Home » Sikkerhed » Dine stemmestyrede assistenter spidser ører
Dine stemmestyrede assistenter spidser ører

Dine stemmestyrede assistenter spidser ører

Share
Op lille assistent

De digitale assistenter fungerer over én kam ved konstant at lytte efter det såkaldte ‘wakeword’, som vækker enheden til live, så den begynder at sende al lyd, den hører, ud i skyen til udbyderens enorme centrale database. Det kan være ”Hey Siri” eller ”OK, Google”. Men det kan også være, at du skal trykke på en særlig knap. Det giver trods alt en vis tryghed, for så længe du ikke har vækket assistenten, sker al databehandling internt i enheden, og enheden sender ikke nogen data ud i skyen. Ofte er det dog ikke kun selve lyden, der bliver sendt fra de digitale assistenter.

Såvel Cortana som Siri sender også data om din placering, og Siri sender oven i købet også information om dine kontaktpersoner og meget andet på din telefon videre til Apple. Det sker angiveligt for at lære dig og din stemme bedre at kende. Men du har ingen mulighed for at forhindre det. Optagelserne gemmes dog i reglen i krypteret form, så en eventuel it-kriminel ikke umiddelbart kan få så meget ud af at hacke sig med på en lytter.

Men du kan så indvende, at både Alexas, Siris og Googles indbyggede sikring mod utilsigtet aflytning alene består i, hvor præcist enhederne kan skelne wake-ordene fra al anden tale. Og her viser forskellige test, at i hvert fald Alexa pludselig kan bryde ind i en samtale, fordi stemmegenkendelsen tror, at den har hørt sit navn blive ”råbt op” i den generelle baggrundslyd.

Se også:  Danskerne kan nu købe Amazon Echo-højttalere

Google og Amazon giver derimod deres brugere mulighed for både at lytte til og også slette de optagelser, de har sendt videre til skyen. Men begge udbydere betoner, at optagelserne bliver brugt til at forbedre assistenternes stemmeforståelse, og du bliver derfor kraftigt opfordret til at røre så lidt som muligt ved disse lydfiler, der gemmes i lange tidsrum.

Apple gemmer eksempelvis alle optagelser i to år, men sletter angiveligt data om brugerens identitet efter seks måneder. Årsagen til gemmeriet er blandt andet, at politi og efterretningstjeneste mv. kan anmode om at få udleveret disse lydfiler som led i efterforskning. Det er så op til udbyderne at bestemme, om filerne skal udleveres eller ej. Kun efter retskendelse kan de blive tvunget til at udlevere materialet.

En fortrolig snak mellem barn og bamse kan sagtens komme uvedkommende for øre.

Legetøjet med på en lytter

Problemet er, at du ikke kan være sikker på, hvad udbyderne egentlig bruger optagelser af din og dine digitale assistenter til. Det skal siges, at store virksomheder som Apple, Amazon og Google er kendt og anerkendt for at føre en forsvarlig datapolitik og have udmærket styr på deres datasikring. Men de er langtfra de eneste selskaber, som nu og fremover tilbyder elektronik, der lytter.

Det kan eksempelvis være legetøj som feks. Hello Barbie, der med et tryk på en knap kan svare på et spørgsmål fra det barn, der leger med dukken. Ulykkeligvis har det vist sig, at uvedkommende forholdsvis let kan tænde mikrofonen og lytte til barnets og dukkens ”samtaler”, uden at nogen er klar over det. På samme måde kan børn føre samtaler med de legetøjsbamser, der hedder CloudPets, og som har indbygget mikrofon. Disse samtaler sendes videre til skyen, og kan tilgås med relativt enkle kodeord.

Se også:  3D-printet tøj og den uendelige butik – sådan køber du ind i 2030

Samsung har været udsat for en del kritik, fordi nogle af deres intelligente tv-modeller, der reagerer på stemmekommandoer, sender dialogerne direkte videre til en købende og betalende tredjepart. I starten var disse beskeder ikke engang krypterede, og Samsung rådede selv forbrugeren fra at undgå at foretage fortrolige samtaler eller videregive følsomme oplysninger foran tv’et. Faktisk siger de rent ud, at ”hvis din stemmestyrede enhed er vågen, optager den ikke bare din kommando, men også eventuelle samtaler, der finder sted i baggrunden.”

Tendensen er ret klar. Ved at lade digitale assistenter overtage flere og flere funktioner, kan du spare en masse apps, men samtidig lægger du stadigt flere personlige data ud i udbydernes databaser. Til gengæld bliver assistenterne så også bedre og bedre til at hjælpe os, og derfor forudser sikkerhedsforskere, at vi bare efterhånden vil trække på skuldrene. Det er så svært at forholde sig kritisk over for ting, der bare virker. 

TAGS
digital assistent
stemmestyring
virtuelle assistenter

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S