Home » Drone » Dronesværm to the rescue
Dronesværm to the rescue

Dronesværm to the rescue

Share

Forskere ved MIT har udviklet et automatisk system, der gør det muligt for en flåde af droner at eftersøge vildfarne personer i uvejsomt terræn selv under et tykt dække af skovløv. Dronerne kommunikerer indbyrdes via onboard computere og trådløs Wi-Fi-forbindelse. På den måde undgår de GPS, der ikke er helt pålideligt i øde eller tætte træbevoksede områder

At fare vild er en del af risikoen ved at færdes i vildmarken. Og når nogen gør det, må redningshold forsøge at finde de forsvundne i enorme landområder – en opgave i kamp med tiden, der er endnu vanskeligere i områder dækket af tæt skov.

Hidtil er savnede vandrere og andre forsvundne blevet eftersøgt med redningshelikoptere og GPS-styrede droner. Men helikoptereftersøgning er dyr, og konventionelle GPS-signaler kan være svage, mangelfulde eller helt manglende i netop de områder, hvor personer ofte mister orienteringen.

Se også:  Det kniber med innovationen i de danske it-organisationer

Nu præsenterer MIT – Massachusetts Institute of Technology – en dronebaseret flådeteknologi, der bl.a. anvender lidar til at lette eftersøgningen i sådanne områder. Selve redningsaktionen skal stadig planlægges og udføres af professionelle redningshold, men eftersøgningsfasen bliver langt mere effektiv, hurtigere og billigere.

Fra 2D til 3D kortlægning

Den nye metode går ud på at udsende en flåde af autonome droner, der kortlægger vildmarken i mindre 2D-kort, der så siden smeltes sammen til et stort samlet 3D-kort. Hver autonome quadrotor drone er udstyret med lidar laser-rangere for positionsangivelse, lokalisation og stifinding. Hver drones lidar-system registrerer omgivelserne ved at skyde laserpulser ud og bruger de tilbagekastede stråler til at generere rækker af 2D-billeder over de overfløjne områder.

Se også:  Nu rykker tingenes internet ud på havet

Ved hjælp af særlige algoritmer programmeret ind i deres onboard computere kan de genkende allerede overfløjne områder og ved på den måde, hvor de kan fortsætte, til hele deres terræn er kortlagt. Det er tanken, at hver enkelt drone også skal forsynes med sensorer, der kan detektere genstande og personer, som de afmærker på deres kort. En fælles jordstation sammenlægger derpå de individuelle 3D-kort til et stort samlet kollektivt 3D-kort, som så kan danne grundlag for planlægning af en redningsaktion.

Dronerne kan fjernstyres, men er i det store og hele programmeret til at afsøge terrænet automatisk.

Forskerne har testet flere forskellige droner i simulerede skovområder samt i rigtige skovbevoksninger i samarbejde med Langley Research Center under NASA. I begge tilfælde kunne dronen kortlægge 20 m2 på mellem to og fire minutter og klarede sig virkelig godt på hastighed, tidsforbrug, detektering af objekter og præcis optegning af individuelle kort.

Genkender træbevoksning, men ikke enkelte træer
”Desværre ser træer fra en drones synspunkt ret ens ud, og kan computeren ikke genkende et træ, kan den heller ikke vide, om den har overfløjet træet før,” forklarer Yulun Tian fra Department of Aeronautics and Astronautics (AeroAstro). I stedet programmerede vi mønstergenkendelses-softwaren til at se på træernes orientering, der er noget mere individuel og karakteristisk.”

De tilbagekastede laserbølger, der gengiver grupper af træer, bliver efter denne fremgangsmåde behandlet af nogle særlige algoritmer, der beregner vinklen og afstanden mellem træerne i gruppen og på den måde kan genkende et givet træområde med usvigelig præcision. Denne teknologi hjælper yderligere jordstationen med at stykke de mange individuelle landskabsscanninger sammen til et stort samlet 3D-kort ved hjælp af et specielt program kaldet SLAM (Simulta-neous Localization And Mapping).

En helt central fornyelse og forbedring i denne nye eftersøgningsteknik er, at dronerne afsøger et givent areal meget mere effektivt. Almindeligvis vil en drone først afsøge de fremmede områder, der ligger nærmest. Det vil jo imidlertid kunne være i enhver retning fra dronens udgangspunkt.

TAGS
Drone
innovation
MIT

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S