Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Duel på tv-lyd: Soundbar versus højttalersæt

Hvilken type højttaler er bedst til at give tv-lyden et tiltrængt løft, en lydbar eller et sæt streaminghøjttalere? Det lader vi komme an på en prøve i denne duel – med en måske lidt overraskende vinder.

Af Peter Hyldahl, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Sonos Beam 2

Teknologi: Lydbar (uden subwoofer) • Størrelse: 65,1 x 10 x 6,8 cm • Pris: 3749 kr.

Teknologi

Med lydbarens fremadrettede højttalere, højttalere i siden og passive enheder, der booster bassen, er der ingen tvivl om, at Sonos er teknologisk mest avanceret. Den håndterer Dolby Atmos og andre ægte surroundformater, som Argon ikke kan formidle. Ved stereogengivelse har den dog ikke samme høje standard.

Design

Den meget enkle lydbar er hverken stor eller prangende. Den er nærmest anonym. Den pæne overfladefinish er et plus, uanset om du hænger lydbaren op på væggen eller stiller den på en hylde under tv’et.

Tilslutning – kablet

Lydbaren tilsluttes normalt via HDMI Arc. Alligevel kunne det have været rart med flere indgange, for eksempel fra analoge kilder, som Argon har. Så ikke optimalt, men alt andet lige godkendt, da der er tale om en lydbar.
Tilslutning – trådløst

Beam 2 er jo primært et trådløst produkt, og integrationen med andre enheder – herunder surroundhøjttalere og subwoofer – er eminent. At kombinere Beam 2 med andre Sonos-enheder er ekstremt let. Læg dertil talegenkendelse, AirPlay m.m., og Beam 2 får ”fuld plade” her.

Betjening og ibrugtagning

Beam 2 er meget nem at sætte op. Slut et HDMI-kabel til dit tv, og du er kørende. Herfra kan du justere på mange forskellige parametre – og flere, end du kan med Argon Fenris. Til gengæld kræver justeringer, at du skal bruge en app, hvor Fenris også har en fjernbetjening. Så dødt løb her.

Lydkvalitet

Beam 2 leveres uden subwoofer, og vil du have Sonos’ trådløse sub med, bliver prisen meget pebret. Lydbaren har passive basenheder, der godt nok booster bassen, men aldrig så dybt og kraftigt som med en subwoofer. Ved film kommer lyden godt ud i rummet, og du får bedre surround end med konkurrenten. Til musik er Beam 2 ikke særlig god.

Pris

Sonos’ produkter er generelt højt prissat, og det gælder også Beam 2. Du kan få lydmæssigt lige så gode lydbarer med subwoofer for samme pris. Når det er sagt, så er Beam 2 faktisk blandt de bedre fra Sonos, når vi ser på forholdet mellem pris og ydelse.

Testholdet mener

Beam 2 er Sonos på godt og mindre godt. Integrationen med andre Sonos-produkter er forbilledlig. Har du Sonos i forvejen, er det oplagt at vælge Beam 2. Men isoleret set er lydbaren lidt for dyr i forhold til lydkvaliteten. Den manglende subwoofer er et minus. Beam 2 er dog overlegen på ren surroundlyd, når du ser film.

Argon Fenris A5

Teknologi: Streaming-højttalersæt • Størrelse: 17 x 28 x 22 cm • Pris: 3299 kr.

Teknologi

Selvom højttalerne kan afspille alle lydsignaler fra dit tv, kan sættet ikke håndtere de ægte surroundformater, så de kan fordeles ud i rummet, som det var tiltænkt.

Fenris A5 har masser af gode og solide kredsløb og blandt andet en rigtig fin digitalkonverter. Men set isoleret med tv-brillerne på er den en god lydbar under­legen. De digitale kredsløb og højttalerenhederne er dog bedre, så derfor dødt løb her.

Design

Højttalerne er ikke højere end en A5-side og er ret nydeligt bygget. Du kan tage frontstoffet af – hæftet magnetisk – og højttalerne kan hænges på væggen eller stilles i en reol. Men Fenris A5 fylder noget mere end en lydbar under tv’et.

Tilslutning – kablet

Bagsiden af venstre højttaler er perforeret med tilslutninger. Lidt udsædvanligt og godt for en streaminghøjttaler er der HDMI Arc til tv-tilslutning. Derudover er der analoge indgange, digital optisk og endda pladespiller-indgang. Højttalerne forbindes med et kabel på 3 meter.

Tilslutning – trådløst

Du kan streame til højttalerne med Bluetooth 5.0, og det fungerer godt. Men Fenris A5 tilbyder slet ikke de muligheder, som Sonos har til overflod. Så ingen sejr her.

Betjening og ibrugtagning

Fenris A5 tilsluttes tv’et med HDMI Arc, og du kan bruge dit tv’s fjernbetjening til volumen, ganske enkelt. Resten kan du klare med den medfølgende fjernbetjening. Den er lille, men nemmere at bruge i hverdagen end en app. Til gengæld har den ikke helt så mange muligheder for justering som Beam 2. Så dødt løb her.

Lydkvalitet

Hvis du er til surroundlyd, skal du ikke vælge Fenris A5. Der er ingen surroundvirkning, men en god stereoeffekt og ikke mindst et helstøbt lydbillede med en fin – ikke dyb – kontrolleret bas. Til nyheder og dokumentarprogrammer er Fenris bedst, ligesom den har et mere artikuleret og naturligt lydbillede, når du spiller musik.

Pris

Masser af tilslutninger plus flot lydkvalitet, både til tv og musik. Alt til en fornuftig pris. På dette punkt vinder stereohøjttalersættet.

Testholdet mener

Foretrækker du storslåede film med ægte digital surroundlyd, skal du vælge en ren lydbar, og her kan Beam 2 være et godt valg. Men som tv-lydformidler generelt og ikke mindst som musikgengiver er Fenris A5 et skridt foran.

Den leverer et artikuleret og flot lydbillede, der når godt ud i stuen – selv bassen er godt med. Læg dertil de mange tilslutninger, og at du med dette sæt har noget nær et komplet stereoanlæg – Fenris A5 er vinderen af denne testduel.