Home » Samfund » Dit tøj taler til dig
Dit tøj taler til dig

Dit tøj taler til dig

Share

En ny type fibre kan både lytte og afgive lyd. Så måske vil din T-shirt en dag beklage sig, når du har gået med den for længe.

Det er en gruppe forskere fra det amerikanske universitet MIT – Massachusetts Institute of Technology – der har lavet de nye fibre.

Formålet er først og fremmest at lave fibre, der kan måle lyd og bevægelse. Det kan nemlig bruges til utroligt mange ting. For eksempel håber de, at man kan lave tøj, der kan overvåge vores krop.

Så kan tøjet hele tiden holde øje med, om man har det godt – hvad der især er interessant, hvis man har en sygdom, der pludseligt kan bryde ud.

Det er også muligt, at enkelte fibre af denne type kan bruges til at måle ting inde i vores krop, som blodgennemstrømning i blodårer eller tryk i hjernen.

Forskerne bag har også forhåbninger om at lave kæmpestore vævede mikrofoner – vi taler fodboldbanestørrelse – med form som paraboler. De kan sænkes ned i havet, så man kan lytte til havet på lang afstand.

Det var også en mulighed, at vores tøj automatisk optager vores samtaler, så vi altid kan opbevare dem. Og det er kun begyndelsen. Når først fibrene er der, vil der sikkert være mange flere gode ideer.

Fremstillingen af fibrene er en historie for sig. Normalt laves den slags fibre ved, at man tager en plastikblok, hvor man har lagt plastik eller andre materialer i en bestemt konfiguration.

Derefter varmer man blokken op til den er tyktflydende og trækker den ud. Den fiber, der kommer ud af det, har samme opbygning som den oprindelige blok. Men det kan man ikke så godt med elektriske ledere.

Derfor har forskerne lavet en helt ny type fiber, hvor de bruger en piezoelektrisk effekt, der skabes med fluoratomerne i plastikken. Piezoelektrisk effekt findes i nogle stoffer, så de giver en elektrisk spænding, hvis de udsættes for tryk.

For at udnytte den skal fibrene blitzes med en spænding, der er 20 gange kraftigere, end dem man møder i et normalt tordenvejr.

Lynet – eller rettere det elektriske felt som danner lynet – får alle fluoratomerne til at stå i en bestemt retning, og det giver piezoelektrisk effekt i fibrene.

Temmelig vild produktionsproces. Men den kan være skyld i, at dit halstørklæde en dag hvisker til dig, at din hals er blevet så kold, at du risikerer forkølelse.


TAGS
MIT
t-shirt
Tøj

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S