Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Duel på hovedtelefon-teknologi: Gaming versus hi-fi

Hvad er bedst: Et gaming-headset i entusiastklassen eller en trådløs hovedtelefon af høj kvalitet? Umiddelbart indeholder duellanterne her næsten identisk teknologi, men der er afgørende forskelle, og det får betydning for resultatet.

Af Peter Hyldahl, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Epos GSP 670

Kategori: Gamingheadset • Type: Over ear • Pris: 2500 kr.

Komfort

Med en vægt på 430 gram kan headsettet bestemt mærkes på hovedet. Det opvejes delvis af yderst bløde og lækre puder omkring ører og på hovedet. Headsettet sidder stramt uden at klemme og har en smart tilpasning af hovedbøjlen. Trods dette taber Epos duellen på dette punkt.

Teknologi

Headsettet er et overflødighedshorn af teknologi. Det er naturligvis trådløst, men har også USB-tilslutning. Med den medfølgende Gaming Suite kan du indstille headsettet til chat eller spil. Du kan også styre batteriforbruget og spare strøm. GSP 670 kan lukke af for lyd udefra, men det sker mekanisk. Alt i alt fremragende for klassen.

Funktionalitet

Det store, nærmest pilotlignende design gør headsettet ret voldsomt. Alligevel kan det sagtens bruges til andre formål end spil, ikke mindst musiklytning. Her kan du vælge imellem forskellige indstillinger. Det gør GSP 670 fleksibelt i forhold til andre gamingheadset. Men lyden er altså bedre fra hi-fi-hovedtelefonen.

Lydkvalitet

Et gamingheadset skal gengive hurtigt, præcist og detaljeret (det gælder om at kunne lokalisere fjenden), mens hi-fi-kvaliteterne som regel nedprioriteres. Det forholder sig lidt anderledes her. Headsettet danner en varm lydmur med fin bas. Finesser som ud­klingning af overtonerne fra et klaver må du dog undvære.

Design og byggekvalitet

GSP 679 er en fysisk meget stor hovedtelefon, og det trækker lidt ned i bedømmelsen. Designet er en smagssag, men det er bestemt ikke så elegant og minimalistisk som hos Momentum 3. Byggekvaliteten er til gengæld høj, og det trækker meget op i regnskabet.

Pris

Dette gamingheadset i entusiastklassen lever op til sin høje pris. Det er tydeligt, at det er folk med forstand på lyd, der står bag, nemlig folk fra Sennheiser, som også har udviklet Momentum 3. Kvaliteten i både materialer og lydgengivelse er virkelig god og mere end godkendt. Så derfor en pæn høj karakter her trods den høje pris.

Testholdet mener

Epos GSP 679 er bygget ekstremt funktionelt, og det gør, at den bliver lidt stor. Teknologisk er den med helt fremme, og komforten er også høj for så stor og tung en hovedtelefon. Alt målt og vejet taber den slaget mod Momentum 3. Men er du på udkig efter en high-end gaminghovedtelefon, du også kan bruge til hverdagens musik og film, er Epos-headsettet værd at overveje.

Sennheiser Momentum 3 Wireless

Kategori: Trådløs hi-fi-hovedtelefon • Type: Over ear • Pris: 3000 kr.

Komfort

Designet er enkelt, og det afspejles i en yderst lav vægt på omkring 300 gram. Det mærkes tydeligt på hovedet. Når du går rundt og lytter, kan du komme til at glemme, at du har hovedtelefonen på, og den opleves aldrig varm eller ubehagelig. Kan bruges i mange timer uden gener.

Teknologi

Trods et simpelt design og forholdsvis kompakte former er Momentum 3 proppet med teknologi, du kan bruge til noget. Du kan justere lyden ret præcist, og de tre indstillinger til aktiv støjreduktion giver en mulighed for at tilpasse dæmpningen, så du ikke ødelægger lydkvaliteten, men stadig holder støjen ude.

Funktionalitet

Den kompakte hovedtelefon kan nemt klappes sammen, når den ikke er i brug. Det medfølgende etui gør det let at have Momentum 3 med overalt. Til musik og tale vinder den foran gamingheadsettet – ikke mindst, da du kan justere støjreduktionens effekt.

Lydkvalitet

At bruge dette hovedtelefon til gaming giver ikke mening, da det ikke har den funktionalitet, der fordres af hardcore-gameren, for eksempel hurtigt at kunne slå mikrofonen til og fra. Men til spil, hvor der ikke skal bruges chat, kan Momentum 3 faktisk fint bruges. Lydkvaliteten ved musik er til gengæld høj. Når du streamer et godt signal, får du klangbund, detaljering og ”flow” i musikken, som gør lytteoplevelsen rar. På lydkvalitet vinder Momentum 3 altså, men ikke med meget stor margin.

Design og byggekvalitet

Det superenkle design med retro-inspirerede detaljer og en forholdsvis enkel hovedbøjle trækker op. Hovedelefonen er slet ikke så lille, men ser alligevel kompakt ud. Desuden er byggekvaliteten ret høj. Sennheiser-deltageren er ikke så robust som konkurrenten fra Epos, men samlet set lige en tand bedre.

Pris

Allround-hovedtelefonen gør det fremragende. Prisen er halvhøj, men i orden. Den lækre byggekvalitet, den høje lydkvalitet og det faktum, at hovedtelefonen kan bruges både på farten og hjemme, retfærdiggør prisen.

Testholdet mener

Den enkle og komfortable hovedtelefon er proppet med teknologi. Designet er nydeligt, og den er samtidig nem at bruge i hverdagen. Til mobiltelefonopkald er Momentum 3 i den gode ende, og skal der lyttes til musik, er den blandt ”kongerne” sammenlignet med pristilsvarende konkurrenter. Den spiller musik bedre end Epos’ headset og er mere rar at bære. Så hi-fi-hovedtelefonen vinder duellen, men ikke med stor afstand.