Onlineadgang til alle en virksomheds digitale aktiver – Digital Assets som det hedder på computerens modersmål – er i dag en nødvendighed. Dels arbejder flere og flere mobilt, dels deles dokumenter, billeder og video på tværs af hele virksomhedens organisation.
Eksempelvis bruger både informationsafdelingen, marketingafdelingen og salgsafdelingen i mange virksomheder billeder og videomateriale til forskellige formål.
Derfor er det vigtigt, at materialet er tilgængeligt og ikke mindst, at det er de seneste og opdaterede versioner af filerne, som medarbejderne har adgang til. Endelig arbejder mange af de større virksomheder med en designmanual, der skal sikre et ensartet grafisk udtryk på tværs af alle virksomhedens afdelinger.
Det har givet vækst i det marked, der hedder Digital Asset Management (DAM), dvs. systemer, som er skræddersyet netop til dette formål. En af de virksomheder, der har investeret massivt i dette segment til glæde for erhvervslivet, er Adobe, hvis afsæt i den grafiske branche har dannet grobund for platformen Experience Manager, som integrerer både den grafiske designproces samt håndtering og distribution af materialet.
Det er imidlertid en platform, der er særdeles omfattende og ikke mindst ganske kostbar, så den er udelukkende interessant for de store, internationale selskaber. Men mindre kan også gøre det, og i konkurrence med de store byder blandt andre to danske løsninger sig til, nemlig Filecamp og Kontainer.
AOD har kigget nærmere på tre løsninger til DAM – Digital Asset Management – som alle retter sig mod erhvervslivet. To af løsningerne er danske, nemlig Filecamp og Kontainer, mens Dropbox er en af de store, internationale spillere på markedet. Alle tre løsninger giver rent prismæssigt mulighed for at træde ind på forskelige niveauer alt efter behov. Men fælles for dem er også, at det er muligt at teste dem af i en prøveperiode, hvilket giver rigtig god mening.
Blot skal man være opmærksom på, at det ikke altid er den fulde funktionalitet, man får adgang til i en prøveperiode. Hvilken løsning og i hvilken udgave man bør vælge, er helt op til virksomhedens individuelle behov, men man skal også være opmærksom på, at nogle løsninger som for eksempel Filecamp og Kontainer giver gode muligheder for individuel tilpasning, mens Dropbox i langt højere grad er en standardiseret løsning.
Udvalget af DAM-løsninger er stort og bredt, men set med danske øjne er netop Filecamp og Kontainer interessante. Dem har vi kigget nærmere på i denne test, hvor vi også kigger på Dropbox, der over tid har forvandlet sig fra en platform til informationsopbevaring til en platform, hvor informationsudveksling samt informationsdeling er i fokus.
Det blev tydeligt i efteråret, hvor Dropbox lancerede konceptet Spaces, der netop henvender sig til større eller mindre arbejdsgrupper, som blandt andet deler de førnævnte digitale aktiver.
Hvis man i forvejen arbejder på Office 365-platformen, som jo blandt andet indeholder Teams, kan man dog spørge sig selv om, hvad man i virkeligheden skal med Dropbox Shades, men det vender vi tilbage til i selve testen.
Hvad skal du kigge efter, når du er på jagt efter en DAM-løsning? Her er fem råd, det er værd at følge:
Hvilke filformater understøttes? Løsningen skal kunne håndtere både dokumenter, lydfiler, billeder og video.
Der skal naturligvis være preview af alle understøttede filformater således, at filernes indhold umiddelbart kan identificeres uden at de skal åbnes.
Mulighederne for at designe egen brugerflade og brande egen virksomhed.
Hvilke sikkerheds- og backupprocedurer leverandøren tilbyder, så du er sikker på altid at have adgang til dine data.
Mulighederne for at tildele og administrere brugerrettigheder.
Læs testene på de næste sider …