Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Alt du skal vide om droner

Aldrig har der været så mange forskellige dronetyper at vælge imellem. Så hvis du er fascineret af de små vævre luftakrobater, er det godt at have styr på, hvad din første eller næste drone skal bruges til. Bliv klogere her.

Af Aksel Brinck, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Engang skulle du leje en helikopter for at tage billeder fra træhøjde. Eller du kunne købe et ufleksibelt modelfly, hvis du havde uopfyldte pilotdrømme. Men nu har vi fået dronerne. Ikke blot en bestemt slags droner – men en lang række forskellige typer til hver sit formål. Så hvis man ikke kan slippe fantasien om et eventyr oppe under skyerne, hvad skal man så købe? Lad os blive klogere på det.

En drone er et ubemandet flyvende fartøj. Du kan møde forkortelsen UAV, som står for Unmanned Aerial Vehicle. Den hurtige teknologiske udvikling har gjort UAV’erne mulige – sammen med bedre flykontrol og batteri-levetid. Nu er ubemandede fartøjer økonomisk inden for rækkevidde for de fleste af os.

Næsten alle droner har fire propeller (et par roterer med og et par imod klokken). Ud over motoren har alle droner også et gyroskop, ofte tre-akset og nogle gange seksakset. Den holder dronen vandret trods blæst, tyngdekraft og elendig styring. Jo flere akser, des mere varieret kan dronen rulle, dreje eller rotere om egen akse. Med et accelerometer kan dronen også fornemme, hvis den for eksempel falder hurtigt og udløse sikkerhedsforanstaltninger.

De billigste og de dyreste

Droner fås i vidt forskellige prislag. Hvis du er nybegynder, så køb en billig model, for eksempel Parrot Mambo (800 kroner). Med den kan du lære kunsten at flyve uden at frygte et formuetab, hvis du styrter. Den kan styres med en smartphone-app og kan udstyres med et lavopløst kamera. Du kan træne med små droner indendørs uden at skade mennesker, dyr eller ting.
Det næste pristrin er domineret af kompakte, men ret kraftige, foldbare droner (transport!).

Her får du en del brugbare funktioner. DJI Mavic-serien (fra 6500 kroner) er et godt eksempel fra denne kategori. Med et indbygget kamera monteret med et stabiliserende ophæng kan du skyde 4K-video på semi-professionelt niveau. Med tre roterende akser får du rolige billeder; noget som digital korrektion for rystelser aldrig kan sikre ligeså godt.

High end-drone til prof-video:
Dronespecialisten DJI’s flagskib DJI Mavic 2 Pro koster 11.500 kroner og kan foldes sammen under transport.

I den øvre ende af ”prosumer”-segmentet finder du droner, som koster femcifrede beløb. Disse high end-modeller kan til gengæld forhindre sammenstød med bygninger, træer osv. på flyruten, og de har ofte deres egen fjernbetjening.

Mange moderne droner har også indbygget gps eller Glonass (det russiske system), så du ved nøjagtig, hvor dronen befinder sig. I den højere ende af markedet kan der også være en ”Return home”-kommando, som selvfølgelig er særlig vigtig, hvis dronen er hundedyr. Der kan også være mulighed for at benytte automatiske flyvemønstre, så du kan koncentrere dig om at tage gode billeder og video. For dronen flyver selv.

Droner har også taget noget, der minder om virtual reality til sig. Med nogle droner – for eksempel Parrot Bebop 2 Power (4300 kroner) – følger der et headset med, som du tager på hovedet, og så kan du opleve verden, som den ser ud fra dronens kamera langt oppe over jordens overflade. Ret fascinerende!

Racerdrone til profferne:
Walkera F210 3D Edition til cirka 4000 kroner er specialdesignet til at kunne flyve hurtigt. Og kun det!

Også til race

En helt særlig dronekategori er racerdronerne. Her er der fokuseret på fart og reaktioner helt uden hensyn til æstetiske kvaliteter. De fleste droner kan med forsigtighed styres af en begynder. Men det gælder ikke racerdronerne. De skal også finjusteres før hvert ”løb”. I England tager man alle hobbies seriøst, og her er der selvfølgelig en særlig racerdrone-liga, hvis du skulle få lyst til at prøve kræfter med de bedste i verden. Her flyver man både indendørs og udendørs på baner, der minder om hundenes agility-grønsvær.

God pris – men seriøs drone:
Hvis du ikke er trænet droneflyver, men satser seriøst: DJI Mavic Air til 6500 kroner.

Med andre ord: Der findes ikke én drone, som passer til alle mennesker og ethvert behov. Hvis du bare vil flyve lidt rundt engang imellem, anbefaler vi, at du køber en billigmodel med et primitivt kamera.

Hvis din UAV skal levere 4K-video til professionelt brug, må du lægge lidt flere penge på bordet – plus bruge tid på at mestre det ret kostbare flyvefartøj. Også videooptagelse og fotografering kræver lidt øvelse, før resultatet bliver godt. Race er en historie for sig – og kun for de virkelig hærdede dronefolk – men under alle omstændigheder er der flere dronetyper at vælge imellem end nogensinde, og udviklingen inden for droner er kun lige begyndt.

Lommedrone med selfiekamera:
Airselfie 2 til 2500 kroner er bittelille, men kan drøne op i 30 meters højde og tage skarpe billeder.

Det siger loven om droner

Droneflyvning er i dag kraftigt reguleret, men du kan uden videre flyve med en såkaldt mikrodrone. Hvis du flyver droner, som er tungere end 250 gram, skal du være 18 år og have et dronebevis.

Det får du på en droneskole, som er godkendt af trafikstyrelsen. Uanset dronestørrelse skal du følge forskellige regler for, hvor tæt du må flyve på bebyggelse, hvor du ikke må flyve (for eksempel ved lufthavne) osv. Du finder hele regelsættet på Trafikstyrelsen.dk under Luftfart > Regler for droneflyvning.