring og navigation i betragtning. Det er en af de mest effektive robotstøvsugere vi til dato har prøvet og bør klart være på listen, hvis du er ude efter en smart og pålidelig rengøringsassistent.

Vil du slippe for at tømme støvbeholderen hele tiden, kan du tilkøbe støvstationen, Auto-Empty Station, som har plads til 2,5 liter skidt, hvilket svarer til cirka 30 dages rengøring. Efter endt rengøring kører Deebor T9 AIVI selv hen til stationen og tømmer skidtet. Auto-Empty Station koster 2.499 kroner.

Pris for Ecovacs DEEBOT T9 AIVI: 6.199 kroner