Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Doro 8080: Bedstemor-mobilen er blevet brandlækker

Du behøver ikke gå ned på hverken stil eller teknik, bare fordi du gerne vil have en ældrevenlig mobil. Det beviser Doro med den nye designlækre 8080-model.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Ældrevenlige mobiler har typisk eksisteret i form af det, vi kalder ”dumb-phones”. Gammeldags mobiltelefoner med trykknapper og meget begrænset udvalg af funktioner.

Det skyldes primært, at man har anset smartphones for at være for avancerede i deres brugerflade og for fnidrede at betjene med de små touch-tastaturer.

Men der er faktisk mange ældre, der gerne vil have adgang til de funktioner, en moderne smartphone tilbyder, og som ikke har lyst til at rende rundt med en klodset klapmobil.

Doro har gjort en beundringsværdig indsats for at pifte bedstemor-mobilen op, uden at gå på kompromis med brugervenligheden og de unikke features, der kendetegner producentens mobiler.

Nydeligt design

Umiddelbart ligner den mange andre Android-mobiler. Vi er ikke ude i topmoderne design med notch, pop-kamera eller den slags, men en god gedigen smartphone med relativt smal ramme omkring skærmen og en fingeraftrykslæser i bunden – indbygget i en fysisk hjemknap. Knappen gør det nemt at vende hjem til startsiden og giver adgang til stemmestyring via Google Assistant.

Siderne er skabt i aluminium, mens bagsiden er af hård plast – ikke glas, som stort set alle nyere Android-mobiler. Plast er dog faktisk en fordel i vores øjne. Materialet gør det nemmere at holde mobilen, og gør den samtidig mindre modtagelig for ridser.

Der er fysisk lydudgang i toppen og som et særligt Doro-kendetegn, finder du på bagsiden den obligatoriske assistance-knap. Den gør det muligt til enhver tid at kunne tilkalde hjælp, hvis du skulle falde eller komme ud for andre ulykker. Med et enkelt tryk på knappen underretter du med det samme dine pårørende med oplysninger om din lokation.

Beskedne specs

På rå specs er det absolut ikke en imponerende mobil. Der er anvendt komponenter, man almindeligvis forventer af smartphones til den halve pris.

Men nu er det altså ikke fordi, teknik-nørderi nødvendigvis giver mening i denne sammenhæng. Den reelle bruger-oplevelse er langt vigtigere, og den er faktisk rigtig fin. Billedet står flot og farvestærkt på den 5,7” store skærm, og navigationen kører flydende, når du bevæger dig rundt i menuerne og skifter mellem apps.

Det er så absolut ikke en gamingmobil, her er ydelsen helt horribel, men det er heller ikke det, der er dens formål. Til det, den er skabt til – sociale tjenester, billedfremvisning, mail og nyheder – fungerer den upåklageligt.

Kameraet bagpå er også milevidt fra markedets bedste, men du får billeder i kassen, du sagtens kan holde ud at kigge på, og så behøver man måske i virkeligheden ikke mere.

Alle kan være med

Det, du til gengæld får, som du ikke får andre steder, og det, der kan gøre den afgørende forskel, er en mobiloplevelse, der er helt i øjenhøjde med brugeren, uanset alder.

Lyden er ekstra tydelig i mobilen, og over Android-systemet er lagt en brugerflade, der gør det overskueligt at navigere og giver mulighed for at tilpasse tastatur, menuer og andre elementer, så de vises i en størrelse, der passer til enkelte brugers syn. Tilpasningen sker via MyDoro-appen.

Her er det også muligt at invitere pårørende til at assistere dig. De kan klikke ind via deres mobil eller pc og rette indstillinger, samt på et kort se, hvor du er og foretage andre handlinger, der kan hjælpe dig.

Det er den slags funktioner, du betaler lidt ekstra for, men netop også dem, der kan gøre, at springet til en ”rigtig” smartphone bliver overskueligt.

Er man på udkig efter en smart telefon til senioren, der ikke vil være bagud på teknologi, er Doro 8080 vel nok det bedste bud lige nu.