Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Dit næste tv er en smartphone

… eller næsten da, for nu begynder tv’erne at få samme styresystem som en Android-smartphone. Philips er særlig begejstret for denne løsning. Det er basis i blandt andet det nye 55PUS7600, som har mange af de funktioner, du kender fra dit øvrige digitale liv.

Af Peter Hyldahl, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Det er nyt, og det er spændende. Derfor er det måske ikke så mærkeligt, at første gang du tænder dette 55”-tv, Philips 55PUS7600, står der med store bogstaver Android henover LED-skærmen.

Det er egentlig en helt naturlig udvikling, at smartphone-systemet nu begynder at lande i tv’erne. For smart-tv’et har snart de samme funktioner, som vi kender fra mobile enheder og computere.

Brugerfladen på mange smart-tv’er har tidligere ofte været halvdårlig eller decideret ringe. Det er en yderligere grund til at glæde sig over et afprøvet styresystem, der kan gå på tværs af tv-brands.

Ud over den højtråbende starttekst, bemærker du ikke Android til at begynde med. Tv’et har de normale og meget brugervenlige menuer, som du kender fra Philips: let opsætning og let forståelige menuer.

Men så opdager du Google Voice, som gør det muligt at stemmestyre tv’et – for eksempel kan du åbne YouTube ved at sige ordet ned i fjernbetjeningen, og her kan du så søge ved at give en kommando eller skrive den på tastaturet bag på fjernbetjeningen.

Desuden tilbyder tv’et et hav af apps, mulighed for at optage på harddisk, sætte på pause, og alt det du normalt forbinder med et smart-tv. Her er det bare løftet op på næste niveau. Du kan via menuerne komme til et Philips App Gallery, hvor du kan hente og installere mange af de apps, du kender fra smartphones, ligesom du har en reel internetbrowser. Du kan også downloade spil.

Der er indbygget 16 GB hukommelse (som kan udvides via en USB-port i siden) til at lagre dit indhold og apps.

Ventede på opdatering
Philips oplyser, at alt fra brugerfladen til de billedforbedrende kredsløb påvirkes af Android. Og tv’ets lancering på markedet blev da også forsinket, fordi man ventede på en opdatering fra Google.

Det var ikke kun på grund af brugerfladen, at man ventede, men fordi billedkvaliteten ikke ville være i orden før software-opdateringen, forklarer Philips. Tv’et vil løbende blive opdateret, og det skulle kunne øge og ændre funktionerne, men også billedkvaliteten!

På den nylancerede version af tv’et kan vi konstatere et billede med meget lys og fine detaljer. Farverne er naturlige. Men billedet er også endog meget følsomt over for det signal, det modtager.

Således kan du opleve i samme nyhedsudsendelse en stor forskel i billedkvalitet alt efter indslagets billedkvalitet. Det er ikke unormalt i tv’er af høj kvalitet; de afslører altid et ringe billede. Men her er det meget udtalt, og vi har set den udfordring løst bedre.

Men ellers står billedet klippe-fast og roligt i både full HD og 4K, ligesom det håndterer hurtige bevægelser på sikreste vis.

Lydkvaliteten er over middel, da der er gjort plads til en pænt stor basenhed på bagsiden af chassiset. Den spiller ind mod bagvæggen, og det er med til at give lydgengivelsen lidt af den fylde, man ellers savner fra moderne, flade tv-apparater.

Men det er nu hverken billede eller lyd, der imponerer mest ved dette tv. Det er den brugervenlige og mangfoldige Android-brugerflade.

En tynd ramme kombineret med metalfødderne i siden giver tv’et et flot look. Du får også Philips Ambilight teknologi, hvor væggen bag tv’et kan lyses op i samme farver og intensitet som billedet. En tynd ramme kombineret med metalfødderne i siden giver tv’et et flot look. Du får også Philips Ambilight teknologi, hvor væggen bag tv’et kan lyses op i samme farver og intensitet som billedet.