Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Under halvdelen af danske virksomheder er stærkt beskyttet mod e-mail-svindlere

Selvom de danske virksomheder er bedst i Norden til at beskytte sig mod e-mail-svindel, har de fleste af dem endnu ikke indført den nødvendige DMARC-beskyttelse, viser en ny undersøgelse.

Af Aksel Brinck, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Kender du det, at du får en e-mail fra et kendt domæne, men så (forhåbentlig) opdager, at der står hackere bag udsendelsen, og at den slet ikke kommer fra den organisation eller virksomhed, som den giver sig ud for at gøre. Måske er der i virkeligheden tale om en phishing-mail sendt med en såkaldt spoofet e-mailadresse. Et af de bedste værn mod denne og andre typer angreb via e-mail er at implementere en DMARC-beskyttelse. Men det har mindre end halvdelen af de danske virksomheder fået gjort, viser en ny undersøgelse fra sikkerhedsfirmaet Proofpoint.

Proofpoint har kortlagt de 25 største virksomheder (OMX 25) på det respektive nordiske marked. Selvom sikkerheden tilsyneladende halter, er Danmark trods alt bedst i Norden.

44 procent af de analyserede, danske virksomheder har implementeret det anbefalede niveau af DMARC, kaldet reject, og som indebærer, at alle mistænkelige e-mail stoppes, inden de når frem til modtageren. 36 procent af myndighederne har påbegyndt arbejdet med DMARC – men har ikke nået reject-niveauet. 20 procent af virksomhederne har ikke engang påbegyndt arbejdet med DMARC.

Det er dystre tal

Blandt de nordiske virksomheder ser det værst ud i Norge. Kun 28 procent af de norske virksomheder har implementeret det anbefalede niveau af DMARC, og 48 procent har slet ikke påbegyndt arbejdet med DMARC. For Sverige er tallet har ligeledes 28 procent implementeret det anbefalede niveau af DMARC, men her har blot 32 procent ikke påbegyndt arbejdet med DMARC. I Finland har 36 procent implementeret det anbefalede niveau.

”Det er interessant, at Danmark kan fremvise de bedste tal. I dag er det ifølge dansk lovgivning et grundlæggende krav, at statslige myndigheder har DMARC på reject-niveau. Muligvis har det også haft en vis effekt i den private sektor," fortæller Örjan Westman, nordisk chef hos Proofpoint.

Men uanset land er det ifølge Örjan Westman dystre tal. Han advarer samtidig om, at manglen på tilstrækkelig e-mailbeskyttelse kan få alvorlige konsekvenser.

”Tallene burde absolut være meget bedre hele vejen rundt, og Danmark har ingen grund til at slå sig for brystet. Det er præcis det, de cyberkriminelle er ude efter," fortæller Örjan Westman.

Cyberkriminelle har frit spil

Hvis domæner ikke har DMARC i reject-niveau, er det ikke særlig svært for cyberkriminelle at spoofe en e-mailadresse og sende e-mails, der ser ud til at komme fra en helt anden adresse. At disse store organisationer ikke er bedre beskyttede, er skødesløst og alvorligt. De mange ransomware-angreb, der har fået stor opmærksomhed i den senere tid, burde fungere som afskrækkende eksempler, men åbenbart ikke, fortæller han.

DMARC er en valideringsprotokol, der er bygget til at forhindre cyberkriminelle i at bruge virksomhedens domænenavn, og som sikrer afsenderens identitet, før en meddelelse sendes. Dermed kan protokollen reducere risikoen for e-mailsvindel.

DMARC-godkendelse er baseret på de etablerede standarder DomainKeys Identified Mail (DKIM) og Sender Policy Framework (SPF). Denne godkendelse beskytter medarbejdere, kunder og partnere mod cyberkriminelle, som stjæler og sender mails, der ser ud til at komme fra et pålideligt domæne.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere