Home » Hovedtelefoner og højttalere » Dynaudio Xeo – en stikkontakt er nok
Dynaudio Xeo – en stikkontakt er nok

Dynaudio Xeo – en stikkontakt er nok

Share

Dynaudios nye Xeo-højttalerfamilie er ikke alene aktiv, men også trådløs. Nu kræver superlyd ikke andet end en kilde og en 230 V-stikkontakt

Med Xeo-højttalerne gør Dynaudio op med sit ry for konservativ kvalitet. Aktive modeller, der har indbyggede effektforstærkere, så de blot behøver et linjesignal, har fabrikken i Skanderborg produceret i flere år, bl.a. til Danmarks Radios monitormærke TC Electronic. Nu går man et skridt videre og dropper signalkablet til fordel for radiobølger. Prisniveauet er high end, men hvad med lyden?

Aktiv højttalerteknologi
Langt over 90 % af alle solgte hi-fi-højttalere er passive. Det vil sige, at de skal drives af en separat forstærker, som forbrugeren selv vælger – typisk fra et andet mærke end højttalerne, og i den høje ende er det også almindeligt at trimme klangen med eksotiske kabler, stik og andre gadgets.

Dette kan sammenlignes med, at du får skræddersyet en ny bil på basis af en undervogn fra Audi, en motor fra BMW, en gearkasse fra Citroën, et karosseri fra Mercedes, hjul fra Michelin osv., og dit lokale værksted skal skrue det hele sammen. Hvad tror du, der kommer ud af sådan en proces?

Hvis højttalere blev bygget som biler i virkelighedens verden, kunne dygtige ingeniører få alle komponenterne til at passe optimalt sammen. Ydermere kan man i dag bruge digital teknologi til at kompensere for problemer i samspillet mellem enheder, kabinetter og rum, så du får den samme lyd derhjemme som den, du faldt for hos din forhandler.

Se også:  Ikea laver fjernbetjening til Sonos

Den slags logik rammer bare ikke en rigtig hi-fi-nørd. Han – der er ingen kvinder i den verden – kan gøre det meget bedre selv, og hans forhandler sælger ham med glæde alt det nødvendige gear.

Vælger du et sæt Xeo-højttalere, har Dynaudio gjort næsten hele arbejdet for dig. Du kan bestemme, hvor højttalerne skal placeres, og du kan vælge kilde og regulere lydstyrke – that’s it.

En Xeo 3-højttaler indeholder en 140 mm-bas med kunststofmembran og en 28 mm tekstildome-diskant, og der er en ”digital” klasse D-forstærker fra Texas Instruments på 50 W til hver enhed. Det svarer til 200 W/kanal i et anlæg med passive højttaler og en enkelt stereoforstærker.

Xeo 3 er en kompakt reolhøjttaler, der – som altid – fortjener en solid stander og en fri placering. Er du til noget større, så vælg den dobbelt så dyre Xeo 5-gulvhøjttaler med to basser, men ellers den samme bestykning som lillebror.

Trådløs transmission
Den trådløse sender er en lille boks med tre indgange – analog (phono og 3,5 mm mini-jack), optisk digital og USB. Den kan strømforsynes via USB, men der ligger også en lysnetadapter i pakken.

Signaloverførslen foregår ved 2,4 GHz – altså i det almindelige WiFi-bånd, men senderen registreres ikke af Wifi Analyzer-app’en på min Android, og der er heller ingen problemer med interferens med andre netværk. Senderen fungerer rent digitalt og foretager ingen komprimering af de digitale signaler, som kan have en opløsning op til 44,1/48 kHz og 16-bit (USB) eller 24-bit (optisk).

Se også:  Ikea laver fjernbetjening til Sonos

Der er ingen form for nærbetjening af tænd/sluk, indgangsvalg eller lydstyrke. Alt dette skal styres med en lille, ikke videre gedigen fjernbetjening. Har du forlagt den, eller er dens CR2025-batteri fladt, må du underholde dig selv.

Ultrapræcis lyd
Xeo 3 er den mest afslørende lille højttaler, som længe har været forbi denne del af T3-tårnet. Vil du have et godt værktøj til at høre fasefejl i A/D-konverterne i tidlige digitale optagere eller det gyngende støjgulv i analoge optagelser med Dolby A, behøver du ikke lede længere.

Men er musikken og teknikken i orden, spiller denne Dynaudio som en lækker drøm. Der er hørbar bas fra lidt over 30 Hz og forrygende gang i bunden og hele vejen op i et nummer som ”My Love Is” med Diana Krall. Anden loungemusik samt selvfølgelig jazz og klassisk går også meget fint.

Omvendt bliver Adeles ”21”-album nemt for meget for Xeo 3. Vil du bange hovedet ind i en massiv lydmur, så sats på en noget større højttaler.

Jeg har også prøvet at spille noget af den samme musik fra min iPod touch via senderens analoge indgang. Det går ud over bassen og præcisionen – kan ikke anbefales.


Dynaudio Xeo 3
  • Pris
4
Sending
User Review
0 (0 votes)
Her er den bedste dagspris på Dynaudio Xeo 30
TAGS
Højttalere
TechLife
trådløs

DEL DENNE
Share

Seneste Tech test
Seneste konkurrencer

Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

Alt om DATA

Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@altomdata.dk

Datatid TechLife

Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@datatid.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg / Prislister:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Medieinformation


Alt om DATA, Datatid TechLife  © 2019
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S