Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Dit eget fotostudie

Adobe har netop lanceret Lightroom 4 og har dermed givet et allerede godt program et markant løft i både brugervenlighed og funktionalitet.

Af Lars Bennetzen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

På mange måder er Light-room et lidt sjovt produkt. Det er delvist et billedbehandlingsprogram, delvist et katalogiseringsprogram. Men det betyder på ingen måde, at programmet føles som halvfabrikata. Lightroom 4 er som altid et gedigent og godt produkt.

Hvad kan programmet så?

For dem, der ikke kender Lightroom, er det et program, der er designet til at holde styr på dine billeder, og som i et gammelt fotostudie kan du også fremkalde dine billeder. Om end det i denne sammenhæng betyder, at de ændringer og justeringer, du har lavet til dine billeder, får lov til at slå igennem.

Du starter med at importere billeder fra din harddisk eller kamera, og derved opretter du samlinger i Lightroom. De billeder, der ligger i samlingerne, kan du så enten lave en såkaldt quick develop på, eller du kan vælge at gå over i menuen ’Develop’ og der arbejde mere grundigt med dine billeder.

Quick develop giver dig mulighed for at ændre på hvidbalancen, og du kan ændre på eksponering, klarhed og det, som Adobe vælger at kalde for vibrance. Det er faktisk utroligt så store effekter, det kan give i din billeder, og det er virkelig muligt at rette mange billeder op her.

Gå over i menuen ’Develop’, og du vil pludselig opleve et kildevæld af indstillingsmuligheder. Der er en masse faste indstillinger, du kan vælge, eller du kan selv arbejde med farvetemperaturer, eksponering, kontrast, skygger, hvide og sorte toner og meget mere. Skulle du have brug for at korrigere for den lise, du har på dit kamera, så er der også masser af mulighed for det, og vil du splitte toningen i billedet, ja, så er der også en menu til det.

Stærke funktioner

Skulle det nu ske, at du undervejs i dit arbejde med billederne finder ud af, at en af dine jus-teringer ikke skulle have fundet sted, så har du hele historikken liggende, og du kan gå tilbage til netop det sted i dit arbejde, hvor dit billede var, som du ønskede. En rigtig stærk funktion.

Men flere funktioner fra Photoshop har fundet vej til Lightroom, blandt andet ting som ”spot removal” og ”red eye correction”. Hvilket alt i alt betyder, at du har en imponerende mængde funktioner til rådighed i Lightroom.

Men det er langtfra det hele. Hvis dine billeder er geotaggede, kan du i menuen ’Map’ se, hvor i verden dine billeder er taget, eller alternativt kan du selv flytte dine billeder over på et kort og derved tagge dem med gps-koordinater. Smart og enkelt.

Har du lyst til at lave bøger ud fra dine billeder, så er den mulighed også til stede i Lighrooom 4, og har du mere lyst til lave lysbilledshows – eller slideshows, som Lighroom 4 kalder dem – er det også en option.

Igen her gælder det, at der er rigtig mange muligheder, når du leger med disse præsentationer, og det er alt for omfattende at komme ind på dem alle her. Men Adobe skal dog roses for de mange muligheder, der er til stede her.

De sidste to funktioner, programmet indeholder, er ’Print’ og ’Web’. Den første giver dig mulighed for at skrive dine billeder ud, ligesom du ønsker det. Du kan bestemme opløsning, farveprofiler og meget mere. Webmodulet er en lille genialitet, hvor du kan oprette gallerier og flashpræsentationer af dine billeder og smide dem på din hjemmeside.

Igen er der rigtig mange knapper, du kan stille på, og der er en masse skabeloner med, du kan vælge mellem. Men det er let, og resultatet bliver godt.