Dine Wi-Fi-signaler serverer spionoplysninger på et sølvfad

Dine Wi-Fi-signaler serverer spionoplysninger på et sølvfad

Share

Satellitter kan aflytte selv de svageste signaler fra din Wi-Fi-router og andre Wi-Fi-forbindelser i dine omgivelser … og du kan ikke gøre meget ved det

Den amerikanske whistleblower og tidligere systemadministrator Edward Snowden med tilknytning til den amerikanske efterretningstjeneste National Security Agency (NSA) lækkede i efteråret en række fortrolige dokumenter, hvoraf det fremgår, at både USA og Storbritannien angiveligt indhenter mange fortrolige oplysninger ved blot at aflytte og spore mobiltransmissioner og Wi-Fi-signaler.

Også Rusland og flere af verdens andre efterretningstjenester har angiveligt lignende teknologi, der med stor præcision kan udpege, hvor selv svage mobilsignaler og Wi-Fi-signaler kommer fra.

Hvad er Wi-Fi-signaler?

Wi-Fi er en radioteknologi, der mere teknisk kaldes IEEE 802.11 og benytter en bølgelængde på 2.4 gigahertz på UHF-båndet (12 cm). Teknologien kaldes også wireless networking eller wireless fidelity.

Den mest populære betegnelse Wi-Fi (der er en slags PR-pendant til high fidelity) er i virkeligheden et varemærke for Wi-Fi Alliance. Denne organisation udgøres bl.a. af et verdensomspændende netværk af producenter af Wi-Fi-certificeret udstyr og står også for test af Wi-Fi-produkter.

Se også:  Nest [TEST]: Intelligent sikkerhed i hjemmet

Wi-Fi er udviklet til at etablere trådløs lokalforbindelse mellem computere, tablets, videokonsoller, smartphones, digitale kameraer, printere og tilsvarende Wi-Fi-certificerede enheder med en indendørs rækkevidde på omkring 20 m og en smule længere udendørs afhængig af omgivelser, bygninger, bevoksning osv. Rækkevidden kan dog være begrænset til et enkelt lokale, idet væggene skærmer for radiobølgerne.

Amerikansk brug af britisk militærbase

Ifølge de lækkede dokumenter sker denne overvågning bl.a. fra en amerikansk administreret militærbase i det nordlige England. Basen, der blev opført i 1954 og tidligere hed Field Station 8613, er beliggende i Harrogate i det nordlige Yorkshire og er nu døbt RAF Menwith Hill.

Det er meget praktisk, for her ligger også GCHQ (Government Communications Headquarters), der er centrum for det britiske efterretningsvæsen. Det er et hemmelighedsomgærdet anlæg, der har været omdrejningspunkt for mange teorier og gisninger.

Field Station 8613 var oprindelig et koldkrigsprojekt, der skulle holde øje med fjenden i øst, men basen blev aldrig lukket, selvom den kolde krig fik sin afslutning. Og under kodenavnene Ghostwolf og Ghosthunter har Menwith Hill lige siden kørt projekter, der har overvåget mennesker rundt omkring på kloden.

Se også:  D-Link DCS-8000LH [TEST]: God overvågning til billige penge

Anlægget dækker flere km2 og er blevet beskrevet som det største elektroniske overvågningsanlæg i verden. Basen er eksempelvis hjemsted for 33 kæmpestore antenneanlæg til 2-vejs satellittransmissioner bygget ind i golfkuglelignende bygningsfaciliteter såkaldte radardomer. Anlægget beskyttes døgnet rundt af bevæbnede vagtpatruljer suppleret af kameraovervågning langs hele den 3 m høje indhegning, der kranser hele området.

Basen har ifølge sagkyndige perfekt beliggenhed og vil med det rette (og dyre) udstyr og med fri og åben synslinje til omgivelserne (og dermed også fri synslinje til de signaler, der skal aflyttes), være ganske velegnet til denne form for spionage.

Der arbejder 2200 personer på basen, hvoraf blot omkring 600 er briter. Resten udgøres af NSA-tilknyttet mandskab, idet også den amerikanske U.S. National Reconnaissance Office (NRO), der er en af de største efterretningsorganisationer i USA og som bl.a. varetager konstruktion og drift af amerikanske spionsatellitter, har egne faciliteter på området.

Del denne