Home » Robot » Dinosaurus-robotter er det nye hit
Dinosaurus-robotter er det nye hit

Dinosaurus-robotter er det nye hit

Share

Platformen har hjul og motorer og er malet i samme farve som gulvet. Det er i virkeligheden denne fod, der driver og bærer robotterne, mens figurernes ben blot er programmeret til at følge ”vognens” kurs og hastighed bestemt af ”vognføreren”, der radiokommunikerer med de såkaldte “voodoo puppeteers,” der er placeret ude af syne for publikum og fjernstyrer dinosaurernes bevægelser fra såkaldte ”woodoo rigs”, der er håndtag udformet som en lille udgave af de store livesize robotter med de samme muligheder for bevægelse af lemmer og krop.

En puppeteer eller dukkefører kan eksempelvis være iført en kunstig arm, hvormed han eller hun kan manøvrere kroppens led og bevægelser på 25 forskellige måde, mens en kollega har et joystick, der styrer dinosaurernes ben, øjne, mundbevægelser og lyde.

Dukkeførernes bevægelser bliver trådløst omsat af en computer til styreordrer til de hydrauliske stempler i robotterne og overført trådløst. Det hydrauliske system er smidigt på en måde, så hvis en dinosaur stikker snuden tæt til dig, og du skubber den væk, vil den langsomt nærme snuden til dig igen. Meget anderledes end de bevægelige dinosaurdukker, du kan opleve i forlystelsesparker, og som er stive, hakkende og rystende.

Creature Technology Company

Det australske firma brugte to år på at fremstille og klargøre de 18 animatronics-dinosaurer mv. til det omfattende show.

En anden feature, der er med til at levendegøre de mekaniske dyr, er ”muskler” af sække af elastisk kunststof fyldt med små skumkugler. Kunststofsækkene er spændt ud over dyrenes stålskelet og led og udvider sig og trækker sig sammen på en yderst naturlig måde synkront med robottens bevægelser. Det ligner grangiveligt store muskler, der arbejder under lagene af ”fedt og hud”, der i dette tilfælde er skabt af kunststoffet lycra og håndmalet for at gengive hud og blodårer med størst mulige autencitet.

Se også:  Derfor får vi mere kunstig intelligens i fremtiden

Desuden har Creature Technology Company tilføjet sprøjt af vanddamp fra figurernes mund til at illudere ”ånde” og overbevisende muligheder for at æde og svælge et ”bytte”.
De mindre dinosaurer som til eksempel de navnkundige velociraptorer (som Jurassic Park-filmene har gjort berømte) er kostumer, der bliver båret af skuespillere. Disse særlige dukkeførere må finde sig i at være iført en 20-30 kilo tung udklædning og kun at kun kunne se ud til siden.

Oprindelig var show-dinosaurerne skabt som nøgne øgler ligesom i BBC-dokumentaren, men i takt med de nyeste opdagelser, der afslører, at mange dinosaurer i virkeligheden bar en spraglet fjerdragt, er robotdukkerne siden blevet forsynet med forskellige prydelser af både ægte og kunstige fjer. Det krævede visse omskrivninger af manuskriptet og koreografien, men til gengæld gav det dukkeførerne større udtryksmuligheder.

En bogstavelig talt stor oplevelse

Showet varer to timer inkl. 20 minutters pause, og guidet af en fortæller, der giver den som dinosaurekspert, overværer publikum 165 mio. års fortidshistorie og ser datidens dyreliv udfolde sig levende og naturtro på scenen, går, løber, brøler og kæmper med fjender og nedlægger bytte. Selv om ingen jo reelt nogensinde har set en levende dinosaur, siger mange tilskuere samstemmende, at showet og figurerne bidrager til at give en særlig oplevelse og fornemmelse for fortidens dyreverden på godt og ondt inkl. beundring og skinbarlig frygt.

Se også:  Fords robotter bringer pakken helt til døren

Men flere rigtige dinosaureksperter har ikke desto mindre (som altid) travlt med at påpege fejl og mangler og stiller bl.a. spørgsmålstegn ved, hvorvidt de computersimulerede bevægelser tager højde for dinosaurernes nakkehvirvler og brusk. Palæontologer er heller ikke specielt fornøjede med de lyde, producerne har valgt til deres dukker. Men igen har ingen jo hverken nogensinde set eller hørt en levende dino.

En hel særlig del af showet udgør belysningen, der i høj grad er stemningsfremmende. Her har producerne anvendt den særlige Black Trax-teknologi, der ved hjælp af små usynlige lyskilder, kameraer og sensorer på både scene og figurer sætter automatiske projektører i stand til at følge og belyse både fortælleren og dinosaurerne i realtid undervejs og få både dyr, mennesker og omgivelser til at træde frem, agere og gå i ét med mørket igen efter hensigt. Det hele er programmeret og styres af computere, så forløbet er helt ens fra gang til gang uden behov for lysfolk.

TAGS
Dinosaurus
filmindustri
robot

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S