Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: DKT Wave2 Air: Dansk designet mesh-system

Minimalistisk i design, udstyr og pris. DKT Wave2 Air er udviklet i Danmark, og firmaet stoler så meget på produkterne, at det tilbyder 30 dages returret.

Af Knud Søndergaard, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Hjemmenetværk er et nyt produktområde hos godt 40 år unge DKT, som oprindeligt hed Dansk Kabel Teknik og har leveret tv-kabler og stikdåser til hundredtusindvis af danske hjem.

Netværksprodukterne er ikke den eneste innovation hos DKT, hvor man har været vant til at sælge til installatører og tjenesteudbydere. Wave2-enhederne kan forbrugere købe direkte på firmaets hjemmeside, og DKT har desuden opbygget en 24/7-supportfunktion, som er tilgængelig via telefon eller chat døgnet rundt.

Og skulle udstyret stadig drille eller blot skuffe en købers forventninger, tilbyder DKT 30 dages returret. Man kan således i fred og ro afprøve grejet derhjemme, og hvis man fortryder, skal man blot pakke enhederne ned, sætte den medfølgende returlabel på kartonen og droppe den i en postbutik.

Gennemført minimalisme

Den testede mesh-pakke er DKT’s mest populære og omfatter tre små enheder, som hver måler 65 x 120 x 17 mm og er udført i diskret, mathvidt plast. Tre lysdioder på størrelse med knappenålshoveder viser status, og på undersiden er der to LAN-porte samt en USB-C-port til strømforsyning.

Designet af Wave2 Air nærmest råber om at blive monteret på en væg, hvor den kan være lige så diskret som en termostat eller lignende. Foreløbig kommer enheden dog kun med en aftagelig, kombineret bordfod/vægholder, som ikke skjuler kabeltilslutningerne.

Generelt er mesh-systemer mindre komplekse end trådløse routere, og i denne henseende sætter DKT’s løsning en ny rekord for minimalisme. Vi kan sagtens undvære diverse forældrekontroller til at beskytte de små pus mod uegnet indhold, og trafikprioritering giver ikke den store mening i hjem med hurtige – 100 Mbps og op – internetforbindelser. Men vi savner et gæstenetværk, som kan være rart at have, når huset invaderes af familiens unge storforbrugere af data.

Endelig er prisen i miniklassen. Den testede 3-pack koster lige under to tusser. Ekstra enheder koster 699 kr. stykket, og DKT tilbyder fri fragt ved køb over 500 kr.

Mesh-teknologi

DKT Wave2 Air er en såkaldt dual-band-løsning. Hver enhed har en Wi-Fi-båndbredde på op til 1,2 Gbps fordelt med 300 Mbps på 2,4 GHz-frekvensbåndet og 900 Mbps på 5 GHz. Dette er markedets laveste niveau lige nu, men – som vores målinger viser – absolut tilstrækkeligt til dækning af et hus i tre etager.

Af hensyn til nye læsere skal vi også nævne, at et mesh-baseret hjemmenetværk på flere punkter adskiller sig fra tidligere tiders løsninger med en central router plus et antal extendere (signalforstærkere).

Først og fremmest kommunikerer mesh-enhederne indbyrdes på en måde, der af brugerne opleves som fuldstændigt transparent og sammenhængende. Uanset hvor mange enheder der indgår i et mesh-system, har hele det trådløse netværk kun ét enkelt navn (SSID), og systemet sørger automatisk for, at f.eks. en smartphone altid er opkoblet til den nærmeste eller mindst belastede mesh-enhed.

Ligesom andre moderne router-produkter registrerer Wave2 Air, hvilke klienter der er opkoblet, og hvor de befinder sig i forhold til den enkelte mesh-enhed. Det sidste kaldes beamforming og gør det muligt at fokusere på de enkelte klienter frem for blot at udstråle sendeeffekt i alle retninger.

Internethastigheder målt fire steder i huset med tre forskellige smartphones og en notebook med ekstern Wi-Fi-adapter. På første sal er hastigheden noget reduceret, men dog stadig tilstrækkelig til streaming af 4K/UHD-indhold. Internethastigheder målt fire steder i huset med tre forskellige smartphones og en notebook med ekstern Wi-Fi-adapter. På første sal er hastigheden noget reduceret, men dog stadig tilstrækkelig til streaming af 4K/UHD-indhold.

Når vi tester netværksprodukter, har vi også en såkaldt walkaround-rutine, hvor vi streamer et tv-program til en smartphone og går rundt i huset med den i hånden. Imens er vi obs på billed- og/eller lydudfald, og i dag er det helt almindeligt med fejlfri, sømløs dækning helt ud i krogene på alle tre etager. Hvad angår DKT Wave2 Air, kan vi tilføje, at dette system også dækker de udendørs siddepladser nærmest huset. Rart at vide, hvis næste sommer bliver lige så skøn som dette års.

Hyperenkel opsætning

DKT har udviklet en opsætningsløsning, som hverken kræver en computer eller en app. En smartphone er nok.

Som sædvanlig startes opsætningen med at sætte strøm på en enhed og kabelforbinde den til internettet via udbyderens modem. Derefter skal man lade smartphonen finde et Wi-Fi-netværk, hvis navn begynder med ”GUIDE”, og tappe på ”Tilslut”. Dette dirigerer smartphonen hen til en URL-adresse, hvor man navngiver sit netværk og vælger en adgangskode. That’s all folks! Det tager kortere tid end at skrive dette afsnit.

De næste to enheder i pakken skal derefter parres med den første. Det går nemt med WPS, og når der er grønt lys alle steder, flytter man enhederne til deres permanente opholdssteder. Vi brugte vores sædvanlige placeringer og havde ingen problemer med at få gode signaler begge steder.

Når det ellers passer appen at starte, og man har logget ind, bliver man præsenteret for denne oversigt over enhederne i mesh-systemet samt de aktive klienter. Når det ellers passer appen at starte, og man har logget ind, bliver man præsenteret for denne oversigt over enhederne i mesh-systemet samt de aktive klienter.
Så detaljeret information om de enkelte klienter viser de færreste mesh-systemer. ”RX” og ”TX”-tallene angiver den tilgængelige båndbredde til modtagelse og transmission. Så detaljeret information om de enkelte klienter viser de færreste mesh-systemer. ”RX” og ”TX”-tallene angiver den tilgængelige båndbredde til modtagelse og transmission.

En app med sit eget liv

Selv om DKT’s app ikke er en livsnødvendighed, bør man alligevel downloade og installere den. Om ikke andet så for at kunne opdatere systemets firmware.

Ifølge den trykte lynvejledning hedder appen ”DKT WAVE2 App”. Dens rigtige navn er dog ”HomeMesh”. Dette forvirrer ikke Google Play, men App Store vil ikke kendes ved det trykte navn – kun ”DKTHomeMesh” bliver godkendt. Derfor anbefaler vi blot at scanne QR-koderne i vejledningen. De passer!

Ud over at starte en opdatering kan appen bruges til at ændre SSID og/eller adgangskode, og den giver også adgang til noget meget teknisk information om de opkoblede enheders tilknytning og signalstyrke samt tildelte frekvensbånd og båndbredde.

Hvis man altså kan tilgå appen. Nogle gange springer man lige ind i den, og andre gange leder den længe, inderligt og aldeles forgæves efter det netværk, den skal forestille at administrere. ”Den har nogle gange sit eget liv,” har vores kontakt hos DKT svaret på et spørgsmål om fænomenet.

Når appen svarer, skal man indtaste sin adgangskode, som den ikke kan sættes til at huske. En mindre ulempe er, at appen kun taler engelsk, men dens beskedne antal features taget i betragtning, må dette være til at leve med.

Respektable præstationer

DKT Wave2 Air er ikke det mest muskelsvulmende mesh-system, som Alt om DATA har testet. Det er trods alt begrænset, hvor mange antenner der kan klemmes ind i de små enheder. De indbyggede radiosektioner til transmission og modtagelse af Wi-Fi-data er heller ikke ret kraftige, hvad der til gengæld reducerer energiforbruget til 3,7 W pr. enhed. Regn med et årligt energiforbrug på lige under 100 kWh, svarende til en udgift på omkring 250 kr. Absolut ikke dyrt for en 3-pack.

Wi-Fi-dækningen i vores testmiljø (se forklaringen her) er rigtigt god i kælderen og stueetagen, og på første sal er der stadig tilstrækkelig kapacitet til streaming af 4K/UHD-indhold til smartphones. Som altid opnås den mest ensartede dækning med en Wi-Fi-adapter i en USB 3.0-port på en bærbar pc.