Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

AMD slipper dragen løs

AMD tyr til det mytologiske univers med deres nye ”Dragon
platform”. De kan også bruge al den hjælp, de kan få, hvis de vil udfordre
Intel.

Af Carsten Sørensen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Nu er der endnu et begreb at skulle holde styr på i computerverdenen, AMD har smidt tøjlerne og sluppet dragen løs. Hvad er det så for en størrelse, ja det har Alt om DATA kigget lidt på.

Distributøren og grossisten DCS Aps har været så venlige at stykke et eksemplar af dragen sammen. For at en desktopcomputer kan bryste sig med at være en ”Dragon”, er der bestemte hardwarekrav, der skal være opfyldt. For det første skal processoren være AMD’s nye Phenom II X4 quad core, grafikkortet skal være fra ATI Radeon HD 4800-serien og chipsættet, der styrer hele festen, skal være AMD’s 790GX.

Da vi har et system fra en grossist, er der ikke en umiddelbar pris, der kan hives frem, som du som forbruger kan købe det bemeldte eksemplar for. I stedet angives en cirkapris som det vil kunne forventes, at man vil kunne erhverve lige netop den testede udgave af dragetrioen for. Denne pris vil også være den, der refereres til i nedenstående prisbedømmelse, da det jo netop er interessant, hvor godt et alternativ en computer baseret på ”Dragon”-platformen vil være i relation til en Intelbaseret løsning.

Støj, elforbrug og features vil kunne variere en del fra den ene ”Dragon”-desktopcomputer til den anden. Disse tre kategorier vil mere eller mindre være specifikke for netop denne sammensætning og skal derfor tages med en gran salt. Det gælder specielt for støjniveauet.

AMD rykker tættere på

”Dragon”-platformen er i dette tilfælde monteret i et Zegamax Unicorn-kabinet, men det vigtigste er selvfølgelig platformens enkeltelementer. Processoren er en AMD Phenom II X4 940 på 3,0GHz, der er produceret med 45nm produktionsteknologi. Den anvender socket AM2+ og råder over 6MB L3 cache. Grafikkortet er et AMD Radeon HD 4870 X2. Det er med andre ord det ypperste, som platformen kan udstyres med. Dette er suppleret med 4GB DDR2 ram.

For at få et indtryk af hvad platformen er i stand til, har vi udsat systemet for en række tests, der belyser dette. Vi har anvendt PCMark Vantage, Cinebench R10, Crysis og World in Conflict til dette formål. Desuden har vi suppleret med Fraps til at måle fps i Crysis. PCMark Vantage viser med en score på 5455 PCMarks, at den godt kan være med, hvor det er sjovt. Dog er scoren godt 300 point lavere, end hvad en Intel Core 2 Quad Q9450 på 2,66GHz præsterede i en tidligere test.

Grafikscoren på 5837 er i dette tilfælde ikke uventet en af systemets forcer. I Cinebench scorer systemet 3176 CB-CPU i med en enkelt kerne og 12447 CB-CPU, når alle fire kerner tages i brug. Her ligger scoren på niveau med førnævnte processor, dog vinder den mere ved at anvende alle fire kerner og scorer således her cirka 800 point mere.

World in Conflict når i opløsningen 1440x900 op på gennemsnitlig 40 fps i kvalitetsindstillingen sat til høj. Crysis målte vi til gennemsnitlig 26,7 fps i samme opløsning i kvalitetsindstillingen høj. I betragtning af at dette spil begunstiger NVIDIA grafikkort er det ikke så ringe. Med 1,9 watt forbrug i standby og 170 watt i idle, er der som forventet ikke tale om et videre økonomisk system. Til gengæld larmer vores eksemplar ikke ret meget.