Home » Robot » Dinosaurus-robotter er det nye hit
Dinosaurus-robotter er det nye hit

Dinosaurus-robotter er det nye hit

Share

Levende dinosaurer der bliver vækket til live på film eller med animatronic figurer er et hit. Senest er det blevet til et helt liveshow med full-size dinosaur-botter

Måske husker du en engelsk filmserie, der hed ” Walking with Dinosaurs”? Det var en form for naturdokumentar i seks afsnit produceret af BBC og udsendt i 1999. Meningen var at skildre fortidens dinosaurer, som enhver anden form for dyreliv. Serien spænder fra tidsepokerne sen trias over juratiden til sen kridttid, der sluttede for omkring 66 mio. år siden og dækker således omkring 165 mio. år.

De livagtige dinosaurer blev skabt som både computer-generated imagery og animatronic-robotter suppleret med liveoptagelser i passende lokaliteter, og serien var per minut den dyreste naturdokumentar, der nogensinde var produceret på det tidspunkt.

Dyre dinoer

For at skabe filmdinosaurerne henvendte BBC-folkene sig først til firmaet Industrial Light & Magic (ILM), der havde skabt de fantastiske dinosaur-effekter i de navnkundige Jurassic Park-film. ILM angav en pris på cirka 10.000 dollar per sekund for hver scene med computeranimerede dinoer i fuld figur. Det vurderede BBC var i overkanten for et tv-budget. I stedet kontaktede producerne det lokale britiske firma for visuelle effekter Framestore, der computerskabte fortidsdyrene med programmet Soft-image age 3D på grundlag af 3D-scanninger af naturtro modeller i mindre målestok.

De store dinosaurer kælede for deres unger og giver et næsten moderligt indtryk på scenen.

”Walking with Dinosaurs” blev en enorm succes og affødte mange spin-off-projekter. Heriblandt et sceneshow med store robotdinosaurer i naturlig størrelse. Under navnet ”Walking with Dinosaurs: The Live Experience” har dette show turneret rundt i hele verden pakket sammen i 21 lastbiler på hver 15 meters længde. Showet blev vist første gang i USA i 2007 og er siden blevet set af over 9 mio. mennesker. Det har for nylig bl.a. også været gæst i Royal Arena i København.

Se også:  Nu sender en lille robot corona-ramte børn i skole

Ligesom BBC stod The Arena Spectacular-showets skabere over for en seriøs opgave, da de projekterede opsætningen. Nemlig at genskabe dinosaurer så virkelighedstro og lade dem optræde på en scene så livagtigt, at publikum oplever, at det er rigtige dyr.

Med lodder og trisser

Selv den bedste computergrafik slår selvfølgelig ikke til her. Computerskabte filmdinosaurer har ikke gang på nogen scene. De for længst uddøde dyr er derfor genoplivet som robotter eller rettere animatronics-dukker. Mens ægte robotter er fuldt elektromekaniske programmerede bevægelige maskiner, der kan se ud på alle mulige måder, er animatronics mekaniske efterligninger af virkelige eller fiktive levende væsner. Og her tæller realistisk udseende og naturlige bevægelser først.

Se også:  Få superkræfter med et hyper-avanceret robotskelet

Derfor kan animatronis omfatte både snoretræk, dukkeførere, hydraulik og alt muligt andet, der kan sætte liv i kludene. Det kan gøre animatronics-skabninger både mere livagtige og overbevisende end rene robotter. Til gengæld er det også sværere at opretholde en illusion af kød og blod, da animatronics dukker altid er bundet til forskellige anordninger på forskellig måde og ikke kan bevæge sig frit omkring (lige her og nu bruger vi dog for nemheds skyld også ordet robotter ind imellem).

De store figurer som Tyrannosaurus rex og andre er monteret på en kørende fod, der styres elektrisk rundt på scenen af en særlig ”vognfører”.

Det var den virkelighed, producerne af sho-wet stod overfor, og man henvendte sig til det australske firma Creature Technology Company, der har ry for at være absolut førende på området. Firmaet skabte derpå i alt 18 animatronic dinosaurer fordelt på 9 arter inkl. raptorer, Stegosaurus og den frygtelige Tyrannosaurus Rex.

Opbygningen har kostet i alt 20 mio. dollar (hen ved en mio. pr. dyr) og hver full-size dinosaur-robot vejer op til to tons. De bevæges af hydraulik og elektriske motorer med batterier og styres af to dukkeførere uden for scenen foruden en fører, der indtager en plads under selve robotten skjult i en stor fod, der både understøtter de tonstunge dukker, og styrer dem frem og tilbage på scenen, mens benene bevæger sig i takt.

TAGS
Dinosaurus
filmindustri
robot

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S