Home » Transport » Drømmen om at flyve
Drømmen om at flyve

Drømmen om at flyve

Share

Siden tidernes morgen har mennesket drømt om at kunne løfte sig fra jordoverfladen og flyve op i himlen som en fugl. Måske er drømmen tættere på virkelighed end nogensinde

I andet forsøg lykkedes det i forrige måned franskmanden Franky Zapata at flyve over Den Engelske Kanal mellem Belgien og den britiske kyst. Det skete på et svævende bræt, et hoverboard. Brættet er udstyret med fem klejne jetmotorer, og det flyver i 15-20 meters højde med op til 140 kilometer i timen.
Men franskmanden er langt fra den eneste, der vil forløse menneskets oldgamle drøm om at kunne flyve gennem luften som en fugl.

Allerede under de Olympiske Lege i 1984 i Los Angeles var et af højdepunkterne under åbningsceremonien en soldat fra det amerikanske forsvar, der med to brændstoftanke på ryggen gled ind over stadion til vild jubel fra tilskuerne.

Bedre til at manøvrere

Med franskmanden Zapata som en undtagelse er der dog ikke sket det helt store de sidste tre-fire årtier. Det er ikke nemt at sende individuelle mennesker til vejrs på denne måde. Brændstofforbruget er voldsomt.

Flere steder eksperimenteres der med elektriske løsninger, men flybrændstof og jet-motorteknologi er stadig løsningen. Der skal masser af power til for at løfte en voksen mand fra jorden. En anden udfordring er manøvredygtigheden. Hoverboards og jetmotorer på ryggen giver fremdrift, og man kan dreje i bløde buer. De finere retningsjusteringer har endnu ikke været muligt med eksisterende løsninger. Men der er forsøg i gang.

Pakket ind i teknik

Det mest lovende kommer måske fra briten Richard Browning. Han står bag selskabet
Gravity HQ og har baseret sin løsning på tre jetmotorer, der placeres på henholdsvis armene (hver med to jets) og på ryggen. På den måde opnår han at skabe en slags trefod, hvilket giver stabilitet i luften og helt nye muligheder for at manøvrere. I princippet – og med en masse træning – kan du blot flytte lidt på den ene arm, så flyver du en anelse sidelæns.

Se også:  Find det billigste fly med intelligent søgemaskine fra hjerne bag Momondo

Pludselig går mennesket fra at have manøvredygtighed som en klumpfisk med vinger til at kunne skifte retning næsten som en svale. Vi har haft en mand på besøg i Richard Brownings hemmelige lade et sted på landet i det sydlige England. Her forklarer Browning, hvordan hans bud på det flyvende menneske fungerer.

”Du har en samling mikro-jetmotorer, som ligner dem, man bruger i jagermaskiner eller passagerflyvere, og de skaber tilstrækkelig med tryk til at løfte sig og alt udstyret op fra jordens overflade,” fortæller Richard Browning og tilføjer: ”Der er cirka 1050 hestekræfter, og det skaber en drivkraft på 144 kilo. I bund og grund skaber du tre vektorer, tre lige linjer af kraft. Forestil dig en kamera-trefod – den er ret stabil. Hvis du erstatter benene med fremdrift, skaber du næsten samme kraft som med en brandslange. Vand har en langt højere densitet, men sprøjtes ud med 120 km i timen. Luft derimod er superlet, men bevæger sig med 1500 km i timen. Den resulterende kraft er den samme.”

Af sikkerhedsgrunde er man spændt fast, når man skal lære at flyve.

”Vi fandt ud af, at hvis du opbygger de tre ben som i en trefod, en fra rygmaskinen og en monteret på hver arm, hvor der er en lille maskine på hver side af armene, så har du skabt de nævnte tre ben,” forklarer han og fortsætter: ”Hvis du så gradvist øger kraften, stiger du til vejrs, og det er i en relativ stabil situation. Manøvrering kan herefter tillæres intuitivt og kontrolleret med armene.”

Se også:  Find det billigste fly med intelligent søgemaskine fra hjerne bag Momondo

TAGS
fly
jetmotor

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

Alt om DATA

Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@altomdata.dk

Datatid TechLife

Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@datatid.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg / Prislister:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Medieinformation


Alt om DATA, Datatid TechLife  © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S