Home » Internet » Dét skal du vide om skyen
Dét skal du vide om skyen

Dét skal du vide om skyen

Share

Vi er på vej til at flytte op i skyen med vores data og vores programmer. Men hvad er skyen egentlig, og hvordan får du glæde af den? Det svarer vi på her

Navnet stammer fra gamle organisationsdiagrammer, hvor it-fagfolk tegnede skyer, der skulle vise, hvordan computerprocessorer håndteres uden for virksomheder. Ligesom skyerne på himlen har definitionen en noget uklar kant. Det kan være det sted, hvor du gemmer dine filer, eller det kan være der, hvor du får dit arbejde udført, men uanset definition handler det om at udnytte kraftfulde computere og servere forbundet med internet.

2 Hvordan virker skyen?

Også her er forklaringen ret løs. Skyen kan være en ret håndfast forbindelse til en bestemt server placeret på nettet. Det kan også være en mere løs samling af servere på nettet, hvor forbindelsen nærmest kan sammenlignes med elektricitetssystemet: Du får løbende kapacitet efter dit aktuelle behov. I så fald opleves skyen måske som én computer, men er et netværk af flere computere, som dine data dirigeres rundt imellem.

[pt id=’2024970′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Sådan ser skyen ud i fysisk form. En stort antal computere er forbundet til hinanden og til internettet. De er placeret i et afkølet sikret lokale i et særligt datacenter.”‘]

Sådan ser skyen ud i fysisk form. En stort antal computere er forbundet til hinanden og til internettet. De er placeret i et afkølet, sikret lokale i et særligt datacenter.

3 Hvad kan jeg gøre med skyen?

Du kan for eksempel bruge skyen til at gemme dine data. Det er en sikker løsning, hvis du benytter en af de kendte leverandører som Microsoft eller Google, som begge har gode lønsinger rettet mod private brugere. Dine data er krypteret, så de kan ikke stjæles eller udspioneres. Microsoft tilbyder SkyDrive (skydrive.live.com), eller du kan vælge eller supplere med Google Drev (drive.google.com).

Se også:  Ingen Chromebooks i Helsingørs skoler i denne uge – lammet af Datatilsynets forbud

4 Kan skyen bruges til traditionelt netværksarbejde?

Ja, du kan for eksempel gøre brug af den populære Dropbox (www.dropbox.com), som er en skybaseret lagerløsning. Der er tilknyttet en Windows-applikation, så hvis du henter den, kan du få Dropbox ind som et menupunkt i Windows-mapper. Dropbox kan selv underopdeles i mapper præcis som et netværk. Du kan knytte flere computere til en mappe eller til hele Dropbox, så alle computerne har adgang til opdaterede mapper og filer.

[pt id=’2024971′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Med Dropbox kan du dele og arbejde på filer hvor som helst. Du behøver ikke at have applikationen installeret men kan også tilgå den fra en webbrowser.”‘]

Med Dropbox kan du dele og arbejde på filer hvor som helst. Du behøver ikke at have applikationen installeret, men kan også tilgå den fra en webbrowser.

5 Hvad kan jeg ellers lave?

Skyen handler ikke kun om netværk og datalagring – det handler også om programmer. Mange applikationer ligger på nettet og bruges på nettet. Du kender det måske fra din arbejdsplads, hvor man kan have et økonomisystem som det danske E-conomi, der udelukkende betjenes via en browser. Det kan også være et billedredigeringsprogram som YouTube Editor (www.youtube.com/editor) eller en social tjeneste som Facebook, der strengt taget er en applikation i skyen. Googles udbredte mailservice Gmail er også en skytjeneste. Og i SkyDrive finder du netbaserede udgaver af de populære Microsoft Office-applikationer Word, PowerPoint og Excel. På underholdningssiden er cd’en ved at blive udkonkurreret af skybaserede streamingtjenester som Netflix og Spotify.

6 Behøver jeg at bruge skyen?

Skyen siver ind i vores daglige liv og kan være svær at komme uden om. Men du kan selvfølgelig stadig holde dig til dine pc-baserede programmer som Microsoft Outlook Express til e-mail, Word til dine tekstdokumenter og USB-enheder til at flytte filer fra en til en anden computer.

[pt id=’2024973′ size=’large’ link=’file’]

 

7 Ændrer Windows 8 noget?

Windows 8 løfter skyen op på et nyt niveau. Din brugerkonto i Windows 8 er forbundet med din Microsoft-konto, og dine indstillinger bliver synkroniseret mellem de computerenheder, du ønsker – også smartphones og tablets (som kører Windows 8). Mange af Windows 8’s apps er endvidere skybaserede og kan ikke fungere uden netforbindelse.

Se også:  Lønsystem vil reducere økonomiafdelingens arbejdsbyrde

8 Er skyen sikker?

Skyen som backup og datalager er mere sikker end nogen anden form for lagerplads. Alle ansvarlige backupleverandører i skyen har flere, geografisk adskilte servere, så du får gemt dine filer flere steder. Så selvom der skulle opstå brand eller ske en teknisk fejl, er dine data i sikkerhed. Og skulle du miste din egen computer, fordi den blev stjålet eller ganske enkelt gik i stykker, kan du stadigvæk få fat i de filer, som du har gemt i skyen.

[pt id=’2024975′ size=’large’ link=’file’]

 

9 Er skyen gratis?

Intet er gratis – og dog. Du kan finde en del lagerplads i skyen, hvor du kan lagre filer op til et vist gigabyte-niveau, før du betaler. Det gælder for eksempel SkyDrive eller Dropbox. Mange pc-apps, som er skybaserede, kan ligesom på mobiltelefoner benyttes uden betaling, men måske med begrænset funktionalitet. Men vil du tage backup af din harddisk, eller har du mange billeder eller videoer, kan du ikke klare dig med de gratis glæder og må betale et fast abonnementsbeløb, som for de fleste tjenesters vedkommende er ret beskedent.

10 Har skyen svage sider?

Det generelt største problem ved skybaserede tjenester er, at de kræver en velfungerende internetforbindelse. Det er sjældent den store udfordring, når man befinder sig derhjemme eller på jobbet, men hvis du er på farten, er den mobile netforbindelse af meget svingende kvalitet, og den kan falde helt ud. Vi er endnu ikke nået til det punkt, hvor vi helt kan undvære programmer og lagerplads på vores computere.


TAGS
Cloud
Windows 8

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S