Drop tastaturet – tal dine tekster

Drop tastaturet – tal dine tekster

Share

Kan du forestille dig at betjene din arbejdscomputer alene med talekommandoer? At diktere dine mails, din opgaver eller rapporter? Det er allerede hverdag for mange danskere, og du kan selv prøve det af

Forestil dig en social- og sundhedshjælper. Hun har netop afsluttet et besøg og sætter sig ud i sin bil. Men inden hun kører, fortæller hun sin computer, hvilken medicin patienten har modtaget, hvilke opgaver der er udført, og hvad det er vigtigt at huske til næste gang. Det tager to minutter.

Senere på eftermiddagen gennemgår hun alle dagens rapporter som tekst på en skærm. Hun retter eventuelle fejl og tilføjer manglende felter. Det tager under en halv time. Mens hun pakker sammen for at tage hjem, hører hun rapporterne igennem for sidste gang og godkender.

Se også:  Eye tracking ser fremtiden i øjnene

Allerede i 1970’erne opstod de første talegenkendelsesprogrammer af den type, man benytter i dag. Men det er først de senere år, at talegenkendelse er blevet almindeligt og bliver konverteret til tekst i dagligdags sammenhænge.

I fremtiden vil vi måske helt droppe tastaturerne og taleskrive vores tekster. Hvilken lettelse for alle de mennesker, som ikke synes, de kan skrive, men ellers er gode til at formulere sig mundtligt.

Lær din mobil at forstå dig

Hvor godt virker talegenkendelse på en mobil? Forfatteren til denne artikel installerede appen Dragon Dictation på en iPhone og prøvede at indtale et stykke klassisk dansk litteratur, nemlig indledningen til ”Mogens” af J. P. Jacobsen: Original tekst: ”Sommer var det; midt paa Dagen; i et Hjørne af Hegnet.” Resultat i fire forsøg: ”Så hvorfor det midt på dagen i dag lørdag.” ”Sommer var det midt på dagen et hjørne regn.”

Se også:  Elon Musk: Den amerikanske drømmer

”Samarbejde midt på dagen i hjørnet hej.” ”Sommer var det; midt på dagen; et hjørne hegnet.” Mere morsomt end praktisk. Men hvorfor var transskriberingen først næsten perfekt i det sidste forsøg? Nok, fordi jeg var blevet opmærksom på, hvordan talegenkendelse virker.

Jeg talte til sidst med tydeligt adskilte ord og fandt pludselig på at medtage tegnsætning. Dragon Dictation er produceret af Nuance, der står bag både Siri til iPhone, de fleste navigationssystemer til biler og de systemer, som KMD producerer. Appen er gratis til iOS.

Del denne