Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Duel på skærm-teknologi: Gaming versus prof

<b>Hvilken pc-monitor er bedst: </b>en gamingskærm eller en professionel kontorskærm? Det afhænger selvfølgelig af ens behov, men det er alligevel værd at teste i en direkte duel. For nogle gamingskærme er velegnede til mange opgaver. Her tester AOD to skærme fra samme producent og i nogenlunde samme prisleje.

Af Peter Hyldahl, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Acer Predator XB273U


Egner sig særligt til: Gaming   •   Skærmstørrelse: 27”   •   Pris: 3852 kr.

Teknologi – 5 af 6 stjerner

Med den høje opløsning og høje opdateringsfrekvens (op til 165 Hz via displayport) plus en responstid på blot 0,5 millisekund vinder gamingskærmen med et mulehår. Det er dog primært, fordi den har Nvidia G-Sync, hvilket giver endnu mere rolige og korrekte billeder i spil.

Opløsning – 5 af 6 stjerner

Begge skærme er på 2560 x 1440 pixel, og derfor er der dødt løb. Flere gamere foretrækker dog Full HD, som er den opløsning, mange spil kan håndtere.

Farver og farvedybde – 4 af 6 stjerner

Detaljerne står mere skarpt på gamingskærmen, men det sker på bekostning af farvedybden. Gamingskærmen har ikke helt den stoflighed og glød, som prof-skærmen har til overflod. Gamingskærmen klarer det over middel på grund af sin høje opløsning og det fine panel, men må trods alt se sig slået her.

Ergonomi – 6 af 6 stjerner

Det er fantastisk nemt at justere gamingskærmen og prof-skærmen. Så ren topkarakter til begge.

Test i spil – 6 af 6 stjerner

Ikke overraskende vinder gamingskærmen på dette punkt. Den har et roligt billede selv i de vilde spil, og har du et solidt grafikkort i pc’en, vil skærmen honorere med fabelagtige billeder!

Test til almindeligt brug – 3 af 6 stjerner

Hvis du ikke justerer på indstillingerne, når du bruger skærmen til almindeligt brug, vil du opleve lidt af en ”farvelade”. Farverne står med alt for meget glød på – det ser unaturligt ud og er lige til papirkurven, når vi taler en opgave som billedbehandling. Men brug lidt tid på de præ-indstillinger, som skærmen har, og du kan få et endog meget hæderligt billede. Så de fleste, der ikke har behov for prof-skærmens færdigheder, vil mene, at kvaliteten er rigelig god. Men trods dette et nederlag, der kan mærkes.

Design – 3 af 6 stjerner

Designet skriger heldigvis ikke gaming og den trekantede fod i bunden er lavet solidt i metal. Alt i alt nydeligt. Skærmen har samme ramme som prof-varianten, der trods alt er pænere.

Pris – 4 af 6 stjerner

En 27”-skærm med høj opløsning og en meget høj opdateringsfrekvens står langt oppe på mange gameres ønskeliste. Og denne er faktisk i et prisleje – set i forhold til kvaliteten - som er over middel. Som gamingskærm er den bedre end mange af markedets priskonkurrenter.

Testholdet mener – 4 af 6 stjerner

På papiret ligner de to skærme hinanden på mange punkter. I praksis er der stor forskel, da gamingskærmen ikke er god nok til kreativt professionelt arbejde. Men til gaming byder skærmen på de funktioner, gameren ønsker. Til disse opgaver er Acer Predator XB273U mere end godkendt!

Acer Concept D CM3271K


Egner sig særligt til: Billedbehandling     Skærmstørrelse: 27”     Pris: 4591 kr.

Teknologi – 4 af 6 stjerner

På specifikationsarket minder duellanterne om hinanden. De har samme kontrastforhold, og lidt usædvanligt har prof-skærmen samme opdateringsfrevkens som gamervarianten. Den har dog ikke helt samme responstid og er ikke G-Sync-forberedt, så den kan synkronisere med grafikkort.

Opløsning – 5 af 6 stjerner

Begge skærme har 2560 x 1440 pixel, det perfekte match til skærme, som har almindelige kontoropgaver. Da gamingskærmen har samme opløsning, er der dødt løb her.

Farver og farvedybde – 6 af 6 stjerner

Der er en god dybde i farverne,  især med de professionelle briller på. Men også, hvis du streamer en film, vil du opleve en større dybde i farverne. Alt i alt en klar sejr, selvom opløsningen fornemmes som mindre detaljeret trods samme specifikationer.

Ergonomi – 6 af 6 stjerner

Det er ultralet at justere skærmen op og ned og også at vippe den. Vi kan ikke ønske os mere, så højeste karakter – ganske som for gamingskærmen.

Test i spil – 4 af 6 stjerner

Prof-skærmen har en meget høj opdateringsfrekvens, og det kan mærkes. Men den fastholder ikke billedet helt så roligt som gamingskærmen, og det er, som om detaljerne står mindre frem end i gamingvarianten.

Test til almindeligt brug – 6 af 6 stjerner

Prof-skærmen har flot naturlighed i farverne. Ord som stoflighed og farveægthed kommer på læberne. Ved billedredigering er prof-skærmen klart overlegen. Farvene står mere rigtigt, og skærmen er også en anelse skarpere, når du skriver. Til gengæld har skærmen ikke helt samme glød og glans som gamingskærmen. Trods det en sikker sejr.

Design – 5 af 6 stjerner

Den enkle holder til panel og træfod skaber et nydeligt og enkelt design, som løfter kvalitetsindtrykket af den ellers ret store skærm. 

Pris – 5 af 6 stjerner

Concept D-skærmen fortjener opmærksomhed, da den har en god størrelse og god opløsning til allroundbrug. Læg dertil et ret flot, nærmest skandinavisk design. Vi glæder os over en for prisen usædvanlig god farvegengivelse. Den høje opdateringsfrekvens er usædvanlig for en monitor af denne type, og at der medfølger ”flapper” på sider og top, så sollys fra omgivevelserne ikke kan genere.

Testholdet mener – 6 af 6 stjerner

Concept D-skærmen er en ret dyr professionel skærm, som er faldet små 2500 kroner i pris. Den er fremragende til prisen. Kun på hastighed ved gaming taber den. Den performer bedre end markedet generelt og er testens sikre vinder.