Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Duel på billedoplevelse: Tv versus projektor

Hvordan skal du se biograffilm, naturfilm og sport derhjemme, hvis billedformatet ikke kan blive stort nok? Skal du vælge et stort tv eller måske en tv-projektor? Her tester vi teknologierne op imod hinanden med to løsninger i entusiastklassen.

Af Peter Hyldahl, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Panasonic TX-65JZ200E

Teknologi: OLED • Billedstørrelse: 65” • Pris: 19.000 kroner

Teknologi

Panasonic benytter et af markedets absolut bedste OLED-paneler. Den indbyggede HCX AI-processor analyserer billedet i realtid, så du altid får det optimale billede. Derfor kvitterer vi med topkarakter.

Opsætning

Dette store tv er bestemt lidt af en sag at få stillet op eller monteret på væggen. Det sidste kræver to personer. Så er det nok klogere at stille tv’er på foden, som kan dreje.

Tilslutninger

Med HDMI Arc, USB til harddisk mv. er Panasonic helt med på beatet. Læg dertil streaming-muligheder og optisk digital udgang.

Lydkvalitet

Et fladt tv giver normalt flad lyd. Men her har man sat alle sejl til og har rigtige højttalere bagpå. De skyder lyd ud til siderne og opad, ægte Dolby Atmos. Der er også subwoofer.

Smart-tv-funktioner

Panasonic er ikke mestre til smart-tv. Billedkvalitet er japanernes force. Og det opleves også her, selvom du har adgang til flere streamingtjenester. Desuden har tv’et et hav af features, der matcher tv-billedet med indholdet – som en del af smart-tv-funktionaliteten.

Betjening

Selvom Panasonic ikke er fantastiske til intuitiv betjening, er dette tv langt nemmere at styre til hverdagens funktioner.

Billedkvalitet

Når du tager et professionelt 4K OLED-panel og parrer med den producent på markedet, som er blandt de bedste til styring af hele billedfladen og dens farver, så får du også et af klassens bedste tv-billeder. Der er klart med flot dybde, glød i farverne (velegnet til film) og står med god lysstyrke. Topkarakter.

Design

Designet er nydeligt, men også lidt ordinært. Tv’et er ikke så lækkert bygget som markedets helt flade tv-skærme.

Pris

Fantastisk tv, og da det har været på markedet i nogen tid, er prisen også faldet cirka 6000 kroner. Du får pænt med luksus for pengene her, selvom prisen ikke ligefrem er et lammende slagtilbud.

Testholdet mener

Når du får et af markedets bedste tv-billeder og et ægte surroundsystem, kan man kun give topkarakter for en overdådig pakke. Dertil kommer, at et tv er nemmere at håndtere og benytte end en projektor. Den klare vinder af denne test.

Epson EH-LS11000W

Teknologi: Laserprojektor • Billedstørrelse: Op til 200” • Pris: 36.399 kroner

Teknologi

Laserteknologien giver lang levetid, men også en høj lysstyrke, her på hele 2700 lumen, og et enormt kontrastforhold. Projektoren har HDR+-teknologi, så du får større dynamik. Læg dertil 4K-opløsning. Topkarakter.

Opsætning

Projektoren skal hænges op under loftet, hvis installationen skal se pæn ud. Desuden skal du helst købe et lærred, der også skal hænges op. En noget omfattende affære i forhold til tv’et.

Tilslutninger

Epson-projektoren er ret godt med her. Ikke mindst har du den vigtige HDMI Arc-tilslutning, som vil dække næsten alles behov.

Lydkvalitet

En projektor har ikke plads til selv små højttalere, der gengiver tv-lyden. Så ikke overraskende en syngende lussing af et nederlag på dette punkt. Det kan ikke være anderledes.

Smart-tv-funktioner

En projektor skal primært genere et stort og flot billede. Denne projektor har dog en række autofunktioner til billedopsætningen, som er ”smarte”, og det trækker lidt op i karakteren.

Betjening

En projektor har ikke mange betjeninger, når først den er sat op. Alt styrer du fra de apparater, som du tilslutter. Når det er sagt, er Epsons menuer særdeles gode, og det gør det nemt at skifte mellem de få indstillinger, du skal bruge.

Billedkvalitet

Med et godt lærred og let dæmpning af lyset i rummet slår Epson konkurrenten fra Panasonic på oplevelse. Et billedet på 200” er bare mere storslået end et 65”-billede.

Projektorens billede har høj lysstyrke, gode detaljer og står meget roligt. Det har et flot sort niveau, men når på dette punkt ikke helt det gode OLED-tv.

Design

En projektor er ikke køn, men heldigvis kan den gemmes under loftet i et beslag. Epson ligner de fleste, så derfor en jævn karakter her.

Pris

Denne projektor er et dyrt luksusprodukt. Laserteknologien sikrer dog, at projektoren kan holde i mange år. Du bør også investere i et lærred for at få det bedst mulige billede. Det er 5000-10.000 kroner oveni.

Testholdet mener

Selv i rum med noget dagslys klarer projektoren sig godt, og gør du rummet dunkelt og monterer et godt lærred, får du nærmest Imperial-biografen hjem i stuen. Kvaliteten er meget høj, men det er stadig udfordrende at have en projektor som hverdags-tv.