DTU-kamera går på jagt efter liv på Mars

DTU-kamera går på jagt efter liv på Mars

Share

Når NASA sender en ny ubemandet rover til Mars i 2020, har den et danskudviklet kamera med, der vil kunne dokumentere begivenheden, hvis en grøn marsmand pludselig skulle vinke til kameralinsen

I år 2020 vil et nyt Mars-køretøj, der er mere avanceret end nogensinde, blive sendt op til vores naboplanet, hvor det vil søge efter liv eller i det mindste spor efter tidligere liv, og det vil fotodokumentere sine opdagelser. Ingen forventer dog at støde på små marsboere og allermindst nok forskerne fra DTU Space i Lyngby ved København, der har udviklet og designet et højteknologisk specialkamera, der skal placeres i spidsen af roverens robotarm og fotodokumentere dens fund. Skulle en marsmand stille op til fotografering, vil kameraet bringe beviset, men han blive noget uskarp, for kameraet er alene forsynet med en makrolinse, der er slebet til at fotografere Mars-aflejringer i nærbillede.

Se også:  Test: God filmfunktion og lyd

DTU-kameraet er blandt de i alt syv instrumenter og sensorer, som NASA har udvalgt til at blive monteret på den nye Mars 2020-rover. Og formålet er at undersøge og analysere sten og andre geologiske forekomster, der måske kan bære spor efter muligt tidligere liv på den røde planet. Desuden skal missionen samle viden og erfaring med henblik på kommende bemandede Mars-ekspeditioner.

NASA kalder DTU
Det hele begyndte for hen ved to år siden, hvor Afdelingen for Måling og Instrumentering under DTU Space blev kontaktet af den amerikanske rumfartsorganisation NASA og bedt om at udvikle et optisk kamera med præcisionssigte, som sammen med en række andre sensorer kunne indbygges i en kasse, der skal monteres for enden af roverens robotarm. Kameraet skal sammen med øvrige sensorer foretage nærundersøgelse af klipper og aflejringer på mikroskopisk niveau.

Se også:  Test: Kuglerundt kamera filmer alt omkring dig

DTU Space har tidligere udviklet og bygget et stjernekamera, der er blevet opsendt ombord på adskillige rumfartøjer fra både ESA (den europæiske rumorganisation) og NASA, og som gør det muligt at navigere med stor præcision. Teknologien gør det nemlig muligt at sammenligne billeder af stjernehimmelen med et stjernekort lagret i en computer, og på den måde kan man fastlægge et fartøjs position, hastighed og orientering i rummet med imponerende nøjagtighed. Til dato har DTU Space leveret sådanne navigationskameraer til mere end 50 internationale rummissioner.

Del denne