Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Duel på lyd til dit tv: Lydbar versus stereo-højttalere

En lydbar er det åbenlyse valg, når lyden på dit tv skal forbedres, og du samtidig vil kunne spille god musik. Men flere og flere vælger et sæt stereo-højttalere i stedet for lydbarren, og i duellen her kan du se, hvorfor det kan give overordentlig god mening.

Af Redaktionen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Sonos Beam

Teknolog: Lydbar     Tilslutning til tv: HDMI ARC     Pris: 3399 kr.

Størrelse og placering

STJERNER: 5/6

Den aflange lydbar fylder ikke meget under tv’et, og designet, der fås i sort eller hvid, gør, at den let kan være mere eller mindre skjult på en sort eller hvid reol. Den kan desuden sættes op via specialbeslag (ekstraudstyr). Lydbaren skal helst stå eller hænge lige under tv’et for at give bedst mulig lydkvalitet. Den spreder til gengæld lyden godt ud, så her vinder lydbaren.

Tilslutning til tv

STJERNER: 6/6

Sonos Beam har HDMI Arc, som betyder, at du via HDMI-kabel let kan tilslutte den til tv’et og automatisk styre lyden fra din fjernbetjening. Det fungerer let og elegant. En klar vinder her. 

Lydmuligheder

STJERNER: 4/6

Sonos har masser af muligheder – ikke mindst Google Assistent, så du let kan fortælle, f.eks. hvilken musik du vil lytte til. Skiftet mellem lydbar-funktion og musikafspiller foregår dog ikke altid lige let. Til gengæld leverer Sonos multirumslyd, som fungerer fremragende. De har jo nærmest defineret standarden!

Daglig betjening

STJERNER: 4/6

Har du i forvejen Sonos, er Beam let at styre med den opgraderede Sonos-app. Den understøtter mange musiktjenester, som andre ikke kan håndtere. Til gengæld havde vi ofte problemer med lydbaren, når den skifter fra multirums-musikafspiller til lyd fra tv’et og tilbage igen. Så der er dødt løb her.

Lydkvalitet

STJERNER: 4/6

Som vi har konstateret i tidligere test, mangler Beam noget punch og power. Fraværet af en subwoofer er tydelig. Lyden får et stort løft i forhold til tv’ets indbyggede højttalere, men prisen kontra lydkvalitet hænger ikke ordentligt sammen i Beam. Og ønsker du en subwoofer, er der kun Sonos egen, som er dyr (små 5000 kr. ekstra). Spiller du musik i baggrunden, kan du også tydeligt høre, at Beam er mere en lydbar end stereohøjttalere – musikken hænger ikke ordentligt sammen som i et sæt rigtige stereohøjttalere. Så her taber lydbaren.

Design

STJERNER: 4/6

Sonos har et typisk lydbar-design, og de runde hjørner gør den ret anonym. Det trækker også op, at den fås både i hvid og sort – alt i alt godkendt.

Pris

STJERNER: 3/6

Sonos er generelt lidt for dyre, og det gælder også Beam. Har du i forvejen Sonos-højttalere, er det oplagt, men trods mange features hænger lydkvalitet og prisen ikke sammen.

Testholdet mener

STJERNER: 4/6

Skal du kun have en lydbar, er Sonos Beam ikke en god løsning. Der findes prismæssigt bedre løsninger, som ikke mindst har subwoofer med til samme pris. Sonos kan give dig velfungerende multirum og ægte surround via et ekstra sæt Sonos baghøjttalere. Men prisen for disse plus en subwoofer gør løsningen alt for kostbar!

Argon Audio Forte A4

Teknologi: Stereohøjttalere     Tilslutning til tv: Optisk digital     Pris: 2999 kr.

Størrelse og placering

STJERNER: 4/6

Af et sæt stereohøjttalere at være, er de ikke store og kan let placeres under tv’et. Samlet set er de ikke større end lydbaren, men er mere iøjnefaldende. Står højttalerne lige under tv’et i hver sin ende, giver de bedst mulig tv-lyd. De kan dog også placeres i en reol med frontstof – en elegant løsning, som dog kræver et møbel. 

Tilslutning til tv

STJERNER: 4/6

Argon-højttalerne tilsluttes indbyrdes med et kabel, og du skal tilslutte tv’et digitalt via et optisk digitalt kabel. Det betyder, at du ikke altid kan regne med, at din fjernbetjening kan styre volumen (det fungerer kun med Samsung og Sony), så trods let tilslutning og fin medfølgende fjernbetjening, taber Forte A4 her.

Lydmuligheder

STJERNER: 4/6

Argon Audio-højttalerne er et komplet lille musikanlæg. Ud over tilslutning til tv, kan du tilslutte en pladespiller direkte (der er indbygget RIAA-forstærker), spille trådløst via Bluetooth eller tilslutte fra anden kilde både digitalt og analogt. Til gengæld må du undvære multirum, streaming via Wi-Fi og stemmestyring. Uafgjort.

Daglig betjening

STJERNER: 4/6

Forte A4 har ikke Wi-Fi eller stemmestyring. Til gengæld har den Bluetooth, så du kan streame alle musiktjenester. Det gør streaming mere besværlig, da du skal have din mobil eller anden enhed forholdsvist tæt på højttalerne. Til gengæld er skiftet mellem de forskellige kilder – herunder tv – meget enkel. Dødt løb med lydbaren!

Lydkvalitet

STJERNER: 5/6

Ganske som Sonos kan du tydeligt høre fraværet af en subwoofer, men her kan du tilslutte en løsning med kabel efter eget prisvalg. Når du ser tv, er lydkvaliteten nærværende, og især stemmer står flot. Lyden spredes ikke så godt som Sonos, men der er stadig en god effekt – selvom der kun er tale om stereo. Ved musik, er Argon en klasse bedre. Alt i alt en lille sejr til stereohøjttaleren!

Design

STJERNER: 5/6

Højttaleren er enkel og kompakt. Den hvidlakerede matte overflade (fås også i sort) er lækkert lavet, og de er ikke mere dominerende end en lydbar. Dertil vil muligheden for at gemme dem i en reol under tv’et appellere til mange. Designet er smartere og flottere, så smal sejr her.

Pris

STJERNER: 5/6

De mange tilslutningsmuligheder ud over at fungere som tv-højttalere, gør Forte A4 til en attraktiv løsning. Kvalitet, muligheder, features og lydkvalitet hænger rigtigt godt sammen.

Testholdet mener

STJERNER: 5/6

Forte A4 er så absolut en kandidat til bedre tv-lyd. Den har ikke surround-options, men stereo giver en overraskende forbedret oplevelse. Når du så tager med på vægtskålen, at du kan tilslutte andre produkter – herunder pladespiller og streaming, udgør den et solidt bud. Og det bliver den, vi foretrækker i denne duel!