Home » Router » TP-Link Deco M5 [TEST]: Diskret mesh-netværk med ekstra sikkerhed
TP-Link Deco M5 [TEST]: Diskret mesh-netværk med ekstra sikkerhed

TP-Link Deco M5 [TEST]: Diskret mesh-netværk med ekstra sikkerhed

Share

TP-Link har givet sig god tid til at udvikle en router-løsning med mesh-teknologi. Resultatet er blevet en diskret enhed til en meget attraktiv pris

Markedet for Wi-Fi-netværk til private hjem og mindre firmaer gennemgår lige nu et såkaldt paradigmeskift.

Hidtil har producenter som TP-Link, D-Link, Linksys og Netgear m.fl. kæmpet om at udvikle de hidsigste routere med de højeste hastigheder og den mest avancerede teknologi til at maksimere den trådløse dækning.

Det bliver de nok ved med, men samtidig har de åbnet en ny front med mesh-løsninger, hvor flere mindre, i princippet identiske, enheder placeres på strategiske punkter og danner et selvstyrende, finmasket netværk. På den måde kan man – stadig i princippet – dække store arealer med trådløst bredbånd med fuld hastighed helt ude i krogene.

Færre flaskehalse

Enhver router har den akilleshæl, at dens sendestyrke er begrænset til nogle få milliwatt. Det har telemyndighederne bestemt, for at den ikke forstyrrer mobiltelefoner og alle de andre gadgets, som kommunikerer via radiobølger. Man kan altså ikke bare skrue op for sendeeffekten.

Man kan selvfølgelig øge en routers rækkevidde med en eller flere extendere, men desværre halveres hastigheden, hver gang et signal skal gennem sådan en relæsender. Alternativt kan man bruge eksisterende strøm- eller antennekabler som LAN-kabler, men det er heller ikke altid så enkelt, som det lyder.

I et ægte mesh-netværk er der mindst tre enheder, der hver fungerer som både router, extender, adgangspunkt og bro. Når disse enheder kommunikerer på kryds og tværs med hinanden på basis af raffinerede algoritmer, kan de skabe hurtigere og mere stabile forbindelser, end de fleste brugere er vant til.

Se også:  Ny NAS til virksomhedsnetværket – plads til otte harddiske
En ny mesh-vinkel

Alt om DATA har allerede testet mesh-løsninger fra Netgear og Linksys, og vi kan bekræfte, at teknologien virker – ofte imponerende godt.

Nu går TP-Link ind på dette boomende marked med et Deco M5-produkt, som udmærker sig ved en kombination af et meget diskret design og en pris for en 3-pack på omkring eller under halvdelen af, hvad nogle konkurrenter forlanger. Det vil sige, at sådan et Deco-sæt koster omtrent det samme som en traditionel router i den absolutte topklasse, eksempelvis en TP-Link Archer AC5400.

Men hvor en AC5400 kan minde om en strandet hval med otte strittende antenner, vil det nok være noget nemmere at finde plads til tre Deco’er i et pænt hjem.

En Deco er nemlig designet, så den kan forveksles med en elegant røgalarm. Dens diameter er 120 mm, og den rager kun 38 mm op i landskabet. Med disse mål er Deco M5 den hidtil mindste mesh-enhed, vi har prøvet, og hvis den ikke kan gemmes af vejen, bør langt de fleste kunne leve med at have den stående fremme.

TP-Link vil ikke blot gardere sig mod designkritiske røster. Firmaet hævder også at have gjort Deco M5 til markedets sikreste Wi-Fi-system med antivirus- og -malware-software fra Trend Micro. Licensen hertil løber i tre år.

Se også:  Cisco køber ungarsk firma der gør det nemmere at rulle cloud-apps ud

Denne del af produktet er døbt HomeCare og beskytter desuden hjemmenetværket med både en firewall og kryptering af de trådløse signaler. Ydermere kan forældre it-curle deres afkom ved at blokere internetadgang til uønskede sider og kontrollere, hvornår ungernes enheder kan få lov til at være på nettet.

Moderat specifikationsniveau

Som man kan vente til prisen, er en Deco M5-enhed ikke specielt højt specificeret. Dual-band Wi-Fi-sektionen ligger i AC1300-klassen og har teoretiske hastigheder på 400 Mbps på 2,4 GHz-båndet samt 867 Mbps på 5 GHz-båndet. Datakraften leveres af en 4-kerne processor, og systemet understøtter MU-MIMO data-streaming. Heldigvis er det muligt at oprette et gæstenetværk og beskytte det med en særlig kode.

Strømforsyning foregår fra en fiks lille lysnetadapter til en USB-C-port, der også kan levere data til en powerline-adapter og frigøre en LAN-port, på Deco-enheden. Hver enhed har to gigabit LAN-porte og indeholder fire radioantenner, der er rundstålende, så det burde være muligt at ophænge en enhed på væggen.

Der er dog ikke et skruehul til dette formål. Hvis Deco-enhederne i et mesh-system skulle få problemer med at tale sammen, kan man som ekstra tilbehør købe en særlig powerline-adapter, der hedder AV600 (M5 Plus). Man kan naturligvis også kable dem sammen, men så ryger lidt af ideen – ligesom.

TP-Link Deco M5
  • Ydelse
  • Rækkevidde
  • Brugervenlighed
  • Features
  • Pris
4.5

Sammenfatning

Nøgletal
Pris: 2499 kr. (1-pack 999 kr.)
Produkttype: Dual-Band Wi-Fi-system med mesh-teknologi
Båndbredde: Op til 1,3 Gbps pr. enhed
Frekvensbånd: 2,4 GHz, 5 GHz, 802.11ac + gæstenetværk
Tilslutninger: 2 x 1 Gbps WAN/LAN, 4 indbyggede antenner

Alt om DATA siger:
»TP-Link Deco M5 er det mest diskrete og konkurrencedygtige ægte mesh-system med tre enheder, som Alt om DATA til dato har testet. Det vil normalt være nemt at få til at køre, men det anbefales dog at eksperimentere med placeringen af de enkelte Deco-enheder. Endnu et plus er HomeCare-sikkerhedspakken med firewall fra Trend Micro, som leverer ekstra beskyttelse mod trusler fra nettet.«

Sending
User Review
0 (0 votes)
TAGS
netværk
router
TP-Link

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S