Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Disse ure holder din løbe-motivation oppe

Tænker du på at komme i gang med at løbe, eller er du lige startet? Et løbeur med de rette funktioner kan få dig i gang og holde motivationen oppe. AODs mini-guide giver løbetricks og tips til at undgå fejlkøb.

Af Redaktionen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

I den lune forårsluft overvejer du måske at løbe vintersulet af dig. Du bør selvfølgelig anskaffe dig det rette udstyr såsom tøj og gode sko, men lige så vigtigt er et godt løbeur, som hjælper dig med at komme i gang og holde motivationen oppe.

Det kan spore dine aktiviteter, dit niveau, en eventuel øget indsats, og så kan det anspore dig til at holde fast. Især, når du kan se, at det går fremad.

Kom godt fra start

De smarte ure kan spore og registrere din aktivitet og vise den i form af forskellige statistikker. Data er aldrig 100 procent sikre. Uret kan sidde for løst eller for stramt om håndleddet, hvilket påvirker pulsmålingen. Der kan også være sved mellem sensoren og huden. Men som regel kan du regne med informationerne.

Urene findes i et utal af varianter med forskellige funktioner. Det grundlæggende er tid og puls, og mere avancerede funktioner kan være gps eller digitalt kompas. Mange ure har desværre en del bloatware (overflødige programmer, funktioner og apps) forudinstalleret, men også en masse apps, som er vigtige for effektivt at spore dine udendørsaktiviteter.

Funktionerne er med til at afgøre dit køb. Nogle ure har optiske sensorer, og de fleste store mærker bruger algoritmer og sensorer for at opnå så nøjagtige aflæsninger som muligt.

En anden vigtig funktion er en integreret gps-chip. Nogle ure kræver en smartphone med gps for at kunne spore din udendørs placering. Men hvis du anskaffer dig et ur med indbygget chip, kan du starte dit løb udendørs uden at skulle have en smartphone med dig. 

Batteri og byggekvalitet

Andre sensorer, som du muligvis har brug for, og som ofte er inkluderet i bedre ure, er barometrisk højdemåler (lufttryk og højde), digitalt kompas, gyroskop, accelerometer og termometer. Nogle ure kan tilmed måle blodets mætning af ilt.

Er vi oppe blandt de dyre mærker og modeller, får du også beskeder, Bluetooth, integration med tredjepartsapps og lager til musik. Garmin giver tilmed mulighed for at tilpasse widgets, hvilket gør det nemt at flytte alle uønskede funktioner ud af syne. 

Også batteriets levetid er vigtig. Ingen ure har en bestemt batteritid; det afhænger af brug. Er uret sat i ”Smartwatch”-tilstand, henviser det til, at uret ikke sporer din aktivitet, mens ”gps”-tilstand betyder, at gps’en er aktiv. Den sporer din placering under for eksempel udendørs løb.

Gps-funktionen har tendens til at dræne batteriet markant. Du kan opleve, at et smartur er angivet med en batterilevetid på en uge, mens levetiden i praksis falder til 24 timer eller mindre i gps-tilstand.

Løbeure i den dyre ende har dog batterisparemuligheder, så du kan presse lidt ekstra kraft ud af det, når batteriet er ved at dø.

Endelig skal du også være opmærksom på urets form og kvalitet og ikke nøjes med et ur, der har gode sensorer, men er indkapslet i billige materialer. Linsen skal være ridsefast, og urkassen i forstærket polymer – eller i rustfrit stål eller titanium, som er et let, men holdbart materiale. 

Find det bedste ur til dit løb

Smarte løbeure i 2021 er langt mere nøjagtige end tidligere, selv for bare et par år siden. De mest avancerede måler puls, kadence, åndedræt, energiniveauer m.m. ved hjælp af urets indbyggede sensorer. Derudover kan løbere takket være de medfølgende apps holde styr på præstation og træningsperioder. Her er fire gode løbeure lige nu

1  Motion og  kontaktløs betaling


Vandtætte Charge 4 er et af de smarteste løbeure fra Fitbit. Du får indbygget gps og funktionen ”Active Zone Minutes”, som sporer din puls 24/7 for at sikre, at du når WHO-anbefalede 150 minutters moderat til kraftig træning hver uge. Batterilevetiden er op til syv dage. Charge 4 understøtter tilmed kontaktløse betalinger.

Fitbit Charge 4 Special Edition: 1150 kr.

2  Når forbedringer er målet


Garmin Forerunner 945 er ikke kun det bedste løbeur fra Garmin, men også generelt det bedste til at forbedre ens præstation. Skærmen på 1,2” er beskyttet af Corning Gorilla Glass, og urkassen er i fiberforstærket polymer. Batterilevetiden er op til to uger i smartwatch-tilstand (36 timer med gps slået til).

Garmin Forerunner 945:
3745 kr.

3  Det bedste af to verdner 


Det Wear OS-kompatible Suunto 7 overlapper forskellen mellem ”almindelige” smarture og mere simple wearables. Suunto 7 har en 1,4” Amoled-berøringsskærm. Batteriets levetid er ikke ringe (op til to dage i smartwatch-tilstand), men ikke nær så god som andre ikke-Amoled-udstyrede ure, vi har taget med her. Offline-kort til løb og cykling er prikken over i’et.

Suunto 7: 2830 kr.

4  Markedets letteste


Coros har udviklet sig i de senere år, og Pace 2 er et godt eksempel på det håndværk, det kinesiske firma lægger i sine wearables. Pace 2 er formentlig det letteste ur af sin art på markedet (29 gram inklusive rem). Det har en herlig lysstærk skærm, seks sensorer, op til 20 dages batterilevetid i smartwatch-tilstand plus forskellige sportstilstande.

Coros Space 2: 1600 kr.