Home » Drone » Dronen på tronen
Dronen på tronen

Dronen på tronen

Share

Droner på mindre godt …

Dronelevering af varer er kommet ud af kurs

Store handelsfirmaer som Amazon og eBay har i lang tid eksperimenteret med udbringning af varer via droner. Også Deutsche Post og DHL har afprøvet såkaldte ”Parcelcopters”, der er specielt velegnede til uvejsomme og bjergrige områder, hvor almindelige ubevingede postbude har svært ved at komme frem.

Teknisk kan denne form for service let lade sig gøre, men i praksis er der flere udfordringer. En er vægten, for det er endnu ikke meget nyttelast en batteridrevet drone kan komme afsted med. Og pizzaer og fastfood, der synes oplagt pr. dronebud er ikke kun tung kost, hvad fedtindholdet angår. Endnu tungere er netshop-indkøb som tøj, bøger og andre ikke konsumprodukter, der ikke er særligt gode venner med ”dr. Slank”. Dertil kommer indvendinger om, at hvis dronelevering bliver almindelig udbredt, vil denne bekvemme shopping-form føre til et stort overforbrug af vilkårlige og egentlig slet ikke nødvendige ting, selv om undersøgelser faktisk har vist, at når du ikke har fysisk adgang til varerne og kan se dem foran dig, er trangen til shop-amok heller ikke så stor.

Og så er der lyden. For mens rekognosceringsdroner arbejder i mere uhørlige højder, skal vareleveringsdroner jo selvsagt ned i ørehøjde, og her lyder de små hurtigt roterende og hvinende propeller efter flertallets mening bestemt ikke som feel good-musik.

Det er klart, at en rovfugl ikke ser med milde øjne på sådan et krapyl ...

Det er klart, at en rovfugl ikke ser med milde øjne på sådan et krapyl …

En betydelig udfordring ligger der også i logistikken og at programmere en stor flåde af droner de rette steder hen på de rette tidspunkter på den rette måde. Ydermere er og bliver droner stadig skrøbelige småflyvere, der er følsomme for vejr og vind og let kan havarere. Selv om professionelle droner har forskellige intelligente navigationssystemer, kan der stadig være risiko for, at droner kolliderer eller endog støder sammen med et fly eller endog kan blive skudt ned og få hele deres varelast stjålet. Alene i USA bliver der rapporteret 25 styrt med droner om måneden.

Ganske vist har USA’s lovgivning tilladt droner til erhvervsanvendelse uden forudgående ansøgning og registrering. Tilladelsen gælder dog kun droner, der vejer op til 25 kg og ikke kan flyve hurtigere end 160 km/t. i 122 meters højde. Desuden må en droneoperatør kun styre én drone ad gangen, have øjenkontakt med sit luftfartøj konstant og ikke flyve hen over mennesker, og naturligvis heller ikke færdes i indkøbscentre og outlets mv. Ifølge myndighederne i USA vil denne mere liberale lovgivning kunne generere over 82 mia. dollar og skabe 100.000 nye jobs. Det er godt nyt for fotografer og mange andre, men dårligt nyt for større firmaer, der gerne vil tilbyde varelevering pr. quadrocopter. Amazon, eBay og Google er stadig uden lov og ret og ikke omfattet af lempelserne, men myndighederne er angiveligt opmærksomme på situationen og er ikke afvisende over for tiltag, der vil kunne tilbyde bedre kundeservice, hvad der så end ligger i det.

Dyre droner – droner og dyr

Ud over at droner naturligvis er sårbare over for uheldig betjening og sammenstød med træer, mure og alt muligt andet, er de også ofte genstand for angreb af både dyr og mennesker. Naturfotografer har været ude for, at deres drone er blevet angrebet i luften af rovfugle, og at den for eksempel senere er dukket op i en ørnerede. Det kan selvfølgelig også ske, at større dyr på jorden pludselig langer ud, hvis de føler sig forstyrret eller generet af sådan en snurrende konstruktion.

Netop på grund af dette kan droner også true fredede dyrearter som specielt rovfugle, der er på listen over truede arter mange steder. Heller ikke over for andre mennesker kan en dronepilot vide sig sikker, da mange hurtigt vil opfatte din drone som en trussel mod privatliv eller sikkerhed, hvilket naturligvis vil være ekstra alvorligt, hvis du med eller uden skyld kommer til at nærme dig et område, hvor droneoverflyvning er forbudt.

Så er det med at komme væk, hvis du er en drone på vej over fængselsmuren med en mobil til en indsat.

Så er det med at komme væk, hvis du er en drone på vej over fængselsmuren med en mobil til en indsat.

Dronefangeren – nu med livline

Selv om det efterhånden burde være almindelig kendt, at private heller ikke under ingen omstændigheder må flyve ind over fængsler med droner, sker det alligevel med skræmmende jævne mellemrum.

DroneCatcher er ikke nogen ny superhelt, men en hollandsk opfindelse og nu i seneste udgave forsynet med elektrisk line, der kan levere strøm til dronen i ubegrænset tid, så den bare kan hænge og lure på indtrængere. Når de kommer, kan dronen gøre sig fri af sin elektriske forbindelse, men befinder sig jo så allerede i luften og fortsætter blot med strøm fra egne batterier. Med sensorer og anden skarp tracking-teknik tager dronen forfølgelsen op, og fra en afstand af helt op til 20 m fra den fremmede, kan DroneCatcher udløse et fangstnet med en slags luftpistol og derpå stille og roligt trække den formastelige ned til nærmere visitation. Så du kan her sige, at en drone både er problemet og løsningen.

Nem hakkemad for hackere

Droner kan som al anden elektronisk teknologi hackes relativt hurtigt og enkelt, og en cyberkriminel kan let bemægtige sig fuld kontrol over en drone og adgang til dens vitale data, uden at du som bruger eller ejer nødvendigvis bliver klar over det. Dine følsomme data kan ovenikøbet blive tilgængelige for tredjepart gennem din eventuelle kamera-app. Og derefter kan pågældende cyberbandit i ro og mag slette sporene efter sig. Og du vil stå som den skyldige og ansvarlige for alle de kalamiteter, som din drone har forvoldt under hackerens kommando.

TAGS
Drone

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S