Du genkendes når du overvåges

Du genkendes når du overvåges

Share

Overvågningen af kriminelle – og almindelige borgere – tager et tigerspring frem de kommende år. Nu nøjes myndighederne ikke kun med at videofilme; overvågningsudstyret kan snart identificere folk på stedet. Godt eller skræmmende? Bedøm selv!

Videokameraer har for længst afløst politiets og vagtselskabers snushaner, når gader, stræder og bygninger skal overvåges. Men nu tager overvågningsteknologien et spring fremad ved at koordinere data og ved at kunne fastslå en identitet på stedet.

»Det vrimler med kameraer og mikrofoner i gadebilledet, stort set alle har mobiltelefon, og forskellige plastikkort og sociale medier optegner vores færden. Forskellen er kun, at forskerne kun lige er begyndt at undersøge mulighederne for at bruge disse data på en mere samordnet og overordnet måde.”

Ordene er udtalt af Michael Hay, chefingeniør og vicepræsident for den japanske teknologi-gigant Hitachi Data Systems, der er blandt de mest ambitiøse udviklere af teknologi til overvågning.
”Allerede nu har flere kameraer individuelle processorer, der kan gennemføre forskellige billed-analyser, inden optagelserne sendes videre til en server eller en vagtcentral,” fortæller Michael Hay.
”Flere af de moderne kameraer er ydermere programmeret med brug af såkaldte software development kits, så alle med en vis viden om programmering kan skræddersy nye funktioner. Overvågningskameraer kan derfor fremover få mange specielle funktioner bestemt af den anvendte software.”

Det kan kræve koncentration og et vågent øje at holde øje med kameraovervågning over mange skærme, men software bagved kan selv råbe op, hvis der sker noget mistænkeligt.

Det kan kræve koncentration og et vågent øje at holde øje med kameraovervågning over mange skærme, men software bagved kan selv råbe op, hvis der sker noget mistænkeligt.


Oplysninger alle mulige steder
Men ud over skarpt iagttagende hardwareudstyr, findes der også i dag flere andre muligheder for at kigge os i kortene.
”Tænk bare på de mange plastikkort, vi i dag kan blive udstyret med,” nævner Michael Hay. ”Betalingskort, for eksempel, registrerer vores dispositioner, og tænk også på alle de medlemskort til dagligvarebutikker, fore-ninger og alskens forbrugsvarer eller tjenester, som vi alle som forbrugere får tilbudt. Formålet er her naturligvis i første række at målrette markedsføringen til hver enkelt kunde og tilbyde rabatter og særlig service. Men derudover kan både myndigheder og private lure løs på nettet og granske alle de sociale medier som Facebook og Twitter osv. og på den måde hente mange oplysninger om os og vores gøren og laden,” pointerer han.

Se også:  Singapore får en virtuel tvilling

De it-firmaer, som udvikler og fremstiller kameraer og anden teknik, der kan følge vores færden næsten overalt, taler nødigt om overvågning. I stedet fremhæver de den større sikkerhed og tryghed for den enkelte borger og for samfundet som helhed, som udstyret kan bibringe.

Del denne