Home » Erhverv » Er du klar til Arbejdsmarked 4.0…?
Er du klar til  Arbejdsmarked 4.0…?

Er du klar til Arbejdsmarked 4.0…?

Share

I diskussionen om, hvordan den digitale revolution vil disrupte virksomhederne og erhvervslivet, glemmer man ofte, hvilken betydning den vil få for medarbej-derne og de jobs, de skal bestride i en ikke alt for fjern fremtid. Det emne satte DI Digital fokus på

Kunstig intelligens, robotter og Internet of Things kommer til at ændre vores verden. Samtidig bruger vi i flæng begreber som den fjerde industrielle revolution, og såkaldte eksperter kommer med mere eller mindre realistiske forudsigelser om, hvorledes fremtidens samfund kommer til at se ud.

Vi taler også om, hvorledes nye forretningsmodeller vil disrupte gamle forretningsmodeller og om, hvorledes virksomhederne skal være parate til omstilling, hvis de skal overleve i det digitale univers.
Men hvad med medarbejderne? Hvad kræves der af kompetencer for den enkelte medarbejder og ikke mindst – hvorledes vil hele den digitale udvikling set gennem de holistiske briller influere på og ændre den højt besungne danske samfundsmodel?

På DI Digitals årsdag 2017, som fandt sted i starten af juni, drøftede erhvervsledere og fagbevægelse netop, hvorledes vores job kommer til at ændre sig, og ikke mindst hvilke kompetencer medarbejderne får brug for i en meget nær fremtid.

Svært at spå om fremtiden

Det kan være en svær diskussion at tage hul på, idet forudsigelser indikerer, at en meget stor andel af de unge, der i dag er i gang med en uddannelse, i løbet af deres erhvervsaktive karriere kommer til at arbejde i stillinger, vi ikke engang kender i dag.

Se også:  Nu bliver der biltrafik på Månen

På konferencen blev der således brugt begreber som Virtual Habitat Designer og Human Body Designer. Der var ligeledes fokus på, hvilke kompetencer, de nye jobtyper vil kræve, og her blev blandt andre nævnt etik – vel ikke ligefrem et kompetencekrav, man støder så ofte på i dag.

Der er dog ikke nogen tvivl om, at jo mere vi kommer til at arbejde med personfølsomme data på tværs af alle tænkelige platforme, virtuelle miljøer samt integration af it-teknologi i den menneskelige krop og organisme, vil netop sådan noget som etik komme til at spille en væsentlig rolle.

Samtidig vil vi se helt nye ansættelsesformer, og virksomhederne kommer til at dele medarbejdere – en snak der blev taget hul på for mere end 10 år siden – både for at undgå fyringer i nedgangstider, og især for at udnytte ressourcerne optimalt. Prognoser siger nemlig, at vi kommer til at mangle 19.000 medarbejdere med dybe, faglige kompetencer i 2030.

Automatisering skaber vækst

Efter en lang konferencedag kan man spørge sig selv, om der er hold i de mange fine ord, men det er der. Det er virksomheden Trelleborg Sealing Solutions i Helsingør et godt bevis på, for her har man virkelig haft succes med at satse på automatisering i form af robotteknologi og et projekt, der har været med til at effektivisere samt forbedre produktion, kvalitetskontrol, pakning og forsendelse.

Se også:  Nu skal elbilernes batterier (måske) stilles lodret

Ifølge direktør Jesper Thomsen gav det en vis usikkerhed blandt medarbejderne, da det blev sat i gang i 2012, men den udfordring blev løst ved, at man fik sin leverandør – Universal Robots – til at stille en robot op i kantinen, som medarbejderne i bogstavelig forstand kunne få lov til at lege med. Ifølge direktøren har robotterne både opfyldt de strategiske forretningsmål, som blandt andet kan ses i en årlig vækst på 7 procent, og været med til at skabe større arbejdsglæde blandt medarbejderne.

Ingen er blevet opsagt – tværtimod har den nye teknologi været med at til at skabe nye jobmæssige udfordringer, og inden længe begynder man opførelsen af en ny fabrik i lokalområdet. For nylig havde Trelleborg Sealing Solutions besøg af Lars Lykke Rasmussen og et tv-hold fra DR i forbindelse med et indslag om automatisering som fundament for vækst. Som direktøren udtrykker det, satser man nemlig på automatisering frem for udflytning. Virksomheden har 370 ansatte og omsætter årligt for 425 millioner kroner, primært til eksportmarkedet.

TAGS
arbejdsmarked
innovation
virksomhed

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S