Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Download websider til offline brug

Surf på websider selv når du ikke er på internettet.

Af Carsten Sørensen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

HTTrack er programmet der bogstaveligt kan downloade internettet, eller rettere sagt en hel website, eller alternativt bestemte filer herfra.

Programmet der understøtter dansk, er et gratis open source program, der kan hentes til Windows 2000 til og med Windows 8, Linux, og sågar til Android enheder. Til Windows kan programmet hentes i en 32bit udgave og i en 64bit udgave.

Det er som udgangspunkt meget let at begynde at benytte programmet, selv om man nok skal have brugt det en del, før man virkeligt når til bunds i programmets muligheder og måske specielt begrænsninger.

Den personlige årsag

Programmet kan som sagt downloade et helt website eller bestemte filtyper til ens computer, som man så i ro og mag kan gennemkigge, selv hvis man skulle være uden internetforbindelse.

Det er selvfølgelig spørgsmålet hvilket sider det kan være aktuelt at downloade på denne måde, da man selvfølgelig ikke får de opdateringer med, der jævnligt tilføjes websider med aktualiseret materiale.

Der kan være mange andre tilfælde hvor man måske vil gemme historiske, antikvariske eller andre oplysninger man gerne vil gennemse eller bevare hvis de nu skulle blive utilgængelige på internettet på et tidspunkt.

Let at bruge, sværere at mestre

Det er som sagt ganske enkelt at downloade et helt website med undersites, men man skal lige tænke sig over før at man går i gang. Er der tale om et stort website kan det dreje sig om store datamængder, og frem for alt kan det tage lang tid, hvis man ikke har en virkeligt hurtig downloadhastighed.

Man kan downloade tekst og billede, men der kan være indhold som man ikke lige uden videre kan downloade. Det kan være links der kun kan tilgås vis formularer eller JavaScript. Her kan man trykke på en knap, der så genererer værdier for proxy server, og hvilken port der skal anvendes. Disse værdier skal så overføres til browserens proxy indstillinger for den tid pågældende download står på.

Der er også inden man påbegynder sit download mulighed for at opsætte en række forskellige regler for overførslen, flere af disse vil man først behøve at tænke på når man bliver lidt mere erfaren og man ønsker at eksperimentere lidt.

Ellers går det forholdsvist hurtigt med at komme i gang. Man starter hvert download af en webside ved at navngive projektet, det bliver samtidig navnet på den mappe, hvor i websiden lagres på computeren i den overordnede gemmemappe til formålet. På nær de forskellige indstillingsmuligheder er man nu næsten i gang med at hente websitet eller filer herfra.

Det kan svinge hvor let det er at fange websites med programmet, men generelt fungerer det meget overbevisende. I hjælpefunktionen der først ser noget tynd ud, havner man ved at klikke til næste afsnit flere på troubleshooting afsnittet hvor der er er råd til mange forskellige situationer.