Home » Styresystem » Guide: Kombiner Linux og Windows på den samme maskine
Guide: Kombiner Linux og Windows på den samme maskine

Guide: Kombiner Linux og Windows på den samme maskine

Share

Har du haft lyst til at give Linux en chance, men er blevet skræmt væk af brugeroplevelsen? Så er tiden inde til at lægge låg på frygten. Linux er ikke så utilgængelig, som det ser ud til, og Ubuntu giver en meget brugervenlig måde at komme i gang på.

Ubuntu er en fremragende variant af Linux, men en af dens største bedrifter har været at inspirere til en række afledte distroer, der fokuserer på et mere imødekommende miljø til dem, der ønsker at skifte fra andre operativsystemer. Et oplagt eksempel er Linux Mint, der er et Ubuntu-derivat, som bruger Cinnamon-skrivebordet til at levere en Windows 7-agtig oplevelse til konvertitter. En anden mulighed – som du her skal stifte bekendtskab med – er Elementary OS.

Elementary bygger på Ubuntu 16.04 LTS, og den er ideel til dem, der kan lide, at systemet ser fikst og moderne ud. Den er navnlig tiltrækkende for Mac-brugere. Vi nævner sidst i artiklen, hvordan du kan installere Elementary ved siden af OS X, men vores primære fokus er at konfigurere den i en dual boot-opsætning med Windows.

Vi vil først vise, hvordan du repartitionerer din harddisk, så dine data bliver adskilt fra selve Windows. Det betyder, at du nemt kan få adgang til dine personlige filer fra begge styresystemer via en delt partition. Derefter kan du bruge dine Elementary-installationsmedier, og vi leder dig gennem installationsprocessen. Det er som regel ganske ligetil, men vi skal nok hjælpe dig, hvis det viser sig at være mere besværligt, end det burde være.

Vi har ikke tænkt os at efterlade dig ved Elementarys login-skærmbillede. Der bliver tid til en hurtig tur rundt på Elementarys skrivebord, og vi lærer dig at bruge Terminal. Vi erstatter også den kedelige GRUB-bootloader med noget, der er lidt mere visuelt tiltrækkende og mere praktisk.

Kombiner-Linux-og-Windows

Elementarys skrivebord er meget flot.

En sidste ting: Før du går i gang, kan du give Elementary en testkørsel i et sikkert miljø. Det kan du gøre fra installationsmedierne: Vælg “Try Elementary” på hovedskærmen. Du kan også installere Elementary på en virtuel maskine ved hjælp af for eksempel VirtualBox (den kan du downloade fra www.virtualbox.org), hvis du vil mere i dybden. Når du er overbevist, læser du videre og begynder at installere Elementary som dit splinternye operativsystem.

Se også:  Få et bedre Windows

Før du kan springe ud i det og installere Elementary, forestår der nogle forberedelser. Tag et drevbillede – således at du kan rulle sagerne tilbage, hvis noget går galt – og forbered dig på at separere dine data fra dit Windows-drev. Den enkleste metode til deling af data mellem Windows og Elementary går via et delt datadrev, uanset om det er et separat fysisk drev eller en separat partition.

Dernæst skal du flytte dine vigtigste brugermapper – “Dokumenter”, “Billeder” og så videre – til dette drev og opdatere referencerne, så Windows fremover kan finde dine data.

Partitioner dit drev

Hvis du ikke bruger et separat fysisk drev til at gemme dine data, højreklikker du på “Start”-knappen og vælger “Diskhåndtering.” Find dit Windows-drev (det er typisk drev C på disk 0), og vælg “Formindsk diskenhed”.
Windows beregner, hvor meget plads der kan frigøres. Det stemmer måske ikke med den samlede mængde ledig plads på drevet på grund af filer, der ikke kan flyttes. Hvis det er dig magtpåliggende at frigøre mere plads på trods af Diskhåndterings begrænsninger, skal du bruge et tredjeparts-partitioneringsværktøj såsom Minitool Partition Wizard Free (www.partitionwizard.com).

Hvis du mangler ledig plads på grund af for mange filer på drevet, kan du overveje midlertidigt at flytte de største over på dit backupdrev for at frigøre plads til din nye partition. Brug et værktøj som WizTree til at finde disse filer, flytte dem og derefter genstarte processen.

Se også:  Guide: Ryd op og reparer - så er pc’en som ny

Glem ikke at frigøre plads nok til Elementary og til dine data. Hvis du installerer det hele på det samme drev, stræber Elementary altid efter at placere sig selv efter din datapartition. En tommelfingerregel siger, at Windows skal bruge mindst 32 GB for at køre fornuftigt, men det kommer hurtigt til at knibe med pladsen. Regn snarere med, at din Windows-partition skal være mindst 50 GB – og meget større, hvis du spiller mange spil. Resten skal derefter allokeres til din datapartition og naturligvis til Elementary.

Her er et eksempel. Du har en harddisk på 512 GB. Hvis du allokerer 150 GB til Windows, har du 350 GB tilbage til din datapartition og Elementary. Når du skal ændre størrelse på din partition, spørger Windows dig, hvor meget du vil reducere partitionen. Med andre ord: Hvor megen plads vil du afsætte til dine andre partitioner? Det er lidt akavet, for du får tallet i MB i stedet for i GB. Hvis du vil frigøre 350 GB plads, skal du skrive tallet “350000” i boksen “Angiv, hvor meget der skal formindskes med:”.

Når det er gjort, klikker du “Formindsk”, så færdiggør Windows processen. Nu kan du se “Ikke-allokeret” plads komme frem i Diskhåndtering-vinduet. Højreklik her, og vælg “Ny simpel diskenhed.” Følg guiden, der allokerer al den tilgængelige plads for dig. Den tildeler et drevbogstav og formaterer med NTFS-filsystemet. Find på et passende navn såsom “Data,” og så er din nye partition klar til brug.

1 2 3 4Næste

TAGS
installation
linux
Ubuntu
Windows

DEL DENNE
Share

Seneste Tech test
Seneste konkurrencer

Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

Alt om DATA

Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@altomdata.dk

Datatid TechLife

Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@datatid.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg / Prislister:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Medieinformation


Alt om DATA, Datatid TechLife  © 2019
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S