Home » Drone » Dronen på tronen
Dronen på tronen

Dronen på tronen

Share

Droner kan og bruges efterhånden til så meget, at de placerer sig højt og hævet over andre mere jordbundne teknologier. Men det er ikke kun fordele og gode gaver, der kommer ned til os deroppe fra deres luftlag

De alsidige droner har i dag sat gang i deres helt egen industri og har skabt nye jobs for både producenter, udviklere, softwaredesignere og endog professionelle dronepiloter. Droner er heller ikke længere forbeholdt militær, politi og redningstjenester, men kan anskaffes af enhver. Og det er en teknologi i stadig udvikling med mulighed for nye funktioner og endnu flere nye jobs. Desuden betyder det selvfølgelig lavere omkostninger, når én person med én drone kan udføre arbejde, som førhen måtte udføres af flere personer. Samtidig er droner også energibesparende, da de ofte kan erstatte flere andre forskellige brændstofforbrugende transportmidler.

Mange forhold trækker dronerne ned

Det lyder naturligvis meget godt, sjovt og spændende alt sammen, og det er da også nemt at blive bragt til højderne af disse smarte snurrende indretninger, men de vævre luftfartøjer har desværre også nogle tungere sider. Dels kan droner gribe forstyrrende ind i andre luftfartøjers opgaver, hvis de med eller uden forsæt forvilder sig ind over civile eller militære lufthavne og andre klassificerede områder som eksempelvis udviklingsindustrier, forskningsanlæg mv. Dels findes der også mange kedelige eksempler på, at droner har været anvendt til endnu mindre glorværdige formål som overvågning, spionage og forbrydelser, hvis de ikke direkte er gået ind i kamp, krig, vold og terror.

Se også:  Tag på ekspedition i havets dyb med ny undervandsdrone

Droner på godt …

Flyvende landbrugsredskab

Danske landmænd, forskere og myndigheder benytter sig af droner til at overtage og effektivisere en lang række opgaver inden for landbruget. Den franske virksomhed Airinov har for eksempel udviklet en teknik, der takket være multispektralbilleder fra droner og avanceret softwareanalyse af billederne nøje kan beregne gødningsbehovet for en given mark, så landmanden løbende kan optimere sit kvælstofforbrug og begrænse mængden af gødning.

Så kom da med sprøjten

Et dronefirma har transporteret vacciner til en afsondret landsby i stillehavsnationen Vanuatu, og vacciner i disse områder frembyder et ganske særligt problem, for de skal holdes kølet ved en bestemt temperatur, og det er en stor udfordring, når kølebeholderne skal bæres eller transporteres i små fartøjer. Det er en yderligere udfordring i lande med varmt klima. Men vaccinen, der lå pakket i en flamingoboks med køleelementer udenom og et elektronisk termometer, som gav besked, hvis temperaturen i boksen blev for høj, blev bragt til landsbyen med en almindelig kommerciel drone.

Herhjemme er der eksperimenter i gang med at bruge droner til transport af blodprøver flere hospitaler imellem for at få hurtigere prøvesvar og spare tid for lægerne. Længere ude i fremtiden er det projektets mål at teste personflyvninger for at se, om det på den måde vil være muligt at udveksle og supplere læger hurtigere mellem hospitaler i akutte situationer. Forskere fra SDU arbejder sammen med Falck og Autonomous Mobility om projektet, der har et budget på cirka 30 millioner kroner.

Se også:  Skæve og skøre droner
I Ghana er droner guld værd

Ghana sætter droner ind i kampen mod ulovlig minedrift og skovødelæggelser. Ghanas regering vil købe højteknologiske droner for tre millioner dollars for at bekæmpe den omfangsrige og ulovlige guldminedrift og den medfølgende erodering af skovområder og vandforurening, der ødelægger skov- og naturområder, dyreliv og drikkevand. Og indtil videre har det været stort set umuligt at bekæmpe. Men regeringen i Ghana har nu besluttet at købe droner til en værdi af tre millioner dollars, da lovgiverne her er overbeviste om, at den ulovlige aktivitet kan både dokumenteres og stoppes effektivt med droner.

Også på andre måder er droner gode for miljøet. En ting er naturligvis, at elektriske droner ikke udspyr CO2, men de kan også aktivt som i Ghana anvendes til at dokumentere, forebygge og begrænse menneskeskabt forurening og andre miljømæssige skader på naturen gennem bl.a. at fotografere udvalgte områder fra droneperspektiv og siden analysere billederne med forskellig computersoftware. Det giver naturbevaringsfolk og forskere mulighed for at spore og følge forandringer i landskabet meter for meter og på den måde forstå de mulige årsager og give grundlag for at rette op. Droner kan også indgå i eftersøgning og redningsaktioner (se for eksempel artiklen i AOD 3/2019). De kan lokalisere olie- og gasfelter og anslå deres størrelse og optimere udviklingsområder. De egner sig til kortlægning af arkæologiske steder, de kan opsamle oplysninger for bedre vejrforudsigelser og markafgrøder samt fungere som mobile hubs for telekommunikation og internet.

1 2 3 4Næste

TAGS
Drone

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S