Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Dobbelt op på muslingeskallen

Netbooks - en historie der forgrener sig. Batterilevetiden
er oftest alfa og omega, denne Seashell netbook fra Asus spiller i stedet med musklerne.

Af Carsten Sørensen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Fra det øjeblik nøglespecifikationerne for denne netbook er gået op for en, står det klart, at timerekorden for batterilevetid ikke vil blive brudt. Hverken som enkeltpræstation eller i form af holdindsats.

Hvis det er maksimal batterilevetid, man ønsker, er det ikke denne netbook, man skal investere i - bare for at slå det fast en gang for alle.

Asus Eee PC 1201N er nemlig bestykket med en Intel Atom 330 dual-core processor på 1,6GHz med 1MB cache og 533MHz FSB. Chipsættet er hverken det »gode« gamle Intel 945GSE Express chipsæt eller det nye Intel NM Express chipsæt, der sikrer den nye netbook generation langt bedre batterilevetid i forhold til sidste generation.

Undercover netop

I stedet har Asus valgt at basere denne netbook på Nvidia’s ION platform. Det er ensbetydende med, at chipsættet hedder Nvidia MCP79. I denne er der integreret GeForce 9400M grafik.

Det bringer Asus 1201N op i en helt anden ydelseskategori end traditionelle netbooks. Det er normalt også på desktoppen, at såvel ION platformen som Intels 330 huserer i form af den stationære pendant til de mobile netbooks.

Teknologien er med andre ord ikke spritny, men den er usædvanlig i forbindelse med netbooks. Processoren blev målt til 7,71 GIPS Dhrystone ALU, samt 6,73 GFLOPS Whetstone iSSE3 i SiSoftware Sandras aritmetiske cpu test.

Det bevirker, at dagligdags opgaver afvikles lettere. Desuden gør de to kerner med hyperthreading det muligt at afvikle fire simultane tråde i understøttede programmer.

Alt i alt opleves afviklingen af alle opgaver mere glidende end på en normal netbook. Den største forskel vil dog opleves i forbindelse med grafiske anvendelsesområder.

Den 12,1" LED-skærm kan ikke fuldt drage nytte af det med sin opløsning på 1366x768 pixel, men Asus 1201N er, med den DirectX 10.0 understøttende grafikdel, i stand til at afspille fuld hd 1080p materiale.

Der var da heller ingen problemer med at se video eller afspille hd-materiale på YouTube. Her mærkes forskellen virkelig i forhold til en normal netbook. Det er dog ikke helt uden omkostninger, som der vil blive vendt tilbage til i den generelle gennemgang af enheden.

… og tørstig

Med skærmen, der ligeledes er i den store ende af skalaen for netbooks, er Asus 1201N i det hele taget en voksen netbook. Dog er vægten holdt nede på 1,46 kilo, hvilket ikke kan siges at være tungt.

Skærmen er af glaretypen med de karakteristika, det måtte med medføre. Bortset fra at være lysfølsom er det er god skærm med gode klare farvegengivelser. Dog er betragtningsvinklen fra siderne ikke så god.

Designet ligner de andre Seashell netbooks fra Asus med det afrundede slanke udtryk. På denne model er der dog ingen dæksler foran tilslutningsstikkene. Af tilslutninger er der i øvrigt RJ45 lan-stik, vga-stik, tre usb 2.0 porte, en hdmi-port, hovedtelefon out, mikrofon in samt sd(sdhc)/mmc kortlæser.

Tilslutningsmulighederne er altså fornuftige, hvilket man også kan sige for forbindelsesmulighederne. Der er 10/100 Mbit/s lan, IEEE 802.11b/g/n trådløst netværk samt Bluetooth 2.1+EDR.

Harddisken er på 250GB, og der er 2GB ddr2 ram. Tastaturet yder en fornuftig modstand ved brug og er ganske fornuftig for en netbook at være.

Touchpad kan i øvrigt deaktiveres via en knap, det er en god løsning i forbindelse med skrivning på enheden. I Battery Eater måtte der så betales tribut til den kraftige hardware. I »klassisk« testen løb batteriet tør efter 3 timer og 23 minutter.